onsdag 7 oktober 2009

Svenska kyrkans tio budord

Helt och hållet på skämt, inspirerat av Johans frikyrkliga budord, Bittes ateistiska och Pekkas katolska dito.

Svenska kyrkans tio budord


1. Du skall inte tillbe någon högre makt än kyrkopolitiken.

2. Du skall inte enbart låta bli att missbruka Guds namn, du skall inte ens tala om Gud. Särskilt inte i kyrkan, och allra minst om du är präst.

3. Du har till fullo uppfyllt din kristna plikt om du nöter kyrkbänken till jul och kanske påsk, och vid ett och annat dop, bröllop eller begravning ibland. I övrigt kan du leva precis hur som helst. Det finns ingen moral eller etik. Och om det nu skulle finnas någon trots allt, så kan du anpassa den så att den passar dig.

4. Visa aktning för biskopen, så länge han eller hon inte säger knäppa saker. Gå i så fall ut i media och skäll ut biskopen offentligen!

5. Du skall inte säga något dräpande. Särskilt inte i kyrkorådet. Var lagom. Bara lagom.

6. Bryt dina äktenskap så många gånger du vill. Testa att gifta dig med både män och kvinnor nu när staten ger dig chansen. Och ha gärna hemliga affärer vid sidan av. Särskilt om du är präst. Men se till att inte bli upptäckt! För då blir det rubriker i Kyrkans tidning...

7. Du skall inte stjäla ur kollekten, men lägg gärna i monopolpengar. Du betalar ju ändå så pass mycket via kyrkoskatten att du känner av det så det svider. Omkring en procent är inte lite om du är höginkomsttagare (och inte redan har lämnat kyrkan p.g.a. det)!

8. Du skall vända kappan efter vinden. Var därför noga med att känna in vindriktningen varje dag så att du inte hamnar i några politiskt inkorrekta situationer.

9. Du skall inte ha begär till din biskops flådiga hus.

10. Du skall inte heller ha begär till biskopsämbetet om du är präst, ej heller till biskopens representationsmiddagar, guldkors, hatt eller katt.

6 kommentarer:

Pekka S 7 oktober 2009 20:40  

Den listan passar nog bra på många kyrkopolitiker! :)

Bitte 7 oktober 2009 20:43  

Lysande, Charlotte!

Lars 8 oktober 2009 00:17  

8:an är mitt i prick :)
kyrkogården där jag arbetar där fanns en utsmyckning i minneslunden och på den något som liknar flygande duvor eller änglar.
En kyrkopolitiker tyckte det var förfärligt och menade att folk kunde bli upprörda av änglar, så den utsmyckningen har vi fått plocka ner och gömma i ett förråd.

Väntar spännt på nästa steg, ska vi sudda i alla psalmböcker och ersätta ordet jesus med "humhum" för att anpassa oss till "marknaden" ? :)

Charlotte Therese 8 oktober 2009 13:04  

:-)

Anneli 9 oktober 2009 06:40  

Huvudet på spiken!!

Bitte 12 oktober 2009 20:58  

2:an är nog den allra bästa!

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP