måndag 16 mars 2009

Hermanns hemgrupp


Så heter en kul liten seriebok...

Den handlar om en hemgrupp/bönegrupp. Och den som har varit med i en eller flera sådana kommer garanterat att le igenkännande. Språket har ett omisskännligt frikyrkligt drag (om än parodiskt så). Översättningen från tyska är lyckad - det kan inte ha varit helt lätt att få till det!

Själv skulle jag efter flera års deltagande i såväl ett par ekumeniska som en katolsk karismatisk bönegrupp kunna teckna några kompletterande hysteriskt roliga kapitel - för verkligheten överträffar som bekant nästan alltid dikten. Men jag tror jag avstår - av hänsyn till samtliga inblandade... ;-)

Bland de roligaste avsnitten i boken är en scen som märkligt nog påminner om en verklig händelse som jag läste om nu i veckan. Om hur en hotfull situation avleddes med hjälp av spontan psalmsång.

Mitt favoritstycke följer alldeles efter detta. Om en törnbuske från Sinai... Som plötsligt börjar brinna... Där hade det varit kul om tecknaren hade vågat låta Gud skratta, som jag först trodde... Det hade varit ett lyft för den kristna humorn, som fortfarande känns lite insopad i en vrå. Som om man inte riktigt får skämta om religion.

En hamster vid namn Halldorf figurerar också i boken, i en liten men viktig roll...

Det är egentligen bara en sak jag är "kritisk" till. Och det är att läsningen tar slut alldeles för snabbt. För boken är en riktig bladvändare. Spännande och rolig på samma gång. Genom enkla men effektiva medel uppnår tecknaren ett filmiskt scenario - bilderna blir rörliga. Man vill se mer!

Och jag håller inte med en av de på baksidan citerade recensenterna om att detta kanske skulle vara den mest onödiga boken om cellgrupper. Tvärtom - den kan ge djupa insikter i klassisk bönegruppspsykologi på ett fåtal sidor!

Men först och främst är detta en trevlig bok att förgylla t.ex. humorfastetiden med! Ett måste för alla hemgrupper!

(Ni hitttar den på Kjellbergs förlag.)

2 kommentarer:

sr. Carina 17 mars 2009 01:58  

Kan tipsa om en annan hysteriskt rolig kristen bok: "Adrian Plass' he(m)liga dagbok" av Adrian Plass. Och du har väl läst alla Roberth Johanssons "Humor i helgade hyddor"?

Charlotte Therese 17 mars 2009 10:56  

Kom knappt halvvägs igenom Adrian Plass när jag försökte läsa den för många år sen. Tyckte förmodligen inte att den var särskilt rolig. Får kanske rota fram den igen?

Och har inte läst en enda av Robert Johanssons böcker. Borde kanske göra det?

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP