Snökyla på gång
Det känns i luften när det snart är dags för vinterns första snö. En bitande snökyla går genom märg och ben. Det börjar närma sig nu.
Så det är hög tid att plocka in det som ännu är vid liv på balkongen och kan skördas.
De flesta tomaterna hann inte mogna - de hänger ännu i gröna klasar, men numera på lila/gula blast. En enda medelstor röd tomat blev det - i övrigt bara körsbärstomater. Tänkte plocka in alla de gröna idag och lägga dem i kylskåpet. Förvaras de mörkt och svalt lär de mogna till sist - bli åtminstone åt det oranga hållet.
Persiljan har gulnat allt mer. Frågan är om den ska stå ute och övervintra eller om man ska ta in byttorna. Den är nämligen tvåårig.
De sista luktärterna blommar än, samt några härdiga sommarblommor. Det finns en del frön att samla in från dem till nästa år...
Smultronen försöker sätta skott. Och bladlössen försöker sätta stopp på de små liven. Vet inte vad jag ska ta mig till - de är oerhört svåra att få bort. Skulle behöva en stor invasion av nyckelpigor.
Den vackra doftande minirosen har tappat alla blad p.g.a. lössen. De gav sig också på salladen efter ett tag och har nu ätit upp det mesta av morotsblasten - men förhoppningsvis har de lämnat de underjordiska rötterna ifred. Får lov att skörda de sista idag. Innan frosten kommer. Det kan bli minusgrader redan i natt.
Hittade förresten en vit morot bland de övriga förut. Den smakade inte lika sött som dem, annars var det ingen skillnad.
Det är snart också dags att vira runt tidningspapper kring de växter som får stanna ute under vintern. Sånt som står i små krukor fryser mer än det som finns direkt i jorden.
Och snart, alla små blåmesar och talgoxar som redan har tittat in här efter vinterns mat, så sätter jag ut era talgbollar....
7 kommentarer:
Trädgårdstips:
Har du någonsin provat att lägga in gröna tomater?
Min mor gör så enligt ett gammalt recept..
Vansinnigt gott till gryträtter..
Nej, det har jag aldrig gjort....
Men har haft det i tankarna - någon annan nämnde att man kan "sylta" tomater.
Själv funderade jag på att testa att steka dem - det lär vara en delikatess. Men ska de stekas hela eller skivade?
Tror du att jag skulle kunna få receptet på inlagda gröna tomater från din mor så testar jag väldigt gärna det...
De hänger fortfarande kvar ute på sina kvistar några dar till, eftersom SMHI's prognos för de närmaste nätterna igår visade ett snäpp varmare temperaturer än i förrgår. Inte under nollstrecket än alltså.
Well..
Jag har stekt skivade, gröna tomater.. med och utan panering..
Det är spill av tid och smaklökar..
Det måste vara praktiskt på många sätt att ha en trädgård på balkongen, tänker jag..
Man kan ju kontrollera nederbörden..
Själv har jag varit utlämnad åt vädrets makter vid min kolonilott..
Det har varit en märkligt säsong..
Mina sockerärtor var årets vinnare.. märkligt nog.. rekordskörd..
Jag skall fixa receptet åt dig, min vän..
Ok - snarare inläggning än stekning rekommenderad alltså...
Ja, balkong är bra - fast den är ju inte så stor - och solinsläppet är begränsat till i bästa fall ett par timmar om dagen.
Där är en kolonilott eller trädgård bättre.
Men man kan ju flytta in de känsligaste växterna vid regn på en balkong (det har vräkt in här också må du tro - så jag fick vända upp och ner på balkonglådorna och hälla ut små floder av vatten ibland, de små hålen i botten släpper inte igenom allt...).
Jag fick bäst skörd av persilja - och gröna tomater... ;-)
Morötterna blev små men krispiga och söta.
Salladen var ok innan lössen kom.
Smultron blev det inte ett enda.
Och sockerärtorna räckte bara till garnering av två kvällsmåltider.
Och rädisorna blommade bara... Det blev aldrig några knölar under jord.
Melonplantorna (man måste ju få prova!) vissnade just bort i kylan.
Men visst är det kul att se när det växer... Och att få äta av egna grönsaker.
Man får också respekt för dem som odlar året runt - vilket jobb det är att driva fram några små tomater!
Ser redan fram emot nästa års plantering...
Tror jag rentav ska försöka odla lite persilja inomhus under vintern.
Ser också fram emot receptet!
Ja just det.. solen..
Antar att ljuset är den urbana trädgårdsmästarens största dilemma..
Jordförhållandena kanske även utgör skäl till eftertanke?
Själv är jag passionerat förälskad i min jord och vårdar henne ömt..
Men jag har märkt att smultron trivs bäst i fattig jord.. solljus föredras.. men i min trädgård växer smultronen bäst i grusgången.. nära stenarna i min lilla stenmur..
Jag känner mig aldrig så rik som då jag skördar det jag själv odlat.. eller "dyrkat" som det heter på danska..
helt apropå..
Tack för ditt trevliga inlägg..
Stekta grona tomater...skar tomaterna i relativt tunna skivor broda dem och stek...yummy..Fried Green tomatoes..u know...
ja eller lagg in dem och at senare.
Xairete
Tubbo,
Vackert uttryckt!
Ephraim,
Ok...
Jag får väl välja ut en tomat att steka också.
Men lutar åt att lägga in de andra.
När jag får receptet...
Borde greja med det nu i helgen tror jag, för nästa vecka hinner jag inte, och då kanske frosten har kommit dessutom.
Skicka en kommentar