tisdag 24 februari 2009

Filmutmaning

Utmaningarna duggar tätt ibland.

Fick även en från Minutz3 som går ut på att lista tre "katolska" favoritfilmer, d.v.s. filmer där tron spelar en roll för handlingen eller för någon/några av huvudpersonerna.


1. The Good Pope

Det är Johannes XXIII vi talar om.... Mannen av folket, som aldrig glömde sitt ursprung, och som under sin korta tid på påvestolen bidrog till ett rejält inomkyrkligt korsdrag. Andra Vatikankonciliet var hans goda initiativ - tillsammans med den helige Ande då... ;-)

Tyvärr dog Johannes XXIII alltför tidigt - efter bara några få år på påvestolen (3 juni 1963, kl. 19:49). Ryktena menar att han blev förgiftad av fiender inom Vatikanen - filmen framställer det som att det var cancer han dog av. Vi vet alltså inte hur det var.....

Här skriver jag mer om filmen.


2. Karol - A Man Who Became Pope (om Johannes Paulus II)

Filmen ger framför allt en värdefull inblick i den polska katolska historien, som jag, trots att vi har många polacker i församlingen, aldrig har fått höra så mycket om. Den visar frihetskampen - rörande politiken - som fann sin styrka i tron. Polen råkade ju ut för både nazister och kommunister....

Jag har också ett mycket gott intryck av den unge Karol - som inte alls hade kvar samma glöd som påve. Han uttalade ganska radikala saker, särskilt som ung präst och biskop. Det är frapperande hur han hade så tydlig inblick i vad som är fel i samhället - men inte tycks se att precis samma problematik finns inom Kyrkan - även där förföljs folk för sin tro, även där behövs förnyelse och förlåtelse... (Ett par scener som visade en nazists och en ateistisk spions omvändelse var för övrigt bland de som berörde starkast.)

Här skriver jag mer om filmen.


3. Törnfåglarna

En klassiker.... Romantiskt tragisk. Den bara måste få komma med i listan fast det egentligen är en hel serie, inte en enstaka film.

Handlingen är nog ganska känd - huvudpersonerna är Fr. Ralph, den katolske prästen, som bunden av sitt celibatslöfte aldrig officiellt kan gifta sig med sin älskade Meggie. Men de får ett barn tillsammans, fast han vet inte om att det är hans. Så blir han kardinal... Och de möts igen... Omöjlig kärlek... Snyft!

Köp DVD'n med hela serien, spika en helg, ta fram näsdukarna och chokladasken (efter fastan i så fall, givetvis), och se den i ett svep. Det är den nog faktiskt värd. Tror jag ska göra så.

Det finns en uppföljare som jag tyvärr inte har sett ännu - Törnfåglarna - de förlorade åren... Återkommer kanske i ämnet när jag har sett rubbet...


Skickar vidare utmaningen till:

Zoltan
Edward
Peter

6 kommentarer:

Anonym 24 februari 2009 16:33  

Hoppsan! Kan inte denna bägare gå mig förbi - har redan tagit en klunk, se inlägg för en vecka sedan: http://yrvaken.wordpress.com/2009/02/17/filmer-med-katolsk-anknytning/?

(Och du tog tydligen en film som jag åxå gillade…)

Charlotte Therese 24 februari 2009 16:42  

Oj då, det såg jag inte - tittade inte så långt bak i din blogg innan jag utsåg dig...

Du ska naturligtvis inte behöva plågas av två liknande bägare på så kort tid.

Du får spara krafterna inför kommande utmaningar... :-)

Om du vill får du gärna ta dig an mat-utmaningen istället, se inlägget strax innan detta - i så fall ger jag även dig en bonus-utmaning.

Vill du det?

Charlotte Therese 24 februari 2009 16:42  

P.S. Kul att vi hade samma favvofilm i toppen! Det hade jag nog aldrig gissat! :-)

Jonas 24 februari 2009 23:55  

Har faktiskt sett alla filmerna, inklusive Törnfåglarna de förlorade åren..Bob Hoskins är riktigt bra som Johannes XXIII. Du har inte filmen Luther med på listan?

Edward Blom 31 mars 2009 15:13  

"Katolska filmer" är nog lite för smalt för min TV8-blogg, så jag svarar här i stället.

* The Mission - en fantastisk och mycket katolsk film. Fler filmer där hjältarna är jesuiter!

Ingmar Bergmans "Nattvardsgästerna", visserligen en svenskkyrklig präst i huvudrollen, men budskapet om mässfirandets meningsfullhet i sig känns mer katolskt än lutheranskt.

* Molokai - om saliga fader Damiens självuppoffrande arbete bland leprasjuka på Hawaii. (Han helgonförklaras nu under våren läste jag förresten i KM.)

Charlotte Therese 1 april 2009 00:03  

Edward,

Det är ok - tack för input!

Särskilt den du nämner sist verkar intressant - har inte hört talas om den!

Och The Mission har jag tyvärr inte sett...

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP