måndag 1 juni 2009

Blankröstpartiet - bästa alternativet!?!

Det får nog bli några rader om EU-valet också - trots att jag försökt hålla mig undan från den debatten.

I min brevlåda har det kommit ovanligt lite valreklam i år - först ut var piratpartiet (p?) med en käck broschyr som inte ingav så mycket förtroende för andra frågor än FRA. Därefter kom (s) med en glassig vikt A4 där Mona stod i fokus. Och så idag kom (v)'s bidrag till valfisket - en hel kvällstidningslik tidning. Man var tvungen att bläddra i den för att få veta vilka den representerade. Det var först oklart om det var humoristiskt menat eller ironisk skrämselpropaganda...

Mer har inte kommit hittills, men det är ju några dagar kvar.

Hur har det sett ut i era brevlådor?

Inte för att man väl bör utgå från brevlådereklamen när man ska välja sin kandidat - men lite intressant är det trots allt hur de för fram sitt budskap, som väl har som andemening: "rösta på mig så jag blir livstidsmiljonär". Fast med andra ord då. Med en månadslön på omkring 145000 kr efter skatt och saftig avgångslön i mångmiljonklassen (?) lär det inte gå någon nöd på någon EU-politiker.

Läs vad Signumbloggen, Ulf, Bitte och Johan har skrivit om (fp)'s valgroda - så behöver jag inte upprepa det här - klantigt valda upprepningar tycks mest vara just (fp)'s grej. Konstaterar bara att (fp) inte är något katolskt alternativ. (Trots ursäkten som senare kom.)

(Kd) tar väl snart bort k framför d, liksom s tidigare försvann. Ett urvattnat kristet alternativ är inget alternativ.

Och hur kan man rösta på (m) om man vill gynna dem som har det allra sämst? Och inte fylla på de rikas förråd på bekostnad av dem.

(Mp) och (c) i all ära - men även andra frågor än miljö och landsbygd är viktiga...

Inte heller det halvt fördolda nationalrasismpartiet kan vara något alternativ för en katolsk röst då större delen av den katolska befolkningen består av invandrade medlemmar.

Har jag missat något parti nu?

Jag och en vän har hur som helst ett sprillans nytt alternativ för alla er som likt oss sen en tid tillbaka befinner sig i valet och kvalet - kanske framför allt det senare - inför EU-valet.

Blankröstpartiet

Med tanke på hur många som röstar blankt så borde vi kunna få iväg en eller två kandidater till Bryssel. Och med tanke på att vi bara är två på partilistan än så länge så vore det precis lagom till att börja med.

Tanken slog mig i morse att om bara en bråkdel av det som stod i (v)'s reklamtidning är sant så behöver EU:

1) reformeras från grunden

alternativt:

2) skrotas.

Detta för att det mesta just nu verkar gå ut på att lura hela EU-befolkningen genom att fatta fullkomligt sanslösa idiotbeslut som är skadliga för såväl miljön som för länder i tredje världen under lång framtid, och sno åt sig en massa pengar som går rätt ner i politikerfickorna. Sverige har betalat mycket mer än vi har fått tillbaka i bidrag. Det har varit en rejäl förlustaffär hittills. EU har blivit en gigantisk byråkratisk och administrativ koloss. Ska det få fortsätta så?

Blankröstparti-idén framstår plötsligt som ett alldeles lysande och välbehövligt alternativ. Ett reformparti som ifrågasätter myglet och inte drar sig det minsta för att avslöja det. Ett dunderkattparti i blankversion alltså. Som fångar in ruttna EU-fiskar. Som är opartiskt.

Nej förresten, om jag får bestämma (och som en av grundarna kan jag ju det till 50% - tror dock inte att den andre grundaren har något att invända mot det följande), så kommer partiet att ta parti särskilt för de svaga och utsatta i varje land - och vara positivt till flyktingar. Och det får gärna på sikt sträcka sig utanför EU - bli ett globalt parti som värnar om Guds skapelse på allt sätt.

Kolla bl.a. upp vad era partier tycker om Lissabonfördraget innan ni röstar - det är en riktig rysare som snart kan komma att göra EU till en ointaglig fästning dit icke önskvärda tortyroffer och utfattiga landsflyktiga kvinnor och barn göre sig besvär ens med att försöka ta sig. Sverige kommer om det går igenom att förlora kontrollen över hur många vi tar emot - det bestäms då centralt. Och det lär inte bli många.

Så varför inte rösta på ett parti som kommer att göra sitt yttersta för att göra den här världen bättre att leva i - inte minst för dem som har det allra sämst? Ett parti som ser till att politiken går renhårigt och förnuftigt till, och så att pengarna förvaltas väl. Från och med den 7 juni 2009.

Det vore väl en värdig katolsk/kristen röst?

Skriv gärna "Blankröstpartiet" på din eventuella blanka proteströst.

Så får de förbryllade rösträknarna något att googla på.

27 kommentarer:

minutz3 2 juni 2009 07:19  

Skulle ändå vilja slå ett slag för Per Landgren (Kristdemokraterna). Han är mig veterligt den ende kandidat som helt motsätter sig abort. Däremot vet jag att det har förts fram att han är ganska tystlåten och att Tuve Skånberg (också på Kristdemokraternas lista) skulle vara bättre, men jag skulle nog ha svårt att lägga min röst på honom då han försvarar abort"rätten" i "nöd"fall...

Bitte 2 juni 2009 09:47  

Bra inlägg, Charlotte!

Charlotte Therese 2 juni 2009 11:13  

Minutz,

Det finns andra frågor än abortfrågan.

Tack, Bitte...

Jag har helt enkelt inte samvete att rösta in någon politiker som inte representerar mig, någon som inte kommer att verka för förändring av EU-maskineriet - utan bara följer med strömmen och lojt håvar in de pengar som skulle ha gått tillbaka till länderna.

Och låta bli att rösta är heller inget alternativ - så blankröst framstår som den allra bästa protesten i nuläget.

Men inte en tom blankröst - utan en röst på Blankröstpartiet.

Om många gör det så skulle det vara en stark markering.

Men det är bara ett par dagar kvar, och Blankröstpartiet har ingen budget för glassig brevlådereklam - så det måste spridas på nätet i stormfart i så fall.

Funderar på att skriva in en länk till detta inlägg på röstsedeln...

Johan Stenberg 3 juni 2009 09:43  

Om vi ändå hade enmansvalkretsar...

Charlotte Therese 3 juni 2009 14:33  

Den kommentaren kräver nog ett förtydligande, Johan.

Hur menar du...?

Vore det bra? Eller är det ironiskt?

För stora valkretsar blir hur som helst icke-representativa.

Det ledde paradoxalt nog till att ena blocket fick flest röster vid kommunalvalet i Uppsala för ett antal år sen - men det andra blocket snappade åt sig makten tack vare valkretsarna som inte gjorde allianspartierna rättvisa.

Det viktiga för valutgången tycktes vara var i kommunen man är bosatt, inte hur många röster ett parti får. Så jag skrev en ironisk insändare till lokaltidningen om det. Om att väljarna får lov att organisera sitt boende bättre inför kommande val för att öka demokratin i praktiken... Alternativt att det införs fler valkretsar. Men visst borde varje röst väga lika tungt oberoende av var man bor?

Jonas 3 juni 2009 23:01  

I Europaparlamentet röstar du faktiskt i första hand på kandidaten, i hand på den partigrupp man sitter i och i tredje hand på hemmapartiet. Därför kan man ju rösta som Minutz3 säger om abortfrågan nu är väldigt viktig (detta är dock en nationella fråga såvitt jag vet). Att rösta blankt är däremot inte något bra alternativ. Det finns inte någon kandidat som inte är för en förändring av EU.

minutz3 4 juni 2009 08:28  

Det är sant att abortfrågan har varit en nationell fråga. Det kommer med all sannolikhet inte fortsätta vara så. Den socialistiska partigruppen i Europaparlamentet lär vara den mest påstridiga förespråkaren för att göra abort till en "mänsklig rättighet". Som alla vet så står EU-lag över den nationella lagen, vilket innebär att om en kvinna i t.ex. Polen inte får göra abort (vilket de inte får) så kan hon överklaga till EU-domstolen och få rätt till detta.

Charlotte Therese 4 juni 2009 12:26  

Jonas,

Ge mig namnet på en (1) politiker som lovar att agera kraftfullt för en drastisk reform av EU-parlamentet, för att rensa bort alla onödiga administrativa instanser, och som skänker minst 70-80% av sin löjligt höga lön till välgörenhet, och ser till att politikerlönerna minskar till den nivå arbetet är värt. Folk utan annan kompetens än att ha varit i politiker-broiler-industrin ett antal år, sitter visst och röstar om saker de inte har en blekaste aning om - och förstör därigenom!

Hittar du en enda föredömlig och på detta sätt radikal person så lovar jag att rösta på denne. Annars blir det en blankröst - för jag kan inte med gott samvete stödja det nuvarande EU-hyckleriet.

Johan Stenberg 4 juni 2009 15:33  

Charlotte. Nej, jag var inte ironisk. Med enmansvalkretsar som i tex England och Frankrike så röstar man framför allt på personer. Dessa personer är påtagligt ansvariga direkt inför sin valkrets eftersom de genast blir bortröstade om de klantar sig.

Det är lättare att hitta en person som man vill rösta på än ett parti. Jag skulle tex gärna rösta på Evin Cetin, men eftersom hon finns med på en lista som toppas av Marita Ulvskog så blir det omöjligt för mig att ge Cetin mitt kryss.

Jag tycker att nackdelarna med proportionella val i flermansvalkretsar överväger. Men visst har du också en poäng!

Hur som helst, Lycka till med blankröstpartiet! :-)

MrPerfect72 6 juni 2009 12:53  

Jag ska ge dig namnet på en (1) politiker som lovar att agera kraftfullt för en drastisk reform av EU-parlamentet, för att rensa bort alla onödiga administrativa instanser, och som skänker minst 70-80% av sin löjligt höga lön till välgörenhet, och ser till att politikerlönerna minskar till den nivå arbetet är värt.

x Folket via Martin Gustavsson www.aktivdemokrati.se

Skriv endast "www.aktivdemokrati.se" på valsedeln.

Jag har inte kompetensen att ha varit i politiker-broiler-industrin ett antal år men jag har respekt foer folkets vilja och taenker genomfoera det.

Naesta val, Terese, vill jag att du staeller upp som katolsk representant paa vaar direktdemokratiska lista. :-)

MrPerfect72 6 juni 2009 13:06  

http://www.aktivdemokrati.se/AD-forum/viewtopic.php?f=55&t=699

Z 6 juni 2009 21:53  

Marit Paulsen är väl inte så dum? Eller vad säger ni?

En bra balans mellan GMO och ekologiskt, och hon inser att allt inte är svart/vitt, och att extremer inte är någr långsiktiga lösningar.

(-:

Charlotte Therese 6 juni 2009 21:59  

Martin,

Tanken med direktdemokrati är god...

Men är tveksam till hur det skulle fungera i praktiken.

Tvivlar helt enkelt på att en majoritet av svenska folket tycker t.ex. som jag i frågor jag tycker är viktiga.

Rejäl kompetens inom områdena som beslutas om är också oerhört viktigt. Det går inte att som samvetsgrann politiker rösta som en vindflöjel utifrån hur folket (de som orkar bry sig) svänger i åsikter efter mediastormarna. Man måste ju kunna stå för sin röst.

Därför vore det bättre med åtminstone ett grundläggande partiprogram. Några punkter där det klart och tydligt syns var företrädarna står.

Vad säger du om det - till nästa EU-val? ;-)

Charlotte Therese 6 juni 2009 22:01  

Z,

Jag beundrade henne förut - skarp kvinna det där, som säger vad hon tycker, ryter till om det behövs... :-)

Men fruktar att också hon efter många års politisk karriär nu bara håvar in pengar som de andra och inte gör så mycket egentligen. Hon får gärna rätta mig om jag har fel. Det är ju några timmar kvar till valet...

Charlotte Therese 6 juni 2009 22:32  

Ett EU-anti-mygelparti borde väl ha stor chans till framgång i hela Europa?

Visst måste väl många fler börja tröttna på byråkratin och resursslöseriet vid det här laget?

Synd att det inte finns ett sådant multinationellt parti - som sträcker sig över gränserna.

MrPerfect72 7 juni 2009 12:58  

Charlotte Terese,

Tanken med direktdemokrati i ex. Schweiz är god...

Men kanske är de tveksamma till hur det skulle fungera i praktiken... :-)

Om du tvivlar på att en majoritet av svenska folket tycker som du i frågor du tycker är viktiga ska du kanske tala mer med folk? :-)

Jag tycker exakt som du i massvis med fraagor, speciellt de viktiga om demokratin.

Rejäl kompetens....hos polkitiker...Jag aer skeptisk...

Vindflöjel utifrån hur folket svänger i åsikter efter mediastormarna kanske belyser hur viktigt det aer med medvetna och upplysta medborgare...och de blir knappast mer medvetna av dagens system.

Jag jobbar paa ett nytt grundläggande partiprogram foer personval. Vill du vara med?
http://www.aktivdemokrati.se/AD-forum/viewtopic.php?f=7&t=705

Jag ska personligen goera ett formulaer till alla representanter paa vaar lista till naesta val som staar till grund foer ett underlag som ger några punkter där det klart och tydligt syns var företrädarna står.

;-)

Charlotte Therese 8 juni 2009 21:28  

Martin,

Får kolla upp det och ta ställning lite senare - det är ju ett tag kvar tills nästa val... ;-)

MrPerfect72 10 juni 2009 12:58  

Ja, vi har exakt den demokrati vi foertjaenar...och gillar vi den inte saa kan den foeraendras.

MrPerfect72 7 oktober 2009 11:55  

Hej Therese!
Har nu uppdaterat min politiska agenda.
Kom paa att du var intresserad.

Jag tror att du kanske kan vara intresserad. Vore kul att hoera vad du tycker, privat eller offentligt.

http://aktivdemokrati.se/aktiv-demokrati-martin-gustavsson-tycker.html

Charlotte Therese 7 oktober 2009 12:38  

Hej Martin,

Jag ska ta en titt, men jag känner mig alldeles utsökt ointresserad av partipolitik...och jag tror inte att det kommer att gå över heller. Tror helt enkelt inte på den.

Dock är jag intresserad av verklig politik (samhällsförbättring), men det är ju tyvärr inte vad dagens politiker sysslar med...

Charlotte Therese 7 oktober 2009 12:49  

P.S.

Har läst det nu, och undrar kanske mest varför ni bara har grabbar/män som representanter på er hemsida.

Har ni inga kvinnliga medlemmar längre? Och i så fall - varför lyfts de inte fram?

Sen håller jag inte med dig om allt, men det är ju inte dina egna åsikter du ska stå för om du blir invald. Och det skulle vara ett moraliskt dilemma för min del. Jag kan inte trycka på en knapp och rösta för något som går emot mitt samvete, även om en majoritet av svenska folket skulle vara för det.

Det är svagheten med direktdemokrati, som annars har en hel del bra komponenter. Majoriteten vet inte alltid mest och bäst för att avgöra viktiga frågor.

MrPerfect72 7 oktober 2009 16:50  

Om du lyckas samla 9 kvinnor saa kan vi ha varannan damernas.

Visst har vi en del kvinnliga medlemmar, men de har inte valt att vara aktiva.

Hur menar du? Lyfta fram? Ska jag/vi tjata paa passiva kvinnliga intresserade att vara med? Ok, Therese. Haeng med! Bli medlem och staell upp du med! - Om inte, varfoer? - Ditt svar paa fraagan kommer besvara din fraaga om varfoer vi inte har fler kvinnor i partiet.

Ok Therese, om du inte kan vara representant i riksdagen enligt partiets modell saa kan du aendaa vara medlem och delegat i systemet och roesta precis som du vill.

Nej, majoriteten vet inte alltid baest. :-) Det gaeller absolut med Alliansen, anser jag, eftersom de aer i majoritet.

MEN jag maaste givetvis skilja paa mitt eget tyckande och demokrati... Demokrati aer majoritetsstyre. Inte minoritetsstyre.

Ser dock inte hur detta skulle vara ett argument emot direktdemokrati mer aen dagens representativitet.

Snarare vore det ett argument foer direktdemokrati, som jag ser det. En mer politiskt medveten befolkning som utvecklas i tanken och spirituellt med ansvaret.

Minskat intresse for bingolotto och mer intresse foer politiska sakfraagor som beroer maenniskor, kan enbart vara bra, tror jag.

Charlotte Therese 7 oktober 2009 17:17  

En bra politisk modell behöver inte röstfiska eller vädja till kvinnliga kandidater om att ställa upp... Sånt sköter sig självt om allt är som det ska... :-)

Jag kan tänka mig ett system där direktdemokrati avgör en viss sorts frågor - men inte precis alla frågor. Det är det som är kruxet/haken med partiet.

Ser inte vitsen med att bli medlem och sedan inte kunna representera partiet??

Direktdemokrati fullt ut genomförd skulle ironiskt nog faktiskt bli ungefär som bingolotto för vårt land - beroende på hur folk röstar så får vissa det väldigt bra medan det går åt skogen för andra... Hela samhället kan faktiskt störtas i botten om det vill sig riktigt illa.

Som ett strategiskt bingolotto är i och för sig det nuvarande systemet också, vare sig det är rödgrön röra eller blåtonad avveckling som är aktuellt för tillfället.

Ser du/ni inte att partipolitiken har tjänat ut sitt syfte för länge sen? Det hela handlar bara om en oupphörlig urbota fånig maktkamp mellan blocken. Suck!

Direktdemokrati som system är ingen lösning på det problemet, utan vore snarare en utveckling av toppkäbblet till en aldrig upphörande landsomfattande maktkamp mellan fattiga/rika.

Ingen lösning med andra ord.

Det enda garanterat positiva är att politikerlönerna skulle sänkas till rimliga nivåer. Men det räcker inte...

Tänk vidare så kanske jag hänger på!

MrPerfect72 9 oktober 2009 14:17  

Ok. Jag kan ocksaa tänka mig ett system där direktdemokrati avgör en viss sorts frågor - men inte precis alla frågor.

Det är det som är det fina med www.aktivdemokrati.se. Det fungerar precis paa det vis du vill att det ska fungera.

Jo, men du kan ju representera partiets partiprogram som medlem och skiljt fraan detta dina privata aasikter som delegat i valsysstemet.

"Direktdemokrati" blandat med "representativitet" med en deltagande ansvarskaennande befolkning kommer leda helt raett. Om du aer skeptisk sa ta en titt paa Schweiz. De har mer inslag av direktdemokrati.

Ja, visst aer det nuvarande systemet ett strategiskt bingolotto just nu, men om vi kan faa folk att taenka mer laabgsiktigt genom deltagande och oekad foerstaaelse saa skulle det kunna foeraendras.

Ja. AD har redan saenkt min framtida politikerlön fraan 54.500kr till 30.000kr.

Jag har lyssnat paa vad du sa om att lyfta fram kvinnor och har redan fixat en kvinna till saa du kommer staa paa listan med aatminstone en kvinna till.

Jag vill ha dig paa foerstasidan med foto saa vi har kvinnliga ansikten samt paa listan till valet. Jag ber till din godhet att fatta det beslut som kommer bli gott.

Vilken loen vill du ha som politiker i riksdagen foer www.aktivdemokrati.se?

Charlotte Therese 9 oktober 2009 22:02  

Ha ha!

Bra försök... Men det är riktigt svårt, må du tro, att dra in mig i partipolitiken.

Och att höja min lön till svindlande 30 000 i månaden är inte ett skäl nog.

Men kan jag inspirera er på olika sätt så ni har en än större chans att göra något bra av det hela så är väl det gott nog?

Blir det bra till sist så kanske jag ger upp motståndet... :-)

Fint att ni fått med en kvinna! Fortsätt så!

MrPerfect72 10 oktober 2009 09:53  

Ok. Ska bli intressant att se hur du kan inspirera mig. ;-)

Charlotte Therese 10 oktober 2009 15:53  

Du har ju redan fått lite att jobba med... Fortsätt på det spåret...

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP