onsdag 10 september 2008

Gudspartikeln på spåren...?

Idag händer något jättespännande inom vetenskapen.

Vad man än kommer fram till så kommer det att bli revolutionerande och förmodligen leda forskarna in på nya tankebanor. Men experimenten kan också vara farliga - några hävdar att de kan utplåna jorden... (Via länken finns också mer matnyttig info om experimentet.)

Vad det hela handlar om i korthet är detta:

"Physicists have long puzzled over how particles acquire mass. In 1964, a British physicist, Peter Higgs, came up with this idea: there must exist a background field that would act rather like treacle.

Some scientists were however more optimistic.

Hubert Reeves, the French astrophysician, told the Swiss daily Le Matin that the invention could bring "unexpected results" that would change the world of particle physics forever.

"This machine will probably bring unexpected results that could turn particle physics on its head," Reeves said.

"It's a really impressive tool. It can go as deep underground as the length of a cathedral," he said.

Particles passing through it would acquire mass by being dragged through a mediator, which theoreticians dubbed the Higgs Boson.

The standard quip about the Higgs is that it is the "God Particle" -- it is everywhere but remains frustratingly elusive.

While questioning the likelihood of finding Higgs Bosons, Hawking said the experiment could discover superpartners, particles that would be "supersymmetric partners" to particles already known about.

"Their existence would be a key confirmation of string theory, and they could make up the mysterious dark matter that holds galaxies together," he told the BBC."

Läs mer här och hos Z.

Första experimentet som just precis har utförts gick bra. Nu väntar ett experiment med att skicka runt protoner i den ödesdigra andra riktningen - och därefter i båda riktningarna, vilket är tänkt att återskapa big-bang-förhållandena.

"Now that the beam has been successfully tested in clockwise direction, CERN plans to send it counterclockwise. Eventually two beams will be fired in opposite directions with the aim of recreating conditions a split second after the big bang, which scientists theorize was the massive explosion that created the universe.

The start of the collider — described as the biggest physics experiment in history — comes over the objections of some skeptics who fear the collision of protons could eventually imperil the earth."

Jag noterar:

Forskarna verkar vara helvilda, euforiska, närmast religiöst extatiska - som om de inte bryr sig om eventuella faror för hela jorden - bara deras teorier bekräftas - eller inte.

Läge för bön - alla jordnära kristna?

6 kommentarer:

Helene 10 september 2008 19:46  

Personligen kan jag helt enkelt inte tro på att vetenskapsmännen skulle dra igång tester som de trodde skulle utplåna dem själva, deras nära och kära samt resten av världen. Däremot tror jag att vi kan få spännande svar på många frågor... samt ännu fler spännande frågor att fundera kring!

Ja, jag tycker definitivt att det är tid för bön... själv vill jag framför allt be för att alla dessa vuxna s.k. välutbildade människor och massmedia slutar att skrämma barnen med ren vidskepelse - hade vi inte kommit längre än så?

MVH Helene.

Charlotte Therese 10 september 2008 20:26  

Helene,

Välkommen hit!

Ja, man får leva med det hoppet...

Men kan man återskapa ett big-bang (om än i miniatyr) - utan att det får oanade/riskabla konsekvenser?

Ser fram emot eventuella kluriga frågor och svar som resultat av det hela. Hmmm... Om jorden överlever experimentet...

Och även om jag också kan hålla med en vän som idag sa att man ju kunde ha använt de enorma pengasummorna som detta har kostat till att hjälpa människor istället...

Man kan undra om det är värt det - det är lite forskarnas lekstuga över det hela. Med leksaker för miljarder.

För inte kommer de att upptäcka Gud själv - som det nästan låter som i den översvallande entusiasmen.

Möjligen något som Gud har skapat - som bidrar till att hålla samman allt.

Det sista du skrev tror jag inte att jag förstår - vad för vidskepelse skräms barn med?

Helene 10 september 2008 21:42  

Jag håller med om att stora pengar ofta borde läggas på mer akuta behov... men i just det här fallet, med hoppet om att kunna lösa energifrågan för hela världen, tycker jag att kostnaden är begriplig.

Det jag tänkte på när det gällde de skrämda barnen var att föräldrar tydligen har varit så rädda för att "Gud skulle bli arg" inför att vi forskar i de här frågorna (alltså, undersöker hur Skapelsen gick till) och man påstår tydligen också att USA skulle ha betalat för att den här forskningen skulle bedrivas i Europa, så att det var vi europeer som strök med istället för amerikaner (ifall testerna gick fel)... det visar på i bästa fall dåliga kunskaper, i värsta fall på ren grymhet. För hur skall barnen kunna veta vad som är sant? Vi vuxna kan ju ta reda på fakta på ett helt annat sätt, men barn litar på sina föräldrar...

Naturligtvis kommer testerna inte att återskapa Big Bang (det är en massmedial förenkling av kvantfysiken i testerna), utan vad de skall göra är att se om protoner kan bete sig på det sätt som man tror att de gjorde precis i början (d.v.s. innan det fanns atomer). För att kunna återskapa (d.v.s. göra om Big Bang en gång till) krävs nämligen inte bara de partiklar vi har tillgång till här på jorden, utan även sådant fysikerna idag kallar "mörk materia" respektive "antimateria"... och de komponenterna ingår inte i experimenten. Så ingen behöver vara rädd... något nytt Big Bang kommer inte att hända.

Själv tycker jag att det är fascinerande att religionen och vetenskapen för första gången talar samma språk... det är därför jag älskar kvantfysik! Tidigare har det känts som om man inte kunnat vara troende om man var vetenskapligt rotad eller tvärtom... nu har den barriären överbryggats, och det ser jag personligen som mycket positivt.

MVH Helene, som vill tacka för en jätteintressant blogg!

Charlotte Therese 11 september 2008 10:30  

Tack för en spännande kommentar!

Visste inte att det här skulle kunna lösa energifrågan globalt...

Fast - betyder det ökad kärnkraft?

Håller med - man ska inte skrämma barn på det sättet - och inte heller vuxna, för den delen... Det har visst varit domedagsstämning lite här och var igår.

Det du nämner sen:

>"mörk materia" respektive "antimateria"...

låter jätteintressant - kan du berätta mer för en icke-naturvetare om det?

Håller också med om att det är bra att klyftan håller på att överbryggas.

Ser själv ingen motsättning mellan tro/teologi och vetenskap - utan tvärtom - det ena bekräftar och justerar det andra. Kontinuerligt.

Förresten - skulle du vilja gästblogga om något här nån gång i ett eget inlägg (varför inte just kvantfysik) så är du välkommen att göra det. Tror att du har ett intressant perspektiv att förmedla.

Jag är i alla fall hur intresserad som helst av det!

Hör av dig via mail i så fall!

Helene 11 september 2008 19:18  

Å, så glad jag blir att du uppskattar mina små funderingar...! Jag är egentligen inte utbildad i fysik, men kvantfysiken attraherar mig just för att den går att förstå utan att man har utbildning i en massa svåra saker (som t.ex. högre matematik). En kvantforskare jag talade med en gång sa t.o.m. att "den som påstår sig begripa kvantfysikens alla detaljer, ljuger"... en tröstande tanke för sådana som mig, som är total amatör i ämnet.

Att beskriva mörk materia respektive antimateria är knepigt t.o.m. för dem som sysslar med sådant... men om jag har förstått saken rätt, bildades det i Big Bang nästan lika mycket antimateria (motsatt laddning mot den i materia) som materia, men materian hade en ynklig liten övervikt som "vann striden" om hur universum skulle se ut, och därför är det materia som omger oss idag. Mörk materia är materia som finns men inte syns, därför att dess tyngdkraft är så stor att den inte släpper ifrån sig fotoner (ljus). Man tror att det finns massor av mörk materia, kanske två-tre gånger så mycket som den synliga, därför att annars skulle t.ex. galaxerna inte kunna hålla formen utan slunga ut stjärnor till höger och vänster... den mörka materians tyngdkraft motverkar detta.

I senste numret av Forskning & Framsteg hade de en jätteintressant artikel om just detta...!

Nej, fotonkraftverk använder inte kärnkraft - fotoner är ljuspartiklar, och när de rör sig (t.ex. när man skjuter iväg dem i en accelerator) utvecklar de massor av värmeenergi.

Får jag återkomma om det där med att gästblogga? Blev alldeles ställd av din fråga... *rodnar lite*

MVH Helene

Charlotte Therese 11 september 2008 20:11  

Det här blir bara mer intressant ju mer man läser om det!

Finns artikeln på nätet? Tittade in på FoF's hemsida - men det är inte lätt att hitta där precis...

Visst får du återkomma - och du kan ju vinkla ämnet som du vill (kvantfysik och tro?) - eller välja något helt annat ämne!

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP