lördag 28 februari 2009

Bibelblogg - räddning genom dopvattnet och uppståndelsen

Veckans bibelblogg är andra läsningen för första söndagen i fastan (glömde lägga in bibelbloggen igår, påminn mig gärna om jag glömmer igen).

Tankar?

***

1 Pet 3:18-22

Kristus själv dog ju för era synder, en gång för alla. Rättfärdig dog han för er orättfärdiga för att leda er till Gud. Hans kropp dödades, men han gjordes levande i anden, och så kunde han stiga ner och predika för andarna i deras fängelse. De hade en gång vägrat att lyssna, när Gud tålmodigt väntade i Noas dagar, medan arken byggdes i vilken några få, bara åtta människor, räddades genom vattnet.

På motsvarande sätt räddas ni nu av vattnet i dopet, som inte innebär att kroppen görs ren från smuts utan att man med gott uppsåt vänder sig till Gud.

Och ni räddas genom att Jesus Kristus har uppstått, han som har stigit upp till himlen och sitter på Guds högra sida, sedan änglar, makter och krafter har lagts under honom.


***

Detta är ett bibelbloggsinlägg.

Tidigare bibelbloggar hittar du här och här - det går bra att kommentera dem i efterskott.

3 kommentarer:

Martin 28 februari 2009 21:02  

Hej Charlotte. Jag har ofta läst din blogg, men inte kommenterat förut.

Jag fäste mig vid orden "predika för andarna i deras fängelse". Vad kan det säga om Guds sätt att utöva makt? Även gentemot de, som jag med mitt begränsade sätt att tänka, definierar som hans fiender. (Och hur gick det, innebär v 22b att han lyckades?)

Det om att makterna och krafterna har lagts under honom. Hur kan man se det som realiserat? Versen inspirerar och utmanar, påminner mig om att räddningen, gn Guds seger, också är något aktivt att leva ut.

Charlotte Therese 1 mars 2009 16:54  

Martin,

Välkommen hit - kul att du vill kommentera!

Mina tankar fastnade vid detta också - men gick delvis åt andra håll...

Tänkte på läran om att Jesus steg ner i dödsriket efter sin uppståndelse och predikade för de döda. Är den inte grundad i denna text?

Tänkte mig alltså inte andarna som några fiender...

Nån annanstans i Paulus brev står det om att detta ska ske i framtiden - att allt ska läggas under honom. Här verkar det vara något som redan skett.

Hur som helst så tror jag du har en mycket viktig poäng i det du skriver om att "aktivt leva ut".

Hela det kristna budskapet är väl menat att vara så?

Inte främst teori utan praktik.

Något vi inte pratar så mycket om - men lever desto mer.

Tänkte även på parallellen mellan dopet och Jesu uppståndelse. Båda dessa räddar oss, beskrivs det som.

Dopet ses ju som vår död och uppståndelse. Med Kristus.

Här tycks det vara tydligt att dopet är menat som ett aktivt val av Gud (inte i polemik mot barndop - men det ger en tankeställare - det förväntas något av oss - vi tar inte bara emot).

Fler funderingar?

Felicia Chesta 27 februari 2018 09:53  

| Hanya Ada Dsini | Dapatkan Promo Tak Terbatas

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP