onsdag 19 november 2008

The Priests gör sin skivdebut


Fick en skiva att bloggrecensera för ett par dar sen, som har snurrat en hel del i cd-spelaren nu. Melodierna fastnar direkt. Även mellan lyssningarna går jag och nynnar på sångerna.

Artisterna, som släpper sitt debutalbum idag, är den irländska katolska prästtrion The Priests, bestående av Father Eugene O´Hagan, Father Martin O´Hagan och Father David Delargy, ackompanjerade av The Philharmonic Academy of Rome som brukar uppträda i Vatikanen - en storsatsning av Sony Music inför julen.

Repertoaren består bl.a. av klassiker som Ave Maria, Pie Jesu och Panis Angelicus, som är vackra och innerliga. Men själv föredrar jag nog den mer jordnära och enkla irländska välsignelsen, Irish blessing (synd att de inte sjunger den på originalspråk) - vackrare än så blir det inte! Och eftersom de inte är vilka artister som helst, utan just präster, känns sången verkligen som en bön, en välsignelse. De agerar som präster även genom sitt sätt att sjunga - det gäller samtliga sånger.

En annan favorit är den humoristiska och härligt svängiga Hacia Belen - där jag tyvärr inte förstår språket, men den lär handla om Jungfru Marias försök att hålla koll på en hel del oväntat besök vid stallet i Betlehem - det mumsas choklad, söks efter jesusbarnets nappar, och en sombrero blir åsnemat!

The Priests förväntas nå högt på topplistorna till jul - och det förtjänar de. Det här är ett debutalbum som väcker mersmak.

Prästerna som har sjungit ihop länge har inte för avsikt att byta "karriär" nu - utan kommer att fortsätta att ägna sig åt församlingsverksamheten som vanligt. Ja, riktigt som vanligt blir det nog inte efter idag kan jag tro... :-)

Inte nog med att skivan är värd att lyssnas på - även det faktum att deras kontrakt på två miljoner dollar till största delen går till välgörenhet (och till deras församling) - gör att jag vill rekommendera skivan varmt!

En fin julklapp som räcker längre än julen - och t.o.m. längre än till påska...!

***

På deras hemsida ska det gå att lyssna på några smakprov av deras sånger ( i min dator lyckades det tyvärr inte).

Läs även en recension i DN här.

Nu låter jag skivan snurra ett varv till...

Uppdatering: nu har även Dagen skrivit om dem.

0 kommentarer:

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP