måndag 19 januari 2009

Ekumenisk bönevecka - och ortodox eremit

Som väl de flesta vet så inleddes den ekumeniska böneveckan igår. Vilket ju passar bra, med anledning av det ekumeniska kors-tåget.

Tänkte låta det speglas här i bloggen genom inslag från olika kyrkor, och länkar till andra kristna bloggare. Kommer inte heller att väja för svåra frågor - minst ett sådant inlägg lär det bli.

Den första anhalten blir dock ett trevligt besök hos en ortodox eremit (funnen hos Johan, som i sin tur hittat honom hos Benjamin - det blir nu en riktig vandringseremit). Videon innehåller även intressanta utsagor om nutida rumänska helgon. T.o.m. en kvinna! ;-)

Vishet! (Sophia!)

3 kommentarer:

Anonym 21 januari 2009 17:53  

den har eremiten har vandrat langt. Jag har sett honom pa flera engelska ortododoxa bloggar den senaste veckorna, bl.a. Glory to God for all things!. Funderade sjalv en stund pa att lata honom besoka min blogg ocksa!:P

Charlotte Therese 21 januari 2009 18:15  

Jaha, det visste jag inte...! :-)

Men fick just höra att han hamnat på en internationell ekumenisk/monastisk maillista för någon månad sen (det kanske var så bloggarna hittade honom?), och han vandrade också nyligen in på Facebook via en vän jag skickade länken till...

Det är precis så som det brukar gå för dem som försöker dra sig undan världen... Förr eller senare hamnar de i blickfånget.

Och han har ställt till med en hel del oenighet mellan kristna jag känner redan.

Antingen älskar man honom eller så förstår man honom inte.

Själv hör jag till dem som blev stormförtjusta på en gång.

Någon annan kallade det för något jag inte ens kan översätta och återge - så hemskt formulerat var det.

Han är som klippt och skuren ur någon av Dostojevskijs romaner - eller varför inte ända från urkyrkliga tider?

Det räcker att se lystern ur ögonen för att förstå att han vet vad han talar om....

Fast då är jag en som uppskattar det här med kärv ökenspiritualitet. Alla gör inte det.

Och även de andra inslagen i videon var bra tycker jag - fast det var lite svårt att hinna läsa den engelska översättningen, så jag ska nog se om den.

Fick tips om en bra teologisk ortodox video av en som såg den - det kommer förmodligen en länk till den med inom kort när jag har tittat.

Papa Dan 26 januari 2009 14:07  

Får mig att tänka på Seraphim av Sarov! :)

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP