onsdag 10 juni 2009

Hur humanistisk är du?

Jag gjorde just humanisternas reklamtest för sin reli...världsuppfattning. Och fick lite oväntat resultatet:

"Du verkar höra till den mindre del av Sveriges befolkning som är mycket religiös."

Då hade jag ändå bara kryssat i ett fåtal av de svarsalternativ som hade religiöst fundamentalistiska formuleringar. Jag tänker väldigt fritt "trots" att jag är kristen (eller kanske just tack vare det?), och är öppen även för andras åsikter, och delar vissa av dem.

Så jag tyckte det var lite spännande att se om jag skulle kvala in till humanisteliten. Men ack - ansatsen räckte visst inte hela vägen...

Jag undrar om ni humanister verkligen har en så enkelspårig världsbild som testet antyder? Att allt är antingen svart eller vitt. Var finns nyanserna? Gråskalan?

Vad skulle ni tycka om att få ett test serverat där det bara går att bli intelligensbefriad humanist? Ungefär lika verklighetsfrämmande var ert test för min del... Bättre kan ni!

Läs fler åsikter om humanisttestet här.

Uppdatering:

Läs också om denna viktiga distinktion som humanisterna har missat!

Fler som bloggar om detta hittar ni här:

Johan, Karin, Eva, Monica, Scalott, Humanistbloggen, Patrik, Tuve, Lasse, Lena, Monica, Bitte, Kaela, Kristen Vänster.

8 kommentarer:

Jonas 11 juni 2009 19:51  

Jag försökte göra testet men gav upp. Kan bara säga: Gud bevare oss från Humanisterna..

Bitte 11 juni 2009 22:11  

Det där måste jag prova. Det verkar ju vara direkt befängt! Men humanisterna (de nya alltså - inte de riktiga humanisterna med rötter i historien) verkar ha förklarat sin egen reli... förlåt livsåskådning som den enda gällande. Det är det som brukar kallas sekteristiskt.

Hasse G 12 juni 2009 18:48  

Jag gjorde testet och fick samma "klassning" som du. Snacka om en riktigt knasiga påståenden som man måste ta ställning till. Nä, det där var inte bra. Gör om gör rätt.

Håller med Bitte om det där med Sekterism...

Anonym 13 juni 2009 00:08  

Men är det inte rätt intelligensbefriat att tro på en tomte i himlen och låta sitt liv styras av en 2000 år gammal sagobok.

Vari består sekterismen? Är det inte bara så att ni inser hur löjligt det är att 2009 vara del i en homofobisk kvinnofientlig organisation som sysslar med hokus pokus och tillber kors, dricker vin.

Vakna och ta ansvar för era liv istället. Hjälp era medmänniskor istället för att spendera en massa tid på ett hjärnspöke.

Bitte 13 juni 2009 11:07  

Anonym - du var visst inne på min blogg också tror jag. Och du har fortfarande inte begåvats med ett namn, din stackare! Jag ska be för att du snart får ett!

Charlotte Therese 13 juni 2009 13:16  

Anonym,

Jag känner ingen som tror på en tomte i himlen eller har sagoböcker som föredömen - utom kanske Astrid Lindgrens böcker, som väl har påverkat en hel generation, om inte två.

Hittills har jag aldrig tillbett ett kors. Däremot har det hänt att jag bett till den som spikats upp på det, och där själva grejen är att han uppstod från de döda, inte att han dog. Känner du till fler som samtidigt är Gud och människa?

Om kyrkan var en organisation skulle jag lämna den på en gång. För ett mer dysfunktionellt sammanhang är nog svårt att hitta, rent mänskligt. Och en mer himmelsk plats är samtidigt också svårt att hitta här på jorden.

Är du kanske nykterist?

Bitte 14 juni 2009 13:44  

Charlotte - undrar om inte Astrid Lindgren rentav har påverkat tre generationer vid det här laget! (Bra kommentar, för övrigt!)

Anonym 20 juni 2009 19:08  

testet är urlöjerligt, de fleste frågor är antingen eller inte i mitten eller både och.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP