onsdag 21 september 2011

Orättvis sjukersättning - det har skapats ett A- och B-lag med de nya reglerna!

Fick ett mail som jag på skribentens önskan publicerar som ett gästinlägg på bloggen.

Har själv flera gånger funderat över hans fråga, ända sedan reglerna ändrades. Varför har man skapat denna orättvisa som är mycket gynnsam för en grupp men samtidigt gör det i princip omöjligt för en annan grupp att ta sig ur sin sits? Två grupper som är i exakt samma situation: de är förtidspensionerade p.g.a. sjukdom. En grupp före ett visst datum 2008, en grupp efter det.

Detta gäller även dem som skulle ha blivit beviljade sjukersättning enligt de gamla reglerna, som tillfrågades om det då, men valde att tacka nej eftersom de ville komma tillbaka i arbete en dag. De skulle ha tjänat på att acceptera det, eftersom det på den tiden inte innebar utanförskap på livstid, vilket det numera är menat att göra (även om det omprövas vart tredje år). Det erbjöds förmånliga regler som gjorde det möjligt för sjuka att i egen takt, i mån av förmåga, börja studera och/eller arbeta med bibehållen sjukersättning, och så småningom komma tillbaka i ett yrkesverksamt liv.

Varför togs denna möjlighet bort? Varför införde man istället ett system som har skapat ett utanförskap? Och varför gäller inte samma regler för alla som får en viss ersättning, i detta fall stadigvarande (permanent) sjukersättning?

***

"Jag tycker man bör uppmärksamma det faktum att den som beviljas förtidspension eller sjukersättning delas upp i ett A- respektive B-lag, där "A-lagarna" har full frihet att göra vad de vill med bibehållen förtidspension medan den som haft "otur" att hamna i "B-laget" gör sig skyldig till ett s.k. bidragsbrott om man t.ex. påbörjar studier.

Försäkringskassan har själv sagt att de som beviljades förtidspension med de gamla reglerna kan studera på högskola/universitet och arbeta och tjäna upp till en viss nivå utan att deras förtidspension reduceras. Man har alltså släppt dem helt.

Men en person som nu uppbär sjukersättning eller sjukpenning begår ett brott om han eller hon gör samma sak. I våras skrevs det om en kvinna som blivit åtalad efter att man kommit på henne med att uppbära både sjukersättning och studera vid högskola. Däremot vet jag inte hur det gick med det fallet.

Jag och säkert många med mig tycker det är fruktansvärt orättvist att ha haft "otur" att inte beviljas förtidspension med de gamla reglerna.  Jag vet att det på "den gamla goda tiden" förekom att personer som blivit sjukpensionerade av en eller annan orsak utnyttjade tiden till att förkovra sig. Och när de läst in den examen de ville ha, hörde de av sig till FK och ville häva sin förtidspension/sjukbidrag, och när handläggaren på FK undrade varför, svarade de helt enkelt att "nu har jag utbildat mig till det och det, så nu vill jag börja arbeta igen." Eller något liknande.

Jag undrar - ska det verkligen får vara så här? Detta är inget annat än diskriminering mot oss som inte kunde bli förtidspensionerade med de gamla reglerna.

/Per"

10 kommentarer:

Kent 21 september 2011 20:21  

Varför är inte svårt att förstå om man läser Reinfeldts bok " Det sovande folket"

Charlotte Therese 21 september 2011 20:25  

Varför?

Man kunde snarare tro att han vill försämra för alla sjuka, inte bara för dem som sjukskrivs efter 2008.

Varför får det fortfarande finnas kvar en grupp som har humana, ja inte bara humana, utan riktigt förmånliga villkor?

Det är faktiskt ganska obegripligt om man försöker tänka sig in i hans ideologi.

Marie Maruska 21 september 2011 21:26  

Jag var en av dom som sa nej 2008 för att jag ville tillbaka till "arbetslinjen". Sen blev jag den 1 jan 2010 en av dom som blev utförsäkrad i första kullen. Återförsäkrad efter 3 månader utan problem eftersom jag är synbart sjuk men tyvärr har jag ingen yttrandefrihet och kan inte delta i några aktiviteter under mitt rätta namn. Men jag får gå i demonstrationståg, t.ex Påskupproret m.m det. Det har jag kollat med min handläggare eftersom tv alltid är där och filmar. Om jag inte minns fel så är de som fick förtidspension före 2003 de enda som sitter helt säkert. De som har fått det senare och ska omprövas kan om sjukförsäkringen skrivs om igen, helt plötsligt bli friskförklarade om de har utnyttjat sin rätt att arbeta till en viss del.

Charlotte Therese 21 september 2011 22:12  

Det är mer än jag känner till, om det finns olika regler även före/efter 2003.

Vad menar du med "yttrandefrihet"? Det måste du väl ändå ha?

Bra att de tillåter deltagande i Påskuppropet m.m. i alla fall. Det vore ju helt sjukt om sjuka inte ens fick protestera mot ett sjukt sjuksystem... :-)

Lippe 21 september 2011 23:03  

Det där är för jäkligt och jag har tänkt på det men tänkt att om man pekar för mycket på det så kommer de också att dras in i kvarnen!!
Jag är också väldigt nyfiken på vad Marie M menar med att hon inte har yttrandefrihet!!
Det enda jag kan tänka mig är att hon lever med skyddad identitet, annars har vi alla rätt att säga vad vi vill!

Charlotte Therese 22 september 2011 18:05  

Jag tror snarare att det tvingar fram en regeländring till det bättre för den grupp som har det sämre, om man pekar på det, och fler inser det orimliga i läget. Om inte så kommer regeringen att få än mer massiv kritik för sitt agerande i sjukförsäkringsfrågan, och jag gissar att de inte är så pigga på det.

Anonym 23 september 2011 10:55  

Det är en sak att ha yttrandefrihet i teorin och en annan att ha det i praktiken. Om man t ex inte får engagera sig politiskt, eller ha ett förtroendeuppdrag (för att det räknas som arbete), om man inte får blogga, eller skriva insändare(?) Eller, som Marie Maruska undrade över i sitt inlägg: Får man gå i demonstrationståg? Eller räknas det som "arbete"?

Forskaren Bjrön Johnson inleder sin bok "Kampen om sjukfrånvaron" med att berätta om en av initiativtagarna i "Feministiskt initiativ", som var sjukskriven - detta väckte mycket starka reaktioner, både bland allmänhet och myndigheter, och media(!) - personen beskylldes för "missbruk av sjukersättning" etc. Och detta ledde så småningom till rättegång i Länsrätten (där personen fick rätt).

Så Marie Maruskas fråga är berättigad. Om man orkar gå i ett demonstrationståg, då kan man säkert orka ta ett av Försäkringskassans (fiktiva) arbeten.

Kanske är det säkrast att börja protestera maskerad...?

Ellinor 7 oktober 2011 12:59  

Hej!
Jag är en av de där långtidssjuka. Jag har fyra diskbråck och en knöl i ryggen.
Jag har opererats två gånger i ryggen i år och läkaren sa nu i september att " du kan ju bli tillfällig sjukpensionär." Jag sa att något sådant finns inte längre.

Jag frågade honom då om det fanns något rehabiliteringshem som man kan åka och träna upp sig så man kanske kan bli så pass bra att man kan börja arbeta. Nej nått sånt har inte mitt Landsting. Jag ringde FK och frågade ifall de kunde betala min rehabilitering på ett hem. Nej nått sånt gör inte vi längre.

Så här står jag, snart utförsäkrad och får inte någon rehabilitering som skulle kunna göra mig bättre och göra att jag kanske skulle kunna ta ett jobb i framtiden som min rygg klarar av.

Är det arbetslinjen?

Charlotte Therese 7 oktober 2011 13:09  

Ja, tyvärr...

Fast jag skulle nog snarare kalla det "utsorteringslinje".

Hör efter om du kan få rehab på annan ort, eller om AF känner till några möjligheter, när du väl kommer dit vid utförsäkringen.

Eller kan du få remiss till sjukgymnast? De kanske kan ge dig ett individuellt träningsprogram.

Lycka till i snårskogen!

Anonym 7 februari 2012 10:40  

TACKADE SJÄLV NEJ DÅ GAMLA REGLER. MEN ÄR TYVÄRR FORTF EJ ARBETSFÖR. OM MAN SKA KUNNA TA SIG TILLBAKA TILL ARBETSLIVET HADE JAG BEHÖVS UTBILDA MIG TILL NGT SOM INTE!! BELASTAR KROPPEN. MEN... SKA MAN STUDERA FÖRSVINNER SJUKERSÄTTNINGEN HELT!!! VEM??? KLARAR STUDERA PÅ 100% HELT PLÖTSLIGT FRÅN ATT INTE VARA KAPABEL ALLS???? DET ÄR JU INTE SÅ ATT MAN FÅR FULLT STIDIELÅN OM MAN STUDERAR PÅ 20%....... MAN BLIR INSTÄNGD LÅST OCH DÖMD TILL ATT BARA VÄNTA UT DÖDEN

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP