torsdag 25 juni 2009

Mat är kärlek


Boken Mat är kärlek på Nya Slottet Bjärka-Säby är sannerligen ingen vanlig kokbok. Visst finns där en samling recept, men boken består av så mycket mer.

Lydia Halldorf har tillsammans med Emanuel Eriksson sammanställt en alldeles underbar bok. Flera andra medverkar med text och i enstaka fall bilder - Emanuel står för de flesta av fotona.

Boken är i sig som en väl avvägd måltid, långsamt intagen i stearinljussken i en vacker miljö. Helhetsintrycket är ljust och innerligt. Text och bild samspelar väl.

En del foton är närmast fulländade i sin skönhet, man kan stanna länge vid dem, sakta färdas in i den drömska atmosfären. Ett fåtal bilder framstår i jämförelse med dessa som mindre lyckade. Jag frågar mig hur fotografen har tänkt när skärpan inte hamnar på det förväntade huvudmotivet, ibland hamnar den ingenstans alls. Men kanske det finns en avsikt med det...?

Boken inrymmer en hel del recept på förrätter, huvudrätter och efterrätter. Och fast jag tyvärr inte har hunnit testa något av recepten än, så tycker jag mig ha smakat på alldeles fantastiska anrättningar bara genom att läsa recepten. Tänker mig att det jag upplevde är ungefär som när en musiker kan höra flerstämmiga melodier bara genom att läsa noter. Jag har på liknande sätt rört ihop ingredienserna i huvudet och på så sätt smakat på boken - och den var god!

Boken utstrålar kärlek på snart sagt varje sida - och, som sagt, inte bara kärleken till mat.

Mellan recepten bjuds det på korta informativa/reflekterande texter, som ger en inblick i livet som det kan gestalta sig på Bjärka-Säby, även utanför slottsmiljön. Rundturen genom texterna går från historiska skildringar till bageriets handfasta vardagsarbete och den speciella nattvardsbrödsbakningen. Den gör nedslag bland bikers och dragspelare, tittar in till systrarnas glada och något kladdiga pralintillverkning, den sveper även över trädgårdssysslor, bibelskola, retreater och påskfirande. Och en hel del annat.

Här bjuds inte bara på lekamlig, utan också andlig spis. För verksamheterna är många, men Anden är densamma - på Nya Slottet i Bjärka-Säby.

Dostojevskij skrev att "skönheten ska frälsa världen". Den här boken kan nog räknas in som ett litet led i den missionen...

Boken avnjutes bäst i små meditativa portioner.

***

Den kan enklast beställas direkt från förlaget.

0 kommentarer:

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP