torsdag 27 november 2008

Nybakat igen...


Så där ja! Har just provsmakat veckans brödtillskott - ett slags baguetter, enligt recept (se kommentarerna) från Papa Dan.

Minskade lite på saltet. 1 msk lät lite väl mycket, så jag tog en halv (och desto mer honung) - men en hel msk hade nog funkat, brödet smakar inte salt.

Intressant det här - man får ett helt klart luftigare bröd med mindre jäst och längre jäsning (två dagar). Men degen blir ganska seg och kompakt, så det var svårt att dra ut den så det liknade baguetter. Det fick bli kortvarianter, fyra stycken.... Och de går nog ner illa kvickt! :-)

Ett stort plus för att det inte var särskilt krångligt, och krävde minimalt med måttande av ingredienser (det blev inte mycket disk heller). Bara att röra ihop några få saker och låta hushållsmaskinen sköta resten. Lät den knåda närmare tio minuter vardera dagen (det bara blev så eftersom jag höll på med flera saker samtidigt). Och bröden var i ugnen ungefär 12 minuter.

Nån mer som har ett recept på gott bröd som jag kan bloggbaka nästa gång...?

7 kommentarer:

Papa Dan 28 november 2008 08:44  

Kul att du provade. Ser ju bra ut det där! Glömde nämna att måttet gällde flingsalt så om du använde vanligt så tror jag en halv msk var perfekt! Vanligt salt har ju en kraftigare smak och flicksaltet gör ju att det blir en del luft i måttet också.

Man ska vara lite försiktig med för mycket socker då det faktiskt kan hämma jäsningen. Vet inte den exakta vetenskapen men jag tror det är ungefär så att jästen får en snabb tillväxt och sedan dör av. Men lite socker (honung) vid andra jäsningen hjälper degen att komma igång.

Ditt bröd ser dock ut att ha jäst bra ju och jag hoppas det smakade lika bra som det ser ut! :)

Välsignelser! Rasta.

AKO 28 november 2008 10:51  

Här kommer ett av mina favoritrecept. Numera brukar jag även ha med lite psylliumfrön/loppfrön för att sänka GI-värdet på brödet. De märks inte av så tydligt som linfrön så även om man är "känslig" mot saker som känns för fiberaktiga så går det bra. :) Ta kanske 1-2 msk om du vill testa.

Solrosbröd

5 dl vatten
50 g jäst
½ dl mörk brödsirap
2 dl solrosfrön
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Värm vattnet till fingervärme. Smula jästen i en skål och lös den i vattnet. Blanda i sirap, solrosfrön, salt, rågmjöl och hälften av vetemjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen och tryck ut den på bakplåtspapper i en långpanna. Skär degen i 16-20 bitar med en mjölad kniv. Låt jäsa övertäckt en halvtimme. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Charlotte Therese 28 november 2008 11:39  

Papa Dan,

Vad bra att jag inte tog i så mycket salt då... ;-)

Jo - visst jäste de - alldeles otroligt - och de smakade helt OK även till frukost dagen efter bakandet.

De smakar som baguetter, fast de är tyngre, mer kompakta. Men det kanske beror på att jag inte gjorde dem längre och tunnare - och för att en del luftbubblor trycktes ut när jag försökte dela degen (och först få ut den ur bunken, vilket inte var det lättaste!).

Tog i 1 1/2 msk honung ungefär. Och jästen överlevde som synes både det och kylskåpskölden... ;-)

Tack för receptet!

Charlotte Therese 28 november 2008 11:41  

AKO,

Vad kul med ett nytt recept - det ska jag prova nästa gång!

Smakar psylliumfrön något?

Jag råkar ha linfrö hemma efter förra brödbaket - funkar det om jag häller i lite såna istället?

Z 28 november 2008 16:48  

Det där såg gott ut, hörru! :)

AKO 28 november 2008 20:48  

Jag skulle säga att psylliumfrön inte smakar något, men om man tuggar sönder dem kanske de gör det. Jag har aldrig känt att det har smakat något, inte vad jag vet i alla fall.

Nog kan du ta i lite linfrön om du vill det, men ta kanske högst 1 msk i så fall. Jag har mindre koll på om dessa kräver extratillskott av degvätska, men det står nog i så fall på förpackningen. Berätta gärna hur det blev om du bakar efter receptet.

Charlotte Therese 28 november 2008 21:37  

Z,

Ja, de ser nästan godare ut på bild än de är... ;-)

De slinker annars ner både till frukost och kvällsmat här.

AKO,

Självfallet kommer det en rapport - testar detta nästa gång jag bakar!

(Fast det får bli lite modifierat med vanlig ljus sirap istället för mörk, för det har jag redan hemma, och den behöver nog ta slut snart...)

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP