torsdag 16 oktober 2008

Statistisk saltnypa

Lite förvånande är artikeln, minst sagt.

Enligt den undersökning den refererar skulle sammanlagt 63% av de praktiserande katolikerna vara positiva till partnerskap (38%) eller samkönade äktenskap (25%).

Tvärs emot katolska kyrkans officiella lära alltså.

Men kanske inte så konstigt ändå. USA är ändå USA. Skulle man göra undersökningen världsvid bland praktiserande katoliker så skulle Afrika och Latinamerika garanterat dra ner siffrorna.

Liknande undersökningar har gjorts om kvinnliga präster och det obligatoriska prästcelibatet - resultatet är då än högre procentsatser för förändring av status quo - även i länder där man inte skulle tro det.

Är detta ett utslag av sensus fidelii så lär det inte spela någon direkt roll vad kyrkan lär ut. Om folket tror något annat i sina hjärtan så är det det som blir avgörande i praktiken till syvende och sist, och som kanske på sikt leder till officiell förändring, eller åtminstone till särskilda undantag från reglerna.

För hur otidsenlig kyrkan än kan tyckas vara, så kan hon inte simma mot strömmen på precis alla fronter alltid om några passagerare till slut ska finnas kvar ombord. Det får inte bli ett motströmssimmande bara för sakens skull (enligt tron att allt samhälllet är positivt till måste kyrkan vara negativ till). Man får betänka noga vad man simmar emot - och urskilja det utifrån varje tids ökade vetenskapliga insikter, och på andligt sätt förstås.

Är det Guds eller människors vilja man ytterst riktar udden emot? Inte alltid självklart. Det kan ibland visa sig att man brottas med Gud snarare än med världen.

Samtidigt, bör det tilläggas, så får man ta såna här undersökningar med en viss nypa salt. Har inte satt mig in i hur väl underbyggd just denna är, eller om resultatet ens är statistiskt säkerställt. Men intressant är det hur som helst.

2 kommentarer:

Steve 18 oktober 2008 17:18  

Dagen är ute och cyklar.

70% av amerikanerna är MOT tanken att införa enkönade äktenskap. Och 75% av de praktiserande katolikerna tycker så.

70% av väljarna skulle stödja en kandidat som vill se äktenskap endast mellan en man och en kvinna. Mer än hälften säger att de definitivt skulle lägga sin röst på en sådan kandidat. Och katolikerna instämmer: 55% av alla registrerade katolska väljare skulle definitivt stödja en sådan kandidat.

Knights of Columbus redovisar sin undersökning på sid 28-29 av denna PDF.

Dagens rubrik var alltså "Katoliker vill ha samkönade äktenskap"...!

Lustigt det här. Förr hette det alltid att kärleken skulle vara fri, inte störd av vare sig pastorer eller fiskaler. Men idag ska man alltså gifta sig, allra helst inför en pastor. I varje fall om man hör till dem med likströmsdrift... Kärleken är visst lite bräckligare då? Behöver stagas upp?

Charlotte Therese 19 oktober 2008 20:53  

Svårt att veta hur det egentligen förhåller sig, tycks det.

Det verkar som om de som framställer statistiken ofta har en agenda bakom.

D.v.s. de som är negativa till en sak får fram siffror som pekar i den riktning som stödjer det - och tvärtom.

Nu vet jag inte om det är så i just detta fall, eftersom jag inte har studerat det närmare.

Men intressant det där att äktenskap har blivit poppis igen - läste just om det någon annanstans.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP