torsdag 18 september 2008

Om den svenska katolska prästutbildningen

Lyssnade nyligen på ett föredrag av Göran Degen om den nystartade katolska prästutbildningen i staden. Det var intressant!

Det här är ett lite av ett bönesvar för min del. Har under många år tyckt att det vore bra om prästseminariet flyttade till Uppsala istället för till Rom, som det var tal om ett tag - har även verkat aktivt för att det ska bli så. Och så blev det till slut så, trots att det verkade ganska omöjligt till en början.... :-)

Svenska präster behöver få större delen av utbildningen på plats - i en så vanlig miljö som möjligt - för att de ska bli så bra präster som möjligt i svenska förhållanden... Många av dem kommer ju från andra kulturer, är inte uppväxta i Sverige. Ska de då skickas direkt till Rom? Det räcker gott att de är där sista året.

Särskilt bra tror jag det är att man samverkar med det nystartade Newmaninstitutet, såväl som universitetet, om jag förstod det rätt. Hur som helst så är det bra att kandidaterna läser tillsammans med andra studenter - inte isolerat, i en förpuppad ökentillvaro, i närvaro av enbart andra män.

Det är också bra att de nyanlända får en lite lugnare propedeutisk början, då de inte läser i så snabb takt, och även har en del social praktik. Man kunde önska att de som en del av det skulle bekanta sig med Uppsalas hemlösa, i samverkan med Grottan eller Sagahemmet - eller med flyktingarna på förvaret i närheten. Man måste inte åka långt för att se världens skuggsidor.....

Även detta att de deltar i församlingslivet på orten är nyttigt för dem tror jag. De är "våra" prästkandidater nu... Som vi får be för, stötta och fostra så att de (för-)blir kyrkliga "med-lemmar" snarare än maktlystna potentater (frågan om hur man förebygger sånt kom upp under kvällen, och nej, det var inte jag som frågade...).

Under kvällen citerades för övrigt också några tänkvärda ord av biskop Anders.

Det första sa han under världsungdomsdagarna i Sydney - som en definition av vad katolska kyrkan är menad att vara:

"Allting för alla, alltid och överallt."

Inte lite precis.... Vilket ansvar... För oss alla!

Om konflikter/spänningar i ordensgemenskaper sa han vid invigningen av Koinonia, huset där prästkandidaterna just nu bor, att de löser sig om man har inställningen: "den andre har alltid rätt".

Så sant... Men det förutsätter att båda parter har den inställningen. Låter den andre vara som hon/han är. Accepterar oliktänkande och olika personligheter.

Det tycker jag är tänkvärt för hela Kyrkan - och inom äktenskap, och andra gemenskaper...

Och varför inte även i bloggosfären....?

9 kommentarer:

Alde 18 september 2008 14:45  

Prästutbildning ja.. har funderat på det ett par dar efter tankar om islam och hur man efterlyser imamer. Lejonborg talar sig varm för en prästutbildning för muslimer men har det någon effekt tro, på de hårda och omänskliga traditionerna?
Om man genom akademiska studier vill få bort alltför "fundamentalistiska" grenar - och skola fram en svensk islam - så vet vi ju redan genom kristendomen och vår prästutbildning att farliga sekter har en tendens att blomstra obehindrat ändå.
Och i visst perspektiv kan ju också högutbildade "präster" motverka synen/ansvaret där vi alla (exv kristna) ÄR präster - har ett ansvar som mentor eller vägledare för andra.

Charlotte Therese 18 september 2008 15:27  

Sekterism är nog svår att få bukt med bara på ett sätt - men visst kan akademiska studier vara till god hjälp.

Nu är det knappast präster som brukar vara de som förespråkar sekterism (extrem fundamentalism) - men om de har god kunskap om det och kan förmedla den på ett bra sätt så kan det säkert vara till nytta.

Visst har vi också alla ett ansvar!

Johan Stenberg 18 september 2008 16:20  

Suck - jag är mycket sur över att jag inte kunde komma igår. Det var inskrivet i kalendern sedan länge. Men så blev jag överfallen av febern och ville inte smitta ner er andra!

Nåväl, jag glädjer mig med er andra som hade möjlighet att gå dit! :-)

Charlotte Therese 19 september 2008 11:22  

Johan,

Tråkigt att höra...

Har du också drabbats av den ambulerande bloggarförkylningen som sprider sig från stad till stad?

Du fick ju en liten glimt här i alla fall...

Hoppas du är kry igen till upptagningen - vi ses då!

minutz3 6 oktober 2008 19:22  

Ni snodde "vårt" prästseminarium! :-(

Charlotte Therese 6 oktober 2008 22:46  

Jag ser det mer som att vi har "adopterat" dem nu och får följa dem en bit på vägen. Hjälpa dem att bli riktigt bra präster.

Och de verkar trivas bra här i stan och församlingen... :-)

Det går ju alltid att hälsa på ifall ni saknar dem alltför mycket.

Bitte 22 maj 2009 19:17  

Prästseminariet i Stäket var mycket fint, jag saknar det - jag gick ofta i mässa i kapellet där och tycker det är mycket tråkigt att det flyttade. Nu är det förstås inte särskilt långt - det låg nog närmare Uppsala än huvudstaden även tidigare när man tänker efter! Jag förstår dock inte varför det ska logga i Uppsala, det ligger närmare till hands att ha det mer centralt, i anslutning till katedralsförsamlingen. Så värst förpuppat var det inte ute i Stäket heller, om sanningen ska fram=) Det låg både centralt och naturskönt och i nära anslutning till universitet och andra institutioner. Jag tycker dock att huvudsaken är att det finns kvar i Sverige!

Bitte 22 maj 2009 19:18  

... och så "loggar" det inte i Uppsala - utan LIGGER... om någon nu upptäckte lilla stavfelet (läs: tangentbordsslarvet) i min kommentar!

Trevlig helg, Charlotte och alla ni andra!

Charlotte Therese 22 maj 2009 19:24  

Stockholm i all ära - men universitetsmiljön är trevligare här - säger jag som har pluggat i båda städerna... :-)

Och så håller ju Sveriges enda katolska högskoleutbildning på att byggas upp här nu också.

Så visst finns det poänger med att seminariet finns här.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP