lördag 22 november 2008

Manlig Lucia...?


Läser i Dagen om hur en skola försökt sig på ett lite annorlunda jämställdhetsförsök - de öppnade upp för manliga Luciakandidater.

Lucia var ju ett kvinnligt helgon. Tänkte därför att det vore förvånande om någon man kunde tänkas vilja gestalta henne. Men en anmälde sig faktiskt.

Det gick inte så bra för den förste aspiranten, som istället blev rejält trakasserad. Så får det naturligtvis inte gå till.

Det här påminner om kvinnoprästfrågan - så behandlas kvinnor ibland av "motståndarna". Fast det är samtidigt en helt annan sak. Lucia sa aldrig: "gör detta till åminnelse av mig". Och hon grundade ingen kyrka.

Men jag ställer mig ändå frågande till om det här med en manlig Lucia är ett bra initiativ.

Så pass frågande att jag inte kan låta bli att lägga ut en snabbenkät - så svara på den - jag är jättenyfiken på vad ni tycker! (Enkäten pågår t.o.m. Luciadagen.)

Svara gärna på övriga enkäter samtidigt ifall du inte redan har gjort det!

***

Hittade en föregångare till detta med manliga Lucior när jag googlade (scrolla ner en bit för två artiklar om detta). Lånade bilden därifrån.

13 kommentarer:

Ephraim 22 november 2008 17:51  

Jamstalldhets debatten gar over alla granser nar man forsoker gora ett kvinnligt helgon manligt eller tvartom. Grejen ar ju den att vi har olika kon for att komplementera varandra. Och aven fast Lucia ar en sekular fest idag sa bygger ju det hela pa ett riktigt helgon. Sa varfor gora det sa larvigt som att ha en manlig Lucia. Lucia ar ju tom ett kvinnligt namn. Varfor maste vi vara samma kon?

Kefas-JDFK 23 november 2008 13:44  

"Men trots allt ser vi ju självklart fram emot att ingå giftemål i tingshuset nästa fredag. Och det kan jag nog säga eftersom jag inte är så inskränkt som Gudrun "Död Åt Familjen" Schyman, Juvas, Ohly, & Co."

Lite om äktenskapsfrågorna på min blogg i dag.

Charlotte Therese 23 november 2008 14:36  

Ephraim,

Ja, det var allt en lite ovan tanke med en manlig Lucia...

Fast det kan ju vara en kul grej, så som de gjorde i Riksdagen.

Johanna G 23 november 2008 19:20  

Saknar alternativet "bara långhåriga (dvs oavsett kön)" i enkäten...

Sen ang. din sista kommentar så tror jag nog att det lätt ses som väldigt oseriöst med en manlig lucia - hur många "plojluciatåg" har inte gått av stapeln som har vänt på könsrollerna. Men den egentliga frågan måste ju vara om brytandet av könsgränserna tillför eller fråntar något av den kristna aspekten av luciafirandet. Personligen känner jag mig ganska tveksam att det skulle göra någon egentlig skillnad i ett sekulärt luciatåg...

Charlotte Therese 23 november 2008 20:28  

Johanna,

Äsch då! ;-)

Synd att jag inte konsulterade dig innan jag gjorde enkäten - så fler av alla tänkbara möjligheter kom med (tyckte att jag hade ringat in det mesta)...

Intressant nog så har ingen ännu markerat långhåriga tjejer - vilket var det enda som gick an under min skoltids luciatåg. Hade en korthårig tjej anmält intresse så hade hon aldrig blivit vald!

Det verkar ha skett en utveckling i luciatraditionen mot enbart tjejer sen dess - och på sistone mot både tjejer och killar. Inte som ploj alltså.

Och än kan ju mycket hända i enkäten...

Tja, jag vet inte om eller hur det påverkar den kristna aspekten ifall även killar får vara lucior. Hela tanken är fortfarande så ny för mig.

Johanna G 23 november 2008 20:53  

Äh, ingen är fullkomlig och ska man rådfråga hela världen innan för att försöka försäkra sig om att ta det absolut bästa beslutet så lär man aldrig få något gjort...

Sen tror jag att det är en stor skillnad på vad folk i teorin tänker och vad de sedan i praktiken gör. Visst är det kanske lätt att kryssa "Både killar och tjejer", men skulle jag sedan ge min röst på en kille som lucia, eller ens en korthårig tjej?? Det är inte alls lika självklart. Tyvärr!

Charlotte Therese 23 november 2008 21:03  

Jo, jag har visst missat "långhåriga killar" också...

Skulle någon rösta på en korthårig kille som Lucia? Flintskallig?

Ja, frågan är hur folk skulle rösta i praktiken...

Fast det är hur som helst kul att följa omröstningen.

Johanna G 23 november 2008 21:10  

Du kunde annars ha ha formulerat enkätfrågan i stil med

"Vad prioriterar du högst i val av lucia?"

och alternativ som:

- Hårlängd
- Hårfärg
- Hårstil (vågigt eller rakt)
- Ögonfärg
- Kön
- Mest verklighetstroget utseende

Charlotte Therese 23 november 2008 21:17  

Ja det hade ju också varit ett sätt.

Själv är jag inte säker på vad jag skulle välja då...

Och vad gäller det sista alternativet:

Vi vet väl inte hur S:ta Lucia såg ut? (Vilken ögonfärg hon hade, eller om håret var vågigt eller rakt, t.ex. Men förmodligen var det väl mörkt?)

Johanna G 23 november 2008 21:24  

Alla sätt är bra utom de tråikga.

Det vet inte jag heller. Lutar kanske mest åt att det hade blivit hårlängden trots allt.

Min fördom säger att Lucia borde ha varit mörkhårig och mörkögd, men någorlunda ljushyad. Fast jag har aldrig varit på Sicilien, så jag erkänner villigt (och understryker återigen) att jag enbart går efter fördommar i detta fall.

Charlotte Therese 23 november 2008 21:33  

Jag skulle ha gissat på mörkt, kanske svart hår, förmodligen vågigt, ljus hy och blåögd.

Hm... Kanske vore läge att åka till Sicilien för bloggvetenskapliga efterforskningar, eller som en förevändning för lite semester...

Hur tror ni andra att s.a.s. original-Lucian såg ut?

bokmalin 24 november 2008 15:57  

En kollega berättade att en doktor hade lussat på hennes jobb. Han är tydligen lite under medellängd och något rund. Han var i a f iklädd full mundering med krona och allt och skred gravitetiskt fram i korridoren som på den värsta storrond. Ljusen lär ha speglat sig mkt stämningsfullt i flinten efter vad jag har hört...

Ett sådant tåg är ju mest som ett skämt och kan väl ha sitt berättigande som sådant. Ett "riktigt" luciatåg är dock för mig ett med långhårig Lucia, gärna mörk, helst levande ljus. Glitter behövs inte, tycker det är fint med kransar av något grönt, t ex lingonris. Fast det körde nog inte originalet med :)

Charlotte Therese 25 november 2008 00:20  

Bokmalin,

Aaaah, vilken härlig syn det måste ha varit... :-)

Själv gillar jag glitter! I lagom mängd.

Men är man Lucia, vilket jag har fått vara nu i fyra år bland flyktingarna, så får man nöja sig med rött band... Det är inte heller fel. Hmmm, har faktiskt satt i lite rött glitter i den gröna luciakronan för att piffa upp den. För levande ljus får vi inte ha där. Men lussebullar får vi ta med.

Sången är det dock sisådär med. Förra året var det en kvinna som skrattade hysteriskt åt oss. Förmodligen ser det roligt ut med utklätt sjungande (nåja) folk - eller så var det den tipp-tappande tomten som startade det... Vi hade också svårt att hålla oss för skratt när hon väl började... :-)

Barnen brukar i alla fall bli glada (de är på den öppna avdelningen).

Snart är det dags igen...

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP