Påskuppropet engagerar...
Påskuppropet och frågan om sjukförsäkringen fortsätter att engagera... Nytt länkurval ur floden.
Myterna om sjukförsäkringen avslöjas - med fakta (läs den!)
Stoppa den sociala nedrustningen (diakoner i Göteborg skriver)
Så förnedras sjuka
Kyrkan stödjer utförsäkrade (Svt play)
Kristersson tonar ner problemen med utförsäkringarna
Fundamentalism i kristen vänster (mycket verklighetsfrånvänt resonemang)
Roland Poirier Martinsson blandar ihop kristen tro med partipolitik
Att agera mot utförsäkringarna är en kristen skyldighet
Så här ska det *** inte vara (cancersjuk fick inte sjukpenning)
Fel fråga för kyrkorna (uppenbarligen allra mest fel fråga för Smålandsposten)
Utförsäkrades ekonomi göms undan
Massiv kritik mot reglerna (gammal artikel, men synnerligen läsvärd mot bakgrund av de konsekvenser som vi nu ser)
Några "enskilda fall" (3 sidor länkar bara där, det finns fler omfattande samlingar)
Skriv på namnlistan och "gilla" påskuppropssidan.
10 kommentarer:
Poirier Martinssons kristendom är anfrätt av calvinismens s k dubbla predestination: Gud har före all tid skapat de människor som i all framtid kommer att födas och leva på jorden och indelat dem i de benådade och de förtappade. De benådade kommer redan i livet att visa att de kommer till himmelen: hälsa, villa, vovve och SUV. De förtappade har liten fånig Hyundai, hyresrätt, dålig hälsa, svaga armbågar och följaktligen dålig ekonomi. De är dock bra objekt för de benådades exhibitionism genom att vara mottagare av allmosor. Att ha ett samhälle, där man har, om olyckan är framme, rätt till försörjning utan kryperi och fördömande är naturligtvis en styggelse för calvinismen: samhället har stulit pengar från de benådade för att ge de förtappade skamlös värdighet.
anonym: Så då är man en dålig kristen om man röstar på alliansen?
Excelsis:
Påskuppropet är varken "höger" eller "vänster":
http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/02/p-skuppropet-r-varken-h-ger-eller-v-nster-0
Så här gick det till när påskuppropet kom till:
http://www.kyrkanstidning.com/nyheter/orattfardigt_system_som_inte_tar_hansyn_till_individen_0_16491.news.aspx
CT: Huruvida påskupproret är vänster eller höger är för mig en bifråga. Om Poirier Martinsson är anfrätt av calvinismens s k dubbla predestination utifrån att han tycker att olika levnadsstandard utifrån arv, prestation och tur kan vara befogat, osv. (det är bara läsa anonyms inlägg) tycker jag det är ett bra exempel på åsikter som i sitt stöd för påskupproret också utmålar allians- och arbetslinjeanhängare som just dåliga kristna. Oavsett starten av upproret tillfogas åsikter och ståndpunkter. Det är lite som Brunnes antirasistiska demonstration där SD kanske inte var den uttalade måltavlan men där upplevelsen för SD var att de var just utsatta utifrån timing och de åsikter som uttrycktes under demonstrationen.
Jag tycker att det är märkligt att du, när din manifestations officiella röster liknar anonyms, inte har förståelse för att den inte uppfattas som neutral avseende höger-vänster, samt att den riktar implicit kritik mot kristna som röstat och fortsätter stötta alliansen som varandes sämre kristna.
Det är väldigt svårt att vara apolitisk och blocköverskridande. När du lyckas märker du det genom att båda blocken känner sig hemma i åsikten/rörelsen.
Personligen ser jag en poäng i att man flyttar linjen för när man är arbetsför, men uppenbarligen är det flera medialt uppmärksammade fall där uppenbart sjuka tvingas leva på socialbidrag. Som jag ser det behöver reglerna förbättras. Jag skulle alltså förmodligen kunna sympatisera med påskupproret. Problemet är att jag vet inte riktigt mer vad som följer med då gräsrotsrörelsen ger plats åt röster som anonym.
Meningen är att personer från alla olika riktningar ska kunna sympatisera med det, vilket också sker. Att inte varje individ inom varje riktning gör det är inte märkligt, var hittar du en rörelse som varenda person i den här världen är positiv till? Att även påskuppropet har ett fåtal motståndare som har missförstått intentionen och gör sitt bästa för att försöka smutskasta det är inte märkligt alls.
Vems åsikter anser du vara representativa för uppropet? De som driver det eller folk som kanske inte ens är med utan bara "tycker" det ena eller det andra, som stämmer eller inte stämmer överens med intentionen?
Sen handlar det här inte om några få enskilda fall, utan om tusentals, och jag undrar hur många fler som ska behöva hamna på gatan eller dö innan en del av mina medkristna inser hur allvarligt det är och att det handlar om att rädda liv - inte om att förespråka den ena eller den andra politiska åsikten - det är fullständigt ointressant i det här läget.
Vi är många värdekonservativa som varit fast förankrade i svenska kyrkan och som chockerats över den okänslighet, ja t o m cynism som alliansen visat i fråga om dem som ramlat mellan stolarna vid införandet av arbetslinjen. Denna cynism är uppenbarligen inspirerad av nyliberalismen (libertarianismen) som har sina rötter i calvinismen, där man skuldbelägger dem som inte lyckats så väl här i samhället. Detta upplever många som oroande och man frågar sig som gammal moderat om man inte i stället ska rösta på ett parti vars ledare vuxit upp i ett tryggt luthersk prästhem.
Kära/e excelsis
Jag vill betona att jag är fast förankrad i det borgerliga blocket, men synnerligen illa berörd av den cynism som man bemött otursförföljda människor med, som ju under ett långt arbetsliv betalat för den trygghet som kan behövas i svåra lägen. Detta upplever jag, som lutheran, som obehagligt och jag är verkligen inte bekväm med den linje som vår regering har.
Bertil Ejnarsson
Då blev dina kommentarer genast väldigt intressanta, Bertil!
Anonyma kommentarer är sällan det.
Men det du skriver nu vittnar just om det jag hoppas ska hända - att fler som i grunden håller med alliansen om mycket, ska inse vad som har hänt med den svenska f.d. välfärden, och reagera innan det är för sent.
För man är ju inte garderad mot svår sjukdom ens som moderat... ;-)
Tänkvärt:
http://seglorasmedja.se/post7662/tron-och-politiken/
Jag tryckte på "anonym" för jag förstod mig inte riktigt på knapparna. Men jag heter Bertil och är, sedan den osannollka samling gubbtjyvar runt Bush som dök upp som verkliga mörkmän i början av det nya millenniet, bekymrad av den vändning som vårt nya friska årtusende tog.
Jag är särskilt bekymrad av naiva amerikavänner som vill ändra om vårt samhälle i vad det tror "modern" inriktning. (Som sagt: gubbtjyvar)
Skicka en kommentar