måndag 15 december 2008

"Kors-tåget" rullar på


Ja, så har det satt igång, och börjat spridas i bloggosfären, det fredliga ekumeniska kors-ledda tågandet. Några har bloggat om det redan - jättebra! - (ni hittar samtliga i en lista i ursprungsinlägget).

Men eftersom antalet platser i tåget är obegränsat - och det är alldeles gratis att åka med (där har SJ något att inspireras av!), så är alla inbjudna att hänga på - bloggare såväl som icke-bloggare. Alla kan bidra på något sätt för att främja den kristna enheten och gemenskapen över alla gränser.

Tänker mig att det hela får rulla på så länge som det behövs, tills internet, och inte minst bloggosfären, har blivit ett mer föredömligt kristet landskap, där man möts i öppenhet och respekt (såväl mellankyrkligt som inomkyrkligt).

Sträckan mellan advent och påsk får ses som en första etapp...

Fler idéer (ytterligare idéer finns i det första inlägget):

* Passa på att lära dig mer om en kyrka du vet ganska lite om - besök den, tala med folk där, låt någon ur församlingen gästblogga hos dig!

* Kolla in dina egna fördomar mot "dem" och "det" som du har svårt för - ta reda på fakta, sprid inte fördomar...utan medverka till att upptäcka och utrota dem...

* Låt bloggosfärens initiativ övergå i lokala IRL-happenings.

* Ordna t.ex. ett ekumeniskt möte - bjud särskilt in de kristna som står längst ifrån varandra teologiskt, be först tillsammans allihop, bordsplacera sedan "motståndarna" bredvid varandra vid ett långbord, ordna knytkalas och ha en trevlig kväll. Låt gräsrotsekumeniken spira!

* Ordna samtalskvällar om knepiga frågor - bjud t.ex. in teologer.

* Låt pingsten bli en särskild ekumenisk manifestation i landets domkyrkor. Samlas till bönekväll, be om Andens enhet, be om ett verkligt pingstunder (ordna agapemåltid efteråt).

* Skriv brev till kyrkoledare runt om i världen ifall ni tycker att det går lite för trögt med ekumeniken mellan vissa kyrkor, eller med enheten inom dessa kyrkor...

Fyll gärna på med fler tips i kommentarerna - och sprid detta inititiv vidare!

Och ni - länka hit, samt lämna gärna en kommentar i min blogg, i ett av inläggen om detta, när ni hittar på något i anslutning till kors-tåget, så att det går att följa allt som sker runt om i landet (och världen) allt eftersom!

0 kommentarer:

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP