onsdag 9 mars 2011

En rätt fasta...

Idag inleds fastetiden med Askonsdagen. I Jesaja 58 står det om vad en rätt fasta innebär.

Det handlar inte om att sitta i säck och aska och se surmulen ut, eller om att avstå från gourmetmat och lyxigt överflöd i allmänhet under en begränsad tid, endast 40 dagar.

Många har inte heller det valet. Många lever numera i icke självvald extrem fattigdom året om. Även i Sverige. Det som har hänt på senare tid är att sjuka utförsäkras och i många fall hänvisas till ett livslångt utanförskap, då det är svårt att ta sig upp från den absoluta botten om man väl har knuffats ner dit. Reglerna, som de är utformade nu leder per automatik till tragedier.

Vad skriver då Jesaja?

"Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok /.../."

I denna anda, vid åsynen av ett ofantligt (och så onödigt!) mänskligt lidande, har påskuppropet uppstått. Så firar jag fastan i år...och du...?

0 kommentarer:

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP