onsdag 6 april 2011

Tiotusentals enskilda fall...och en minister som inte vill se...

Isbergstoppen växer stadigt medan fler och fler enskilda fall kommer upp till ytan. Men hjälper det? Ministrarna kommenterar inte enskilda fall. Det är som att de inte finns, inte räknas. Trots att det enda som finns just är enskilda fall. Tiotusentals vid det här laget.

Här är några av dem:

Att leva utanför utanförskapet
Kassan struntar i utredningar
Några få av alla "enskilda fall"

Det är inte bara utförsäkringarna som ställer till det. Även andra regler framstår som absurda.

Det går t.ex. inte att studera på halvtid och vara sjukskriven på halvtid, enligt en kommentar ur påskuppropets logg igår som jag fick publicera här:

"Om du ska vara halvt sjukskriven när du pluggar måste du söka jobb på halvtid..detta drabbade min dotter i höstas, hon pluggade på halvtid och var halvt sjukskriven av läkaren, men fick avslag av försäkringskassan med motiveringen att hon måste söka jobb på halvtid...och jag undrade hur tusan man kan söka jobb om man är halvtidssjukskriven...våra regler är sådana svarade hon...rent åt h-e"

En annan person skriver (också publicerat med tillstånd):

"Jag har aldrig kommit in i systemet, så jag kunnat bli utförsäkrad. Har varit utanför hela tiden. Jag fick problem med värk i händer och ett knä under hösten 2004. Läkaren ansåg inte att jag behövde sjukskrivas eftersom jag inte hade en anställning, utan jobbade hemma på gården. Värken tilltog och mina händer försämrades. Ryggen började också värka och till slut kom jag nästan inte ur sängen. 2008 gjordes en "utredning" på VC av Läkare, arbetsterapeut, Psykolog och sjukgymnast. Detta LUH skickades in till FK tillsammans med en ansökan om sjuklön, eftersom jag ej hade ett "riktigt" arbete. I det intyget stod att de kommit fram till att jag behövde rehab. under en tvåårsperiod med 100% sjuklön. Det innebar sjukgymnastik, psykoterapi och arbetsterapi. Fick avslag med att jag kunde ta ett på marknaden lättare jobb och att jag inte ansågs sjuk minst 25%. Har inte haft någon ersättning från FK, a-kassa eller Socialbidrag, utan man anser att jag ska vara glad att jag har en man som kan försörja mig. Har varit utan inkomst sedan 2004 och blivit försörjd. Det tar på självkänslan. besvikelsen på samhället är stor. Jag tror att vi var många som hamnade mellan stolarna då reglerna ändrades. Ingen tar ansvar utan skyller på varandra. Läkaren säger att hon inte kan göra mer, att alla vägar tömts, medan FK kräver fler/nya utredningar. Där står jag mitt emellan som en åsna mellan två hötappar."

Fler enskilda fall som drabbas hårt blir det hela tiden då systemet inte längre är anpassat för den naturliga mänskliga läkningsprocessen, vilket gör att de nya reglerna ironiskt nog motverkar "arbetslinjen":

Låt arbetslinjen gälla även för patienter med depression och utmattningssyndrom!

Ett enskilt fall som illustrerar bl.a. detta: Utförsäkringen höll på att ta mitt liv

Och hur är det egentligen med motiven bakom utförsäkringarna? Läs detta inlägg och fundera över det...

Den så kallade rehabiliteringsgarantin som kostade en halv miljard blev ett fiasko; i sju av tolv landsting blev folk som deltog rentav sjukare av att delta!

Under tiden stoppar den ansvarige ministern envetet huvudet i sanden och vill inte se det vi övriga ser: att otaliga mänskliga liv krossas, och att misären stadigt ökar över hela landet, som en direkt följd av utförsäkringarna. Igår mötte Ulf Kristersson och Hans Wallmark (som hör till de argaste kritikerna av påskuppropet) ärkebiskop Anders Wejryd och Lennart Molin från SKR (Sveriges kristna råd).

"Wejryd och Molin lyfte fram de många rapporter de fått in främst från diakoner och andra inom kyrkorna med nya grupper som söker ekonomiskt stöd, fakta som de också förmedlat i brev till regeringen.

- Lyssna med förtröstan på diakonerna, det har skett en förskjutning av hur de jobbar, sa Wejryd bland annat.

Han berättade att han själv blev häpen när han visiterade i Märsta och fick veta att de tog upp återkommande kollekter till matkassor.

- Man hade ett väldigt tryck på ett rent kontantstöd.

Men vid samtal med journalister efter mötet ville Ulf Kristersson inte bekräfta den bilden av att det finns en ny grupp utsatta, som ett resultat av sjukförsäkringen.

- Jag tror att vi alltid kommer att få diakoner som larmar om socialt utsatta människor, jag såg det långt före socialförsäkringsreformen, sa han.

/.../

Lennart Molin avslutade med att hoppas att politikerna skulle ta kyrkornas brev som "en spark i baken och agera utifrån det.

- Om ni inte gör det så kommer vi tillbaka, sa han."

Ministern delar inte kyrkans bild av de utsatta

Men kyrkorna, med SKR i spetsen, tätt följda av Per Eckerdal, ny biskop i Göteborg, Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift, samt 110 präster och diakoner i stiftet och Malmös kyrkoherdar, KRISS, Riksförbundet Attention, LO, SEKO, en av många anställda på försäkringskassan, läkarna som med rätta protesterar, utförsäkrade själva och alla övriga ur det icke-sovande folket delar inte alls ministerns skeva bild av läget.

Det kommer påskuppropet snart att visa!!!

***

Läs mer:

Är medmänsklighet partipolitiskt?

Påskuppropet - ännu fler länkar

6 kommentarer:

Lippe 6 april 2011 11:42  

Jag skrev i lördags ett öppet brev till Ulf Kristersson där jag ville att han skulle tala om vad jag gjort för fel eftersom jag nu är utförsäkrad, nollad och lever på försörjningsstöd från kommunen.

Jag skrev att vi enskilda fall nu blivit så många att vi vuxit ur den rollen. Expressen har hjälpt mej att jaga Ulf för ett svar och det svaret med min kommentar kommer ut på Expressen.se.!!
Tyvärr inte något konstruktivt svar men jag känner att han har iaf blivit störd av att Expressen jagat honom :)
Om han inte får vila förrän vi fått till en ändring så kanske det går lite fortare? Mina pengar är slut nu!! Jag kan varken köpa mat eller betala räkningar för att han säger att han har ambitioner!

http://hrifrnochvidare.blogspot.com/

Charlotte Therese 6 april 2011 11:53  

Så bra att du skrev till honom, och att han tvingas svara!

Men sanslöst förstås, att det är så här.

Ge mig länken sen när det kommer ut (och länken till ditt brev), så skriver jag ett inlägg om det.

carola zettergren 6 april 2011 14:05  

Jag skrev för länge sedan en insändare som togs in av en hel massa tidningar över hela sverige. Jag skrev om hur FK medvetet bryter mot LSS lagen. Jag skrev att FK agerar som någons slags maffia med egna lagar som bryter mot dom som gäller i det övriga samhället. Nu läste jag för lite sedan en ledare i expressen av en journalist som grävt djupare i detta otäcka fenomen och tydligen sprider det sig. Hon kunde lägga fram namn på politiker och kommuner som skulle skämmas för att de också bryter mot lagen om LSS! Jag anser att detta inte kan belysas för mycket. Detta drabbar svårt handikappade och psykiskt funktionshindrade på ett vis som är fruktansvärt. Man bryter helt plötsligt mot allt när handlar om tillockmed de mest grundläggande behoven... Finns det överhuvudtaget något kvar som skyddar den verkligt lilla människan i dagens läge!?

Mikael Johansson 6 april 2011 16:26  

Jag är också sjukskriven efter många skador och en livslång bindvävssjukdom som gör det oerhört svårt att jobba. Jag klättrar på väggarna hemma för att jag mår så dåligt över att inte kunna jobba. Till det kommer ständiga utredningar och betalningsstopp från Försäkringskassan som gör att jag nu går i terapi för att jag känner mig så kränkt samt att jag ständigt måste kämpa för att få sjukpenning och ständig kamp för att inte få min SGI sänkt av alla skäl mellan himmel och jord. Hade jag inte haft min fru som stöd och hjälp med ekonomin från hennes familj hade jag brutit ihop för länge sedan. Numera orkar jag inte ens prata med Försäkringskassan, utan min fru tar de ständiga striderna åt mig. Att vara för sjuk för att jobba i Sverige kräver ett enormt arbete som sjuka inte orkar med och det är svårt för mig att tänka mig en mer kränkande behandling än den Försäkringskassan utsätter mig för med de eviga striderna och de ständiga ifrågasättningarna som jag utsätts för. Då har jag ändå bevis för min sjukdom samt mina skador från vården men i teorin så är jag en arbetslös astronaut eller liknande, enligt Försäkringskassan. Likheterna med Kafkas "Processen" är slående och jag är inte ensamt utsatt. Ge ansvariga ministrar samt övriga myndighetsarbetande beslutsfattare en låååååång lektion i empati och medkänsla!

Charlotte Therese 6 april 2011 19:46  

Carola,

Jag är mycket intresserad av den ledaren, finns artikeln på nätet?

Mikael,

Sanslöst!

Jag har ofta tänkt i Kafkatermer över ett och annat, jag med...

carola zettergren 7 april 2011 12:37  

Charlotte, jag tror att du kan hitta den på RESURS sida, jag undrar om inte rubriken var skriven som någonting med: Politiker som borde skämmas... Och Expressen, det är jag säker på.
Kramen på dig: Underbara människa!

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP