söndag 14 juni 2009

Afrikansk präststrejk

Den som ännu har några illusioner kvar om katolska kyrkans präster rekommenderas denna läsning. Nedan några utdrag.

Dags att vakna upp till verkligheten nån gång, Vatikanen?

***

"The Roman Catholic clergy of the Central Africa Republic (CAR) staged a one day strike last week to protest the removal by the Vatican of the Archbishop of Bangui, Msgr. Paulin Pomodimo, for violating his vow of chastity.

/.../

Meeting at Bangui’s cathedral, the CAR clergy voted to strike in protest to a “lack of consultation” over the appointment of a new archbishop, prompting the closing of all parishes and the suspension of all religious services and sacramental acts.

/.../

A majority of Roman Catholic parish priests in the CAR have common law wives, local news agency i.media reported and Archbishop Pomodimo and Bishop Yombandje were “reportedly suspected of frequenting women and having children.”"

5 kommentarer:

Bitte 14 juni 2009 13:41  

"Den som ännu har några illusioner kvar om katolska kyrkans präster..."

Vad ska det betyda, egentligen? Jag har massor med illusioner om mängder med präster som jag känner, Charlotte. Goda, ärliga och intelligenta människor med djup insikt och enorma själavårdande kvaliteter. Jag har också träffat ett antal som jag inte har några illusioner alls om.

Jag förstår inte riktigt varför du drar alla över en kam.

minutz3 14 juni 2009 13:50  

Det kristna livet handlar mycket om självdisciplin. Prästerna ifråga har dessutom lovat att avhålla sig från sex under hela deras liv, celibat.
Celibatet är som vi kan se det högsta i Bibeln, och är något som vi såsom kristna bör förespråka som ett alternativ, det bästa sättet till och med på vilket vi kan hantera den mänskliga sexualiteten. Det är faktum. Om vi är kristna vill säga.

Visst, det är gott att föröka sig, det är naturligt.
Celibatet är övernaturligt.

Men i alla fall så bryter prästerna mot det löfte de avgivit. De är ju inga goda exempel för sin flock. En präst bör vara ett exempel för resten av flocken, likt - just det - fårherden.

Det finns också många som inte kan gifta sig, så ifråga om det rent praktiska pastorala så kan ju en präst som lever i celibat bättre sätta sig in i hur de som kämpar i samma livssituation har det.

Men det viktigaste argumentet är förstås att det är i enlighet med Guds vilja att man lever i celibat. Det är det högsta. Det är just att göra det för Himmelriket.

Charlotte Therese 14 juni 2009 13:58  

Bitte,

Det händer så otroligt mycket tråkiga saker hela tiden om man följer de katolska nyheterna i världen. Och ofta är det en präst som har orsakat skandalen.

Därav generaliseringen.

Den betyder förstås inte att det inte finns goda präster också, men ibland måste man uppgivet få generalisera lite...


Minutz,

Lycka till om du åker till Afrika och försöker övertyga prästerna där om det. Du kommer att bli utskrattad.

Det förväntade där är att man är gift. Är prästen ogift ses han inte som en riktig man. Han måste ha ett förhållande för att betraktas som normal och få någon som helst auktoritet bland de människor han är kallad att betjäna.

Moment 22 om han råkar vara katolik.

Bitte 14 juni 2009 14:16  

Ja, visst, då förstår jag varför. Du brukar annars sällan göra det men visst har du liksom vi alla rätt att bli uppgiven ibland!

minutz3 14 juni 2009 18:20  

Charlotte Therese: jag skulle vilja påstå att det i så fall är precis samma kultur som råder i Sverige.
Man förväntas nästan ha en partner i Sverige också. Men det är inte alltid utav godo och det är samhället som så dikterar.

Genom Bibeln vet vi att vi inte är utav världen. Vi skall inte göra såsom de i världen bara därför att så är det i världen. Vi ska också vara beredda på att bli hånade, förföljda och dödade för vår tro.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP