tisdag 6 oktober 2009

Ut ur kokongen

Läser för tillfället bl.a. Emilia Fogelklou. Särskilt mycket tyckte jag om det långa kapitlet i samlingsvolymen som handlar om Simone Weil. Därifrån är nedanstående citat hämtade (s. 76-79). Tycker att de förtjänar att reflekteras på djupet över... Och det är ingen hemlighet att jag känner igen mig oerhört i dessa tankar.

Simone blev aldrig katolik, fast hon var svindlande nära. Tycker att hon på ett bra sätt visar att sanningen är så mycket större än kyrkan vill få den till... Hon är äkta, rakt igenom. Det var hennes mission.

***

"Älska den nakna företeelsen utan någon tolkning. Vad man då älskar är i sanning Gud."

"De som gav Kristus föda och kläder visste ju icke att det var han. Kristendomen talar för mycket om de heliga tingen."

"Ensamt den själ som redan förintats genom kontakt med den verklige Guden (till och med om hon - genom språklig förvillelse - skulle tro sig vara ateist) orkar fästa sin uppmärksamhet (attention) på olyckan."

"Övertygelsen att en människa kan bli frälst utanför den synliga kyrkan kräver ett nytt genomtänkande av alla trons element. - Om kyrkan icke snart inser denna nödvändighet, måste man befara att hon icke kan fullgöra sin uppgift."

"Det ges ingen frälsning utan 'ny födelse', utan inre upplysning, utan Närvaro i själen av Kristus och den helige Ande. Men om det finns möjlighet till frälsning utanför kyrkan, då finns det också möjlighet till individuell och kollektiv uppenbarelse utanför kristendomen. I så fall konstituerar sann tro en samhörighet av helt annat slag än den som består i att anta de eller de åsikterna. Man måste på nytt genomtänka trons begrepp. - Trons art är att underordna själens alla områden under den gudomliga kärleken."

"Gud ensam är värd intresse, absolut inget annat. Vilken slutsats kan man då dra i fråga om de intresseväckande ting som ej tala om Gud? - Man måste dra den slutsatsen att de i grunden tala om Gud. Det brådskar nu med att visa detta."

"Det ges en tystnad i universums skönhet. Men den är ändå som buller inför Guds tystnad. /.../ Kontakt med Gud är det enda verkliga sakramentet."

Ur: Emilia Fogelklou, Sökare, stigfinnare och gränsöverskridare.

Tankar...?

4 kommentarer:

Johanna G 6 oktober 2009 18:41  

Låter som en klart intressant bok - och människa. Får jag låna? :)

Charlotte Therese 6 oktober 2009 18:52  

Simone är absolut intressant - men boken handlar inte om henne, utan bara ett kapitel, det jag citerade ifrån här. Bättre i så fall att du läser Simones egna böcker om du är intresserad av just henne - finns säkert på bibliotek överallt i landet.

P.S. Kommer du till U-a snart? Tyckte jag såg något om det i någon annans blogg.

Johanna G 6 oktober 2009 19:23  

Oki. Får lägga upp en biografi om/biografi av henne på min "att läsa"-lista.

Ja, jag kommer på torsdag och stannar i tio dagar. Hade högtflygande planer på att träffa folk, men har inte riktigt orkat ta itu med att "boka in" något.

Ledig någon kväll med lust/möjlighet att hitta på något? Maila i så fall.

Charlotte Therese 7 oktober 2009 10:27  

Här hittar du lite info om henne:

http://margaretabjorndahl.se/weil.htm

Där nämns också titlarna på hennes böcker/anteckningshäften, som finns översatta till svenska och utgivna på Artos. De är en blandning av anteckningar, ingen systematisk genomgång.

Ok - vi mailas!

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP