söndag 4 januari 2009

Ekumenik - en brännhet fråga


Åtminstone i bloggosfären - minst sagt...

Har därför lagt upp en ny snabbenkät i marginalen om detta, som avslutas i påsk. (Då utgör den samtidigt en nedräkning till påskdagen!)

Det är ingen hemlighet att jag själv kommer att rösta på det första alternativet.

Men ni får förstås rösta hur ni vill...

Här har vi en barometer som kan mäta temperaturen på "kors-tåget" medan det rullar på sin första etapp...

Rösta gärna också i den längre enkäten strax under om du inte redan har gjort det!

3 kommentarer:

Emma J 4 januari 2009 12:51  

Jag tror att Jesus är den samme oavsett vilka ingredienser som vi har i det syrade brödet... om nu kyrkan kan beskrivas som en deg som jäser med samma surdeg... Någon gör platta yngera och någon gör lussekatter med saffran och russin penslade med ägg, någon gör rågbullar med kli inuti och vallmofrö utanpå och någon gör baguetter med totalfluff. Tänk om man bestämde att det bara var baguetter som var OK? Trist, eller hur? Så mycket bakkunskap som gick förlorad då. En knappast helt fullständig, men i viss mån en liknelse över olika samfunds olikheter. Den Gud vi tror på är densamme och det är det vi behöver se i varandras tro.
Jag räknar för övrigt ordet ekumenik för dem som bekänner den treenige kristne Guden, för att vara tydlig. Ibland används ordet också för annan religiös tro - hur är det för dig (du skriver i och för sig "kristenheten", men ändå - var går gränsen)?

Charlotte Therese 4 januari 2009 14:39  

Emma,

Bra liknelse!

Desto mer tragiskt är att mycket "bakkunskap" har gått förlorad - särskilt inom kyrkorna.

Jag har tidigare i ett annat inlägg definierat min användning av ordet ekumenik som enhetssträvanden mellan kristna. inomkristen enhet alltså.

Religionsdialog är också viktigt - men det är en annan sak - enhet/förståelse/samverkan så långt det är möjligt mellan religionerna (det kan tänkas bli inlägg om det framöver, i så fall av gästskribenter).

Men var sak för sig...

digitalToo 5 januari 2009 00:42  

Kors-tåget. Lite kul onekligen. A LoveTrain indeed. Det första (typ) jag lärde mej när jag som nyfrälst kom till Livets Ord (läänge sedan) var det samma som du citerade i en tidigare post.

Lester Sumrall("mentor" för Livets Ord som gick ur tiden för ca tio år sedan) citerade eller sade samma sak, när de så många ville ta avstånd från oss.

"He drew a circle to shut me out
Heretic, rebel, a thing to flout,

But love and I had the wit to win
We drew a circle that took him in."

Kärleken besegrar sekterism, fruktan, fördomar, själviskhet, stolthet och "teologiskt hat".
Go sister go !

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP