fredag 17 oktober 2008

Spridda sluttankar

Nådde slutet av Maria Küchens bok för några dar sen.

"Med en ung präst, en kvinna, diskuterar jag kvinnoprästmotstånd som teologiskt begripligt, abortmotstånd som begripligt, hon kallar det "fascism" att vägra att ens försöka förstå sin motståndare och sätter fingret på det komplexa med alla dessa svåra frågor som så ofta lockar till enkla pseudosvar."

Så sant....

Hon tar också upp skilda referensramar som gör att man går olika vägar. Barn till kristna föräldrar går en annan väg, och tvärtom.

Och hon skriver om revolutionen som aldrig kommer att tv-sändas:

"Den som tror att massmedia kan användas för att snabbt och effektivt förändra världen eller förmedla ömtåliga kärnbudskap ska kanske tänka om."

Jag funderar på om detta gäller även bloggosfären. Den tycks betydligt mer lämpad till detta än snabbare medier som tv, radio och dagstidningar.

Bloggtempot är trots allt långsammare. Det går att fokusera på en fråga i taget. Och även sånt som är skrivet för en tid sen kan tas upp igen. Och det finns långsamma ämnen per se - som smälter stilla likt stora karameller i munnen... Ibland med en högst oväntad smak under yskiktet.

Roligt blir det när hon tar upp den "helige mannen" - gurun:

"Den upphöjde mannen som måste skyddas från störande livsmoment i form av skrikande ungar för att se Ljuset... Han finns inte mer."

Men det finns hockeyfruar och rockmusikerfruar som får passa upp sina män. Och det finns katolska präster som inte kan koka ett ägg.

"En man, så tolkar jag evangeliet, tjänar sin Gud bättre genom pappaledighet än genom att prioritera karriären framför barnen."

Förutsatt att hans fru får in tillräckligt med pengar förstås. Kvinnor får ju fortfarande inte samma lön för samma arbete. Men om fler pappor var lediga och samtidigt protesterade mot det orimliga i detta så skulle nog problemet åtgärdas till sist.

Lite tveksam blir jag till rimligheten i hennes slutönskan:

"Visa mig hur man växer utan att nödvändigtvis lida. Jag vill inte lida. Jag vill ha kul. Jag vill att andens frukter får mogna i sol."

Finns det växt utan något som helst mått av lidande?

Karin Boye skrev i sin kända dikt: "Visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka?"

***

Samtliga inlägg om boken finns här.

2 kommentarer:

Alde 18 oktober 2008 12:15  

Ja jag tror att man kan växa utan att lida. Lidandet är alltför romantiserat och då förknippat med en Jesusbild som jag inte delar.
Visst finns det växtvärk men som kan vara som tandvärk liksom.... det gör skönt ont när man trycker till och adrenalitet flödar till och skyndar på processen.

Ett icke-valt lidande som sjukdom eller katastofer och olyckor är inte alltid något man "växer" av tvärtom kan det leda till personlig kaos och större tragedi.
Och detta lidande är inte att "bära sitt kors" , för en sån förståelse är mer lik den vidskepliga tron att man får ta sitt ok, som om det är ödesbestämt, eller värre ett arv av syndbörda som man man måste axla - alltså inte alls kristet i min förståelse.

Charlotte Therese 19 oktober 2008 21:47  

Då undrar jag hur du tolkar:

>att "bära sitt kors"

Själv ser jag inte lidandet på det minsta romantiskt sätt. Verkligen inte! Det är ohyggligt.

Om man växer eller inte beror på hur man tar det. Växt eller bitterhet, förkrympthet. Två möjliga utvägar ur varje situation.

Men jag har svårt att se hur man nånsin kan växa ordentligt ner på djupet om man förblir helt befriad från det.

Då flyter man mer på ytan.

Ser en typisk "bimbotjej" framför mig nu - schablonen: livet bara leker, solsken varje dag, alltid tuggummi i munnen och alltid nyblonderat hår. Inga större bekymmer i livet än att femtonde pojkvännen i rad just gjort slut. Förmodligen tröttnat på hennes glatta yta.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP