torsdag 8 januari 2009

Moder Teresa - helgon eller....?

Tja, bedöm själva...

Har läst liknande saker om henne tidigare, så det är inte precis förvånande.

***

"A gifted student who won a university scholarship to study medicine, she chose instead to follow Mother Teresa and joined the Sisters of Charity.

She now lives in coastal New South Wales and is in town for the day. We meet in the brasserie at the Stamford Hotel and she relates why she became a nun.

"When I was a kid, the Biafran famine was in the news. Kids were dying on the television set in front of you. I thought to myself that this couldn't be right and then I saw a Mother Teresa film and thought: 'That's the way to go! Get out there and do something!' I was very naive. I didn't appreciate the implications," she says.

It was not long before she realised that there were two sides to the saintly persona of Mother Teresa which the media had spun.

"Any organisation that demands you stick to a rigid timetable and do exactly what you're told is on the road to inhumanity, and I think and that was the problem," she says.

"Mother Teresa asked you to give up your brain, your will, everything. She asked for total surrender of the person."

Läs hela artikeln här.

(Alternativt i denna blogg där den först dök upp - den publicerades 5 januari 2009.)

13 kommentarer:

Johanna G 8 januari 2009 10:36  

Det är något konstigt med länken, den fungerar inte. Säger att artikeln inte finns...

Charlotte Therese 8 januari 2009 10:51  

Tack för påpekandet!

De har visst bytt adress för artikeln sen jag hittade den för några dar sen, samt publicerat den på en annan plats också.

Lägger in nya länkar.

Johanna G 8 januari 2009 11:03  

Perfekt! Nu fungerar det :)

Jacob 8 januari 2009 19:42  

Det finns massor med människor som har en helt annan upplevelse av Moder Teresa, du skulle ju kunna prata med p. Lars Rooth som bor i Uppsala, han har träffat henne.
Så att det finns några enstaka fall som har en negativ syn på henne gör ingen avsevärd skillnad tycker jag. Det fanns säkert folk som var arga på helige Ignatius av Loyola och som säkert skulle tycka att han inte förtjänar att vara ett helgon.

Vad spelar det för roll egentligen? Att man blir helgonförklarad betyder egentligen inte att man var felfri utan att man under sitt liv visade prov på heroiska dygder som är ett exempel på ett liv i Kristi efterföljd. Och att han/hon är ett exempel som bekräftas av Gud genom att Han mirakulöst ingriper genom hans/hennes förbön.

Charlotte Therese 8 januari 2009 20:30  

Jag överlåter som sagt tolkningen till läsarna.

Många helgon hade personer omkring sig som de inte kom överens med, eller som inte förstod dem. Och många helgon har haft vilda temperament och diverse egenheter.

Men visst spelar det roll hur de som helgonförklaras har betett sig...

Är de föredömen andligt sett eller inte?

Blev de nånsin andligt mogna eller stannade de i växten halvvägs?

Visar de på Gud, eller gör de sig själva till små gudar?

Många helgon har bra saker att säga - men hur tog det sig uttryck i deras liv?

Är det helgonlikt att visa bort sjuka barn på "sabbatsdagar" eller är det fariseiskt?

Som sagt, var och en får ta ställning, försöka urskilja vad som är bra och värt att ta till sig.

Men det är inte vår uppgift att döma någon.

Charlotte Therese 8 januari 2009 20:32  

P.S. Du vet ju hur förbön funkar: det är alltid Gud som besvarar bön - och Gud kan välja att besvara den även då stora syndare ber.

Bönesvar är därför ingen bra måttstock för helighet...

Jacob 8 januari 2009 22:36  

"Är det helgonlikt att visa bort sjuka barn på "sabbatsdagar" eller är det fariseiskt?"

Är det helgonlikt att vilja döda en muslim för att han inte tror som du? Är det helgonlikt att förneka sin Herre? Nej, men folk som har gjort sådana saker ar blivit helgon ändå, och det är fortfarande möjligt för oss att bli helgon(ja t om helgonförklarade) även fast vi har gjort många saker om inte är helgonlika. Det spelar ingen roll om det goda vi har gjort överskuggar det onda. Och det tror jag är definitivt fallet med Moder Teresa.

" Du vet ju hur förbön funkar: det är alltid Gud som besvarar bön - och Gud kan välja att besvara den även då stora syndare ber.

Bönesvar är därför ingen bra måttstock för helighet..."

Gud kan besvara vilken bön som helst. Men det har varit Kyrkans erfarenhet att helgonens förbön har gett fler resultat, det är därför folk ber novenor till Jungfru Maria och inte t ex Karl den Store. Dessutom så är bönesvar inte måttstocken, utan Kyrkan ser det snarare som en bekräftelse.

Charlotte Therese 9 januari 2009 12:17  

Jag tror nånstans att det vore bättre om kyrkan överlät eventuella helgonförklaringar till Gud - som vet bäst vad som finns i en människa.

Kanske alla är helgon i himlen? Kanske ingen är det?

Tänk om någon som inspireras av ett helgon gör samma misstag som denne, och än värre, sätter det i system i tron att det är rätt bara för att personen blivit helgonförklarad?

Det är säkrare att ta Jesus till föredöme.

Fast även där kan man hamna snett förstås. Mena att saker görs i Jesu namn - som Han aldrig skulle göra.

Det är bl.a. därför vi har fått den helige Ande som gåva - för att skilja mellan det äkta och det falska.

Karl den Store behövde kanske renas ytterligare, så att han befann sig på jorden igen och inte hörde bönerna... (Apropå en annan diskussion.) :-)

Jacob 9 januari 2009 16:39  

"Jag tror nånstans att det vore bättre om kyrkan överlät eventuella helgonförklaringar till Gud - som vet bäst vad som finns i en människa."

Vad Kyrkan tror eftersom hon är ledd av Anden är att när hon kanoniserar en människa så har Gud haft ett finger med i spelet.

"Tänk om någon som inspireras av ett helgon gör samma misstag som denne, och än värre, sätter det i system i tron att det är rätt bara för att personen blivit helgonförklarad?"

Det har alltid varit en risk med nästan alla helgon, ska vi avskaffa helgonkulten för den sakens skull?

"Karl den Store behövde kanske renas ytterligare, så att han befann sig på jorden igen och inte hörde bönerna... (Apropå en annan diskussion.) :-)"

Kanske ligger det närmare till hands att tro att Karl den Store renas i skärselden och inte genom självandring.

Charlotte Therese 9 januari 2009 21:02  

Tja, varför inte, en del helgonkult borde kanske avskaffas?

Om den är av såna mått att det skymmer Gud.

Jag ser helgon och andra kristna förebilder som inspirerande systrar och bröder som gått före i tron. Inte alltid särskilt "heliga" - det är ofta som förskönande helgonbiografier har slätat ut de mycket intressantare mångbottnade verkliga personligheterna.

Censuren av Thomas Mertons verk är bara ett exempel.

Jacob 9 januari 2009 21:25  

"Tja, varför inte, en del helgonkult borde kanske avskaffas?

Om den är av såna mått att det skymmer Gud."

Vilken helgonkult tänker du då på isåfall? Det låter snarae som en protestantisk fördom, att helgonen på något sätt skulle konkurrera ut Gud, men då har man inte förstått helgonens roll i Kyrkan och vår katolska tro.

Charlotte Therese 9 januari 2009 21:39  

Jag tänker på överdrifter, det känner du säkert till, att det inte alltid är så att Gud kommer först.

D.v.s i länder där folk mer eller mindre saknar utbildning. Och det är ju där protestantiska missionärer ofta träffar på dem - så visst finns det fog för en del av deras kritik.

Men delvis beror det också på missförstånd - att de tror att vi tillber helgon - eller rentav statyer!

Jacob 9 januari 2009 21:46  

Att det finns folk som överdriver helgonkulten är ingen anledning för att avskaffa den.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP