måndag 19 januari 2009

Startpaket för kristna sökare?


Såg en annons om ett "startpaket" som utger sig för att innehålla allt som en kristen sökare behöver.

Har gått och retat mig på den där annonsen ett tag nu, så jag kollade upp vad paketet egentligen innehåller (det såg ju lite väl fattigt ut på bilden).

Det verkar på den som om det viktigaste i den kristna tron består i religiösa prylar, och som om tron gick att stoppa undan i en liten ask.

Och inte blev det så mycket bättre av att kolla upp det:

"Startpaketet, en liten låda, innehåller en ikon, 10 bönkort med 20 böner, meditations-CD, Lukas evangelium och Apostlagärningarna, En mindre katekes, ett häfte med olika frågor och svar samt en ljusstake med ljus och ett krucifix."

Är detta vad en kristen sökare behöver allra mest? Och är det allt denne behöver?

Själv skulle jag svara nej på båda frågorna.

Kunde de inte lagt i åtminstone ett helt NT? Varför har de valt ut just dessa böcker som inte är de enklaste att förstå för den som inte redan är ganska insatt i kristen tro?

Katekes? Häfte med frågor? Är det inte bättre att prata med en människa om de frågor man har, och att få undervisning om kristen tro enskilt eller i grupp?

Ikon, ljus och krucifix? (Här kommer väl en kommentar från Aletheiagrabbarna...)

Bönkort? Istället för att försöka be själv eller gå till en kyrka och delta i den gemensamma bönen?

Meditations-cd? Undrar verkligen vad den har för innehåll...

Det här låter mer som ett startpaket för en privatreligiös...

Jag tycker själv att det bästa "startpaketet" för en kristen sökare vore en kristen vän att tala med, be med, och göra sällskap med till en eller flera församlingar (för att visa på mångfalden).

Och en helbibel vore faktiskt inte fel. Men som sagt - åtminstone ett NT. (Lite reklam så här inför Bibelns dag). Och lämna för Guds skull inte sökaren ensam med denna bibel utan läs den tillsammans, tala om innehållet, förklara svåra saker!

9 kommentarer:

Johanna G 19 januari 2009 14:33  

Du kunde ha frågat mig vad det innehöll. Jag fick nämligen ett sådant startpaket i gåva när jag flyttade in på Ansgar för 1,5 år sedan.

Meditations-CDn innehåller tematiska reflekterande tankar utifrån vissa bibeltexter av Sr Inger (Klaradalssystrarna) och Per Mases (präst, Berget) till cello och flöjt.

Johanna G 19 januari 2009 14:35  

Det blev en snygg bloggheader förresten. Bra fotat :)

Charlotte Therese 19 januari 2009 23:51  

Men hur skulle jag veta att du hade fått det? Det är ju inte precis vad man brukar ge till sådana som redan är kristna.

Fick du det från hyresvärden? Lite oklart uttryckt...

Vad tycker du - är det ett bra paket för någon som inte vet vad kristen tro är?

***

Kameran är inte så bra, det bästa med den är att den är lätt att ta med överallt, så de flesta av bilderna blev suddiga - men det gick att bättra på några av dem, som kommer att dyka upp i headern...

Åh vad jag längtar efter en riktigt bra digitalkamera....

Johanna G 20 januari 2009 08:54  

Kanske inte helt lätt att veta, nej. :)

Ja, alla vi som flyttade in fick det som gåva av hyresvärden. Fråga mig inte varför. De kanske tyckte att vi behövde en ikon helt enkelt. Eller så hade de fått dem gratis som reklam. Eller något annat, vad vet jag.

Jag tänker det kanske mer för den som precis har blivit kristen och nu behöver en vägledning/hjälp att få igång ett eget andaktsliv mera. Eller kanske för den som är en sökare av "okej-jag-testar,-jag-har-inget-att-förlora"-typen. (För att vara lite elak(?): Gärna för dem som är lagda lite åt new age-/meditations-hållet, med tanke på CD:n).

Somliga av bönerna på bönekorten kan nog vara till hjälp. För även med en bra vän som tar med en till bönegrupper och kyrkan så måste man förr eller senare även lära sig be på egen hand, och då kan ju andras färdigformulerade böner vara till hjälp innan man riktigt hittar orden själv.

Ikonen och ljuset? För somliga kan det säkert vara en hjälp att samla sig till andakt. För andra kanske det snarast blir att man tillslut måste ha dessa redskap för att våga be/ha andakt, och då stjälper det snarare än hjälper i det långa loppet. Men som sagt var, det är nog väldigt mycket individuell läggning där.

Charlotte Therese 20 januari 2009 14:00  

Det var ju vänligt av dem... På min tid i huset fick vi inga inflyttningspresenter, de ville bara ha hyra av oss... ;-)

Ja, snarare för någon som vet en del redan, tror jag.

Man vad gäller bön så undrar jag om inte de flesta börjar rent intuitivt...?

Har hört många som börjat med orden:

"Gud, om du finns så visa mig det"

eller liknande.

Och när de sen mot förmodan fick svar på det så började samtalet.

Och övergick sen i andra former av bön.

Ett litet tips bara, till alla sökare som hittar detta inlägg...

Jo, tänkte just att risken med det där paketet är att fokus hamnar på yttre saker, religiöst pryttel.

Men allt kanske har sin tid...?

Johanna G 20 januari 2009 15:49  

Du var bara för tidigt ute ;) Fast jag tror faktiskt att vi var första omgången som fick något. Vet inte om "traditionen" har fortsatt efteråt.

Sen kan man ju få presenter om man är engagerad också. Själv fick jag en liten bok i julas som tack för att jag sitter i klubbverket. Mycket najs :)

Jovisst. "Vet en del" kanske till att ta i något, men visst - det är nog snarast för dem som har klivit på tåget redan (möjligtvis för dem som står bredvid och tvekar) än de som fortfarande inte ens har hittat själva tåget...

Tror inte risken är så jättestor faktiskt. Det är ju inte så att vi går runt och inbillar oss att vi MÅSTE vara i en kyrka för att kunna be eller MÅSTE ha en Bibel tillgänglig, eller vad annat i liknande ställning kan vara fallet.

Jonas 20 januari 2009 20:27  

Jag har också sett att man har sålt det där paketet på vissa ställen, jag tycker nog inte att man ska dra för stora växlar, utan se det som ett smakprov eller så. Något nyttigt finns det absolut i paketet.

Charlotte Therese 21 januari 2009 15:16  

Johanna,

Aha...

Tidigare fick vi som hjälper till med lite av varje presenter från församlingen till jul. Tror de har rationaliserat bort dem nu. Bistra tider...

Jag tror det finns en reell fara i att fastna i yttre detaljer, på ett sätt så man missar det verkliga andliga livet.

Det finns ju de som bygger hela sitt "andliga" liv på utanverk - och inte fattar att det inte handlar om att ha den rätta liturgiska manschetten, rätt böcker i bokhyllan, eller rätt slags bönepall som mest står och samlar damm. Det handlar inte ens om rätt böneteknik, eller rätt formulerade böneord, eller ens om att kunna citera den rätta läran, eller de rätta bibelställena (vanligen vid fel tillfällen - så att bibeln blir ett vapen gentemot andra kristna), utan det handlar om att finna och behålla en DIREKTKONTAKT med Gud.

Förvånansvärt många verkar ha missat den viktigaste biten!

Charlotte Therese 21 januari 2009 15:18  

Jonas,

Jo, men det passar nog bättre för dem som är insatta än för fullständiga nybörjare som inte vet vad kristen tro är.

Vilket var min poäng med inlägget.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP