torsdag 4 september 2008

Dunderförkylningstips

Så var det förkylt. Bokstavligen alltså. De första symptomen smög sig på igår eftermiddag. Kämpade emot länge, och var väldigt nära att segra i natt - men så snart jag somnade till en stund tog baseluskerna revansch och mångfaldigade sig kopiöst på nolltid.

Denna sort verkar drabba bloggare särskilt hårt - känner till åtminstone tre som är däckade för tillfället (på olika orter).

Sitter alltså här nu, rejält påpälsad och invirad i filt, med värkande äppelmosigt huvud och fontänsnuva som gör tillfälligt uppehåll - en hel relativt mjuk snytrulle har gått åt under natten - och nu finns det bara rivigt tunt papper kvar (lägger man sig täpps det istället igen så där härligt så man inte kan andas, så det är sitta som gäller). Så det blir sannolikt inget teologiskt djupt och eftertänksamt inlägg idag, det jag hade i tankarna får nog vänta...

Tänkte göra det bästa av situationen och öppna upp för förkylningstipsdelande - om hur man snabbast möjligast blir av med äppelmostjockan. Skulle behöva vara frisk på lördag. Senast.

Min egen huskur hjälper till att snabba på tillfrisknandet - inbillar jag mig - och bara det hjälper nog:

"Bre honung över en skiva hårt bröd, pressa ett par vitlöksklyftor (minst två, gärna tre) över härligheten och tugga snabbt."

Imorse glömde jag i febertöcknet honungen, som interagerar fint med vitlöken, och som ju dessutom är nyttig... Det blev mjukost istället - så man kände vitlökssmaken rejält.... :-)

Vet att min pappa har någon rejäl dunderkur där tre citroner och två hela vitlökar är inblandade (kan minnas fel - möjligen är det andra proportioner, men de ingredisenserna är det, kanske något mer). Detta ska koka ihop - sen ska man sila bort allt från saften och dricka den i omgångar under en dag - redan nästa dag lär man vara frisk. Kan inte testa nu för jag har inga citroner hemma, och är lite för däckad för att gå och handla, och så låter det så hemskt med så många vitlökar - ett par klyftor bränner bra i munnen redan de. Fast kanske uppkokandet lindrar det en aning?

Fler dundertips?

13 kommentarer:

AKO 4 september 2008 11:48  

Något som jag alltid gör när jag är förkyld är att ta färsk ingefära, skära det i tunna skivor och lägga i en stor temugg. Ta en stor sked honung, häll på pressad citron och häll kokhett vatten över alltihop. Drick upp härligheten! :) Glöm inte bort att röra om i koppen med sked nu och då. Förresten! Sov med sockor på också! Krya på dig!

Charlotte Therese 4 september 2008 12:36  

Tack...

Har bara pulveringefära - riktigt gammal dessutom eftersom jag i princip aldrig använder det.

Men kanske bättre än inget?

Färdigpressad citron och honung finns.

Ska testa en liten dekokt efter lunch tror jag... :-)

Ja, sockor får det allt bli i natt - och jag ska även leta fram vintertäcket - inte kul att frysa.

AKO 4 september 2008 22:02  

Det funkar nog inte lika bra med torr ingefära, men det är bättre än inget. Då kan du i så fall även ha i kardemumma faktiskt.

Nu har jag förresten gjort ett inlägg om RAW versus jpeg på min blogg om du vill läsa. :)

Charlotte Therese 5 september 2008 12:45  

Ska kanske testa med kardemumma idag - gjorde värsta blandningen igår - ditt recept + flytande ginseng.

Kan inte rekommenderas smakmässigt.

Och känner mig inte precis bättre än.

Tycker forskningen skulle satsa lite mer på förkylningseliminerande metoder...

Johanna G 5 september 2008 17:36  

Det där med förkylningsforskning verkar vara svårt. Rekomenderad behandling i Läkemedelsboken är "riklig dryck, högläge och receptfria näsdroppar. Paracetamol, alt. ibuprofen kan ibland ges för att sänka febern om det underlättar vätskeintag". Inget man inte hade hört förr, eller...?

Men huskurer finns det väl så att man kan pröva en hel livstid och ändå inte hinna med alla? T.ex. sägs ju en rejäl whiskey kunna bota det mesta, annars är ju även vitlök, citron och honung, ett antal örter, osv klassiker. Eller varför inte hälla kokande vatten i en balja och sedan sitta och andas in de varma ångorna - helst med handduk över huvudet!! Och ja, te ska ju vara bra också...

Charlotte Therese 5 september 2008 19:19  

Tycker jag har prövat de flesta huskurerna nu - utan resultat...

Utom whiskey... :-)

Johanna G 6 september 2008 08:32  

Ajdå! Tja, då är det nog bara att återgå till att bädda ner sig, varvat med lagom doser frisk luft, och vänta på att kroppen läker sig själv (eller be till Gud om ett mirakel)...

Charlotte Therese 6 september 2008 16:27  

Ha ha....

Tittade inte in här förrän nu - men det var just precis vad jag gjorde igår...

Bad om mirakel alltså - genom ett antal riktiga "bönekrigare" (prayer warriors) till vänner.

Har sett mycket underbart hända genom deras böner under åren - så har ni något ni vill ha förbön för nån gång - säg bara till så skickar jag förbönsämnena vidare.

Nåväl...

Under kvällen, kanske en timme efter att jag hade skickat iväg förfrågan, så blev jag plötsligt bättre - och det fortsatte under natten - så jag kunde stå på benen och ta mig ut t.om. idag.

Är inte helt bra än, men påtagligt bättre.

Om man som jag brukar ha fullständigt däckande 2- till 3-veckorsförkylningar med ihållande hosta efteråt, och ofta ett antal såna förkylningar på raken dessutom, så man är sjuk flera månader i sträck - så är det här alldeles fantastiskt!

Så jag får utbrista i ett: halleluja!!!

Charlotte Therese 6 september 2008 16:28  

Bästa förkylningbotemedelsstipset alltså: förbön!

Johan Stenberg 6 september 2008 17:59  

Hoppas att du är helt återställd imorgon då! :-)

Charlotte Therese 7 september 2008 21:14  

Hoppet om delaktighet i en smaskig chokladtårta kan nog vara en riktigt bra förkylningseliminerande faktor skulle jag tro....

Möjligen även ett partiellt botemedel... ;-)

AKO 11 september 2008 20:42  

Suck! Nu var det min tur att kolla in kurerna mot förkylning som du fick här på bloggen. :( Jag hoppas på mitt eget förslag för jag klarar varken av whiskey eller vitlök. Huvva! :)

Charlotte Therese 11 september 2008 21:13  

Stackare!

Många bloggare verkar drabbas just nu - titta runt lite i bloggosfären så nyses det lite här och var...

Så nog behövs det bra tips - det kan aldrig bli för många - fortsätt gärna fylla på här för framtida behov, ni som hittar något som funkar...!

Ja, frågan är vad som är värst av vitlök och whisky....

Tycker de smakar ungefär lika hemskt (jag jämför med rå vitlök alltså - stekt är betydligt bättre, t.o.m. gott tycker jag - fast till förkylning ska det vara just rå sådan)... ;-)

Fick tips igår på bästa förkylningswhiskyn ifall någon är hjälpt av det: Paddy eller Jameson ska det visst vara, eller Tullamore Dew. För att dessa är lite sötare - och för att det vore (citat) "helgerån" att använda Laphroaig eller annan fin whisky på så sätt... ;-)

Men man ska med fördel kunna göra en "hot whiskey" - koka vatten, ha i lite honung och citron, och så en skvätt whiskey. (Fick jag med allt - nån som vet?)

Har dock inte testat annat än diverse vitlöksbrygder själv, så jag kan inte säga om det funkar.

Varma sockor är ett bra tips som väl just du kom med - och att bädda ner sig ordentligt. Det tycks förkorta sjuktiden väsentligt.

Och så förbön då. Mest effektivt hittills för min del...

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP