tisdag 23 december 2008

En påvlig regnskogsgroda?

Ofta önskar man att folk kunde fokusera på det viktigaste.

Särskilt världsledare.

Så här till jul kunde de t.ex. tala om att kraftfulla insatser behövs för att minska fattigdom, världssvält, hemlöshet, flyktingars trauman, få slut på krig etc, etc. Och helst föregå med gott exempel genom att göra något åt detta i praktiken.

Men vad gör de?

Jag begränsar detta inlägg till att fråga varför påven gör som han gör här (se nedan). Man kunde önska att det vore en sällsynt regnskogsgroda som hoppade ur hans mun - likt det där slarviga uttalandet om islam/muslimer förut.

På vilket sätt är mänskligheten hotad av att det finns ett litet antal människor med t.ex. homosexuell läggning? Tror påven kanske att alla kommer att bli homosexuella om kyrkan inte bekämpar detta - så att det slutar med att mänskligheten går under för att inga barn föds mer?

Det är svårt att tolka uttalandena på något vettigt sätt.

Världen väntar. Kommer det en dementi....?

"Det var vid
ett tal i Vatikanen som påven uttalade sig om homosexualitet som han ansåg i sig inte är en synd. Däremot är de homosexuella handlingarna en synd, sa påven.

Påvens angrepp på homosexualitet, och i förlängningen de homosexuella, var en fortsättning på ett uttalande i oktober då en annan representant för Vatikanen kallade homosexualitet "för ett sår", rapporterar Reuters.

- De tropiska regnskogarna förtjänar vårt skydd men människan, som varesle, förtjänar inget mindre, sa påven i talet där han också sa att guds skapelse måste respekteras."


Läs mer i DN, SvD eller AB. Här finns en artikel på engelska. Och så här uttalar sig den lokala katolska pressekreteraren i radio. Hittar dock inte själva talet som påven höll. (Uppdatering - talet finns nu publicerat på tyska och italienska.)

Bloggosfären reagerar minst sagt: Knuff

Varning också till alla komiker som eventuellt planerat att skämta om påven - ni kan hamna i fängelse om det vill sig illa...

***

Uppdatering:

Nyhetsbyråerna gjorde uppenbarligen en höna av en fjäder här. Visst går det att tolka in en hel del i påvens tal, så som det har gjorts - men inget av det är ju en nyhet direkt. Dementin kommer alltså nu från tidningshåll (Dagen är först ut - får se om fler följer efter) - tydligen ska inget alls ha nämnts om det de blåser upp i sina rubriker!

Detta var alltså en tidningsanka - inte påvegroda.

Har själv inte hunnit traggla mig igenom den tyska versionen av talet än, men det lär handla mest om Världsungdomsdagen i Australien, och lite om äktenskapet/Humanae Vitae.

12 kommentarer:

Peter P 23 december 2008 14:52  

Idag fördöms inte homosexuella utan personer som anser att sexuella handlingar mellan personer av samma kön inte bör rekommenderas. Kan man inte ha en uppfattning av teknisk natur som handlar om vilka handlingar som är bra eller mindre bra – i ett generellt perspektiv? Att fler personer har samkönat sex idag framgår inte minst av medias rapporter och fler lär det bli. Är det så svårt att förstå att många kan ha sex med vem och vad som helst utan att först ha en speciell läggning? Människan är läraktig. Studera queer-teorin om du har en annan uppfattning. Tänk om påven har rätt? Ska det vara så svårt att skilja mellan åsikter om handlingar och personers värde? Påven älskar människor!

Charlotte Therese 23 december 2008 15:07  

Ok, Peter,

Jag värderar påven som människa och kyrkoledare, men gillar inte alla hans handlingar.

En kyrka som exkluderar allt fler kommer till sist att bli en mycket liten (om inte helt tom) kyrka...

Och nånstans kan jag tycka att det är en milsvid skillnad mellan ett par som lever troget varandra hela livet - och mellan folk som byter partner var och varannan kväll - oavsett om de kallar sig hetero eller homo eller något annat.

Tycker det borde handla om trohet helt enkelt - och det tycks påven ha missat - trots sin människokärlek.

Anonym 23 december 2008 15:08  

Hur kan Peter P få detta uttalande att låta som en oförarglig åsikt som vilken som helst?
De flesta homosexuella kan vittna om att de har minnen från barndommen där de VISSTE om att de var anorlunda. Transsexuella som också kom upp har det likadant och allt tyder på att man föds så, Dessutom har dessa en extrem självmordsfrekvens innan behandling. Både påven och du har ett direkt ansvar för dessa när man slänger ur sig åsikter utan att ta reda på fakta. Jag ser det som blod på era självgoda händer! Jag vet nu att jag kommer att få en värre framtid tack vare dessa uttanlanden. De berättigar värre åsikter och intolerans.
God jul på er....

Charlotte Therese 23 december 2008 15:17  

Anonym,

Tack för din kommentar...

Det jag har hört pekar just i den riktningen - att detta inte är något man väljer utan föds med.

Och skulle Gud fördöma någon utifrån hur den är skapad?

Jag vet ju inte vem du är eftersom du har valt att vara anonym - men det du skriver berör - och jag vill svara: låt inte människors uttalanden trycka ner dig... Lyssna till Gud som talar i ditt hjärta.

Iskra 23 december 2008 18:38  

Peter P, vet vi verkligen att fler har samkönat sex idag än förr? Sanningen är väl att vi generellt sett vet ganska lite om folks sexvanor förr, då det var mer hyshpysh kring dylikt än idag. Att man pratar mer om homosexualitet och samkönat sex och skriver mer om det i vecko- och kvällstidningar idag än vad man gjorde förr är inte detsamm som att det har blivit mer utbrett.

Jag håller med dig Charlotte, måtte detta vara en groda från vår käre påves sida. Att några procent av befolkningen väljer att leva utan produktivt sexliv hotar knappast vår existens mer än överbefolkning, miljöförödelse och dysfunktionell fördelning. Det borde katolska kyrkan om någon veta, annars kanske det är dags att se över prästers, munkars och nunnors bidrag till befolkningsstatistiken.

Charlotte Therese 23 december 2008 18:59  

Iskra,

>annars kanske det är dags att se över prästers, munkars och nunnors bidrag till befolkningsstatistiken.

Hi hi....

En del av dem brukar se till att vända befolkningsstatistiken åt ett positivare håll - det är ganska många som har lämnat prästämbete/ordensliv för att gifta sig.

Också såna som jag - ogift lekkvinna - borde ju vara ett problem.

Snart dags att införa tvångsgifte för alla katoliker för att garantera den mänskliga fortlevnaden?

Fast nu är det väl snarast könsrollsöverlevnaden det handlar om här. Hur kvinnor och män ska vara för att passa in i stereotypa mallar - och de krafttag som tas till när alla inte följer mallarna.

För inte säger väl påven att homosexuella män eller kvinnor har slutat vara män och kvinnor - för att istället vara...ja, vadå?

Hur man än vänder och vrider på grodan så förblir det likafullt en groda.

Men frågan är väl om Vatikanen kommer att inse det innan den hotade mänsklighetens ramaskri har vält och tömt hela kyrkan.

Anonym 23 december 2008 21:04  

Jag blev så arg att jag satte samman en spellista i ämnet på You Tube;
http://www.youtube.com/view_play_list?p=9DB37D7D8886953B
Snälla, se åtminstone några av de första korta klippen.

Charlotte Therese 23 december 2008 21:29  

Anonym,

Såg några klipp nu (det var en lång lista du har satt ihop - bra att du använder ilskan positivt...).

Gripande!

Det är sällan eller aldrig man hör om detta i kyrkorna.

Men jag har för många år sen hört talas om att en transgender-kille, eller var det tjej, var så modig att han/hon kom till en katolsk kyrka efter att tidigare ha varit där som tjej/kille. Han/hon vågade sig bara dit en gång. Så svårt var det tydligen för omgivningen att acceptera förändringen.

Är detta inte ett mycket angeläget böneämne?

Ökad förståelse bland kristna och i samhället - och upprättelse för dem som inte känner sig accepterade och inte orkar med livet, eller som lever i rädsla för att bli utsatta för våld från andra...

Mårten 24 december 2008 00:38  

>> "En kyrka som exkluderar allt fler kommer till sist att bli en mycket liten (om inte helt tom) kyrka..."

Även om kyrkan exkluderar så många att den till slut bara innehåller en enda person så är väl det bättre än att fylla den med folk som inte är kristna?

Charlotte Therese 24 december 2008 00:47  

Mårten,

Men de som exkluderas är ju kristna!

Och de utestängs (från kommunionen) av absurda anledningar.

Det räcker för tillfället i princip att man som kyrkligt anställd öppet propagerar för vigning av kvinnliga präster för att man ska få en varning eller mer...

Mårten 24 december 2008 01:24  

Det finns väl djupare krav för att vara kristen än att bara kalla sig kristen? Att kyrkan försöker upprätthålla dessa krav är ingenting annat än sunt.

Charlotte Therese 24 december 2008 11:17  

Det grundläggande bör väl vara det Jesus själv uppmanade till: det dubbla kärleksbudet.

Lämnar man det har man lämnat den kristna grunden, hur rättfärdig man än må tro sig vara.

Och det som inte går ihop med detta kan svårligen vara Guds vilja.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP