måndag 13 oktober 2008

Gudsmodern

Maria Küchen skriver kort om ämnet moderskap.

Någon lägger korv i mina skor och petar in äppelskruttar i videon. Det är så långt ifrån den tjusigt upphöjda madonnan som man kan komma.

Och om Maria:

Släpps Hon inte in i kyrkans mentala och fysiska rum tar andra gudinnor Hennes plats i kvinnors hjärtan, det sker redan. Bestsellers skrivs om dessa gudinnors magiska helande häxkraft och kvinnor köper och köper och köper det, för deras hunger är stor.

Inte bara kvinnors hunger efter kvinnlig representation är stor. Också män kan söka efter substitut som blir till avgudar, om Jesu Mor inte får sina rätta plats. Som Kyrkans mor.

Inte upphjöd på piedestal, men delaktig i våra futtiga, vanliga liv.

Bland - i mitt fall just nu - trasig cykel och krånglande dator, bränd mat, misslyckade kladdkakor och bladlöss över hela balkongodlingen....

3 kommentarer:

Iskra 13 oktober 2008 12:13  

Är det verkligen ett hållbart argument för Mariadyrkan att det håller en annan mer ovälkommen avgudadyrkan borta? Måste man inte dyrka Maria endast för hennes egen skull, eller också inte alls.

I annat fall borde vi kanske leta substitut inom kristendomen för djävulsdyrkan och andra ovälkomna dyrkansformer också.

Ephraim 13 oktober 2008 16:45  

Intressant tnke...kom att tanka a filmen Elizabeth med Cate Blanchet som gor en fantastisk roll som Queen Elizabeth I. I den filmen i mot slutet sa ar det en scene dar Elizabeth sitter framfor en staty av Jungfru Maria...och hennes livvakt och narmaste medhjalpare Wolfingsham satr lite bakom och Elizabth fragar nagot liknande, "Hur kan jag tavla med Jungfrun over mans hjartan?" Hon varande protestant undrar hur hon ska kunna ta makten ur Katolska kyrkan. Omedelbart efterat foljer sa en scen dar hon forvandlas till samma jungfru genom att klippa av sig haret och klas sig helt i vit och hon har aven vit smink. Hon kommer in i en sal dar adeln/ hovet vantar och alla ar shockade over tranformeringen, och hhon stannar vi en av hennes radgivare och sager, "I am married to England." Symboliskt som hon avstar fran att ta en man, och forblir jungfru drottningen. Lustigt nog sa forblir hennes tid som drottning en utav de mest framstaende i Englands historia.

Vad har detta med Maria formheten att gors, jo just att Theotokos har svaj over folk, och Drottning Elizabeth visste det...enligt filmen forstas. Hon tog junfruns plats for att stabilisera hennes rike. Och jag maste saga att fran detta synsatt sa ar det nog kanske faktiskt sa att Junfru fromheten haller borta avgudaformer...kanske. Men Thotokos maste ju alltid ses i hennes relation till Gud, inte for sig sjalv, eller hon far ju inte heller ta platsen istallet for Gud. Annars riskerar ju Aven Teotokos bli en avgudaform. Endast i relation till Gud som varan forebedjare och Kyrkans moder bor hon ses. Hon kan aldrig ta platsen for Jesus. Det finns en fin ikon som kallas Deisis..dar Jesus sitter pa en tron, och Thotokos och St. Johannes doparen star pa vanster respektive hoger sida om Jesus med handerna upplyfta som bedjande och pekande pa fralsaren. Jag tycker denna ikon satter Thotokos och alla helgonens plats ratt. Ja alla kristna bor kunna identifiera sig i den rollen. Men ar det mojligtvis sa att kvinnor inte fullt kan identifiera sig med Jesus, och saleddes Theotokos blir den forebild som ger kvinnor en ide om hur de kan vara med Gud? Vad vet jag som en man om just detta.

Charlotte Therese 16 oktober 2008 20:43  

Iskra,

Ja, för sin egen skull - fast inte "dyrka" - endast Gud tillhör dyrkan.

Ephraim,

>Endast i relation till Gud som varan forebedjare och Kyrkans moder bor hon ses. Hon kan aldrig ta platsen for Jesus.

Precis!

Såg just en bild på den ikonen igår för första gången för övrigt.

>Men ar det mojligtvis sa att kvinnor inte fullt kan identifiera sig med Jesus, och saleddes Theotokos blir den forebild som ger kvinnor en ide om hur de kan vara med Gud?

Maria Küchen uttrycker att hon inte kan känna igen sig i Jesus (som offrar sig). Utan mer i Maria, som mor.

För egen del är det tvärtom inga problem för mig att känna igen mig i Jesus - han har ett brett inre register som speglas väl i evangelierna. Däremot är det svårare att anknyta till Maria.

Både jungfru och mor - hur kan någon kvinna känna igen sig i henne? Eller - så kanske de flesta därigenom i princip skulle kunna det.

Men hon blir för abstrakt för mig i stereotyperna och i det överjordiska som präglar det mesta som förmedlas om henne. Hon är abstrakt t.o.m. i ikonerna.

Närmast henne kommer jag i bibelberättelserna om henne, men även där är hon ganska anonym.

Så lite sägs om henne.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP