onsdag 29 april 2009

Vilken Jesus ska manifesteras?


Funderar över Jesusmanifestationen som snart går av stapeln. Får inte riktigt klart för mig vad den egentligen går ut på.

Är det tänkt att vara ett slags kristet första maj-tåg, dagen efter det politiska?

Är intentionen att utåt visa upp en till synes enad kristenhet - fast splittringen ekar tungt så snart någon yttrar sig om något, vad det än må vara.

Är bara vissa inbjudna - formellt och/eller informellt - är det underförstått att de som går med i paradtåget har vissa åsikter gemensamt?

Vilken Jesus är det som manifesteras?

Den katolske Jesus som anakronistiskt och felaktigt deklareras vara emot vigning av kvinnor - trots att det är i enlighet med traditionen, som man har valt att förtiga.

Eller den ortodoxe Jesus - som förmodas stödja fientlighet mellan nationalkyrkor. Som stillsamt som en ikon bara ser på och därmed antas ge sitt medhåll.

Eller den frikyrklige "söte" Jesus som lägger massor av krut på att fördöma homosexuella och som väl knappast förvandlade vatten till vin i Kana - utan snarare vin till vatten...?

Eller den lutherske Jesus med en låt-gå-mentalitet inför precis allt - utom sådant som eventuellt liknar det katolska ursprunget.

Eller kanske "Jesussajtens" exkluderande Jesus - som bara är till för ett fåtal noga skärskådade bloggare - där det viktigaste kriteriet är att de inte är katoliker eller positiva till homosexuella.

Eller är det någon annan Jesus som ska manifesteras på Stockholms gator och torg?

Vilken i så fall?

Och varför?

Vore det inte mer trovärdigt att först sluta upp med den inom- och mellankristna pajkastningen - samt äntligen låta Gud vara Gud - och ta konsekvenserna av det?

Hoppas att ni som kommer att delta i Jesusmanifestationen inte gör det som en uteslutande handling. Titta er gärna omkring och fundera på: vilka är INTE där. För att de inte känner sig inbjudna eller välkomna eller inkluderade...

För mer spektakulära Jesusbilder - kolla in detta och detta! :-)

***

Uppdatering:

Tydligen har man i år lagt ut lockbete för media - som man samtidigt hoppas att alla inte nappar på...?

"- Det är väldigt enkelt att styra medierna. Och om vi ville skulle vi enkelt kunna få dit alla tv-kanaler och alla tidningar. Men vi vill inte det. Vi vill att de som kommer ska komma av rätt syfte, säger Lennart Möller."

Och det rätta syftet verkar vara att de ska skriva positivt om jippot. Trots att det är kristet.

Det är sällan fel att drömma... Men det blir mest bara patetiskt genom såna här avslöjanden.

18 kommentarer:

Bitte 29 april 2009 14:45  

Klart intressant reflektion!

Dessa mina minsta bröder 29 april 2009 20:26  

Jag har också tänk denna fråga Vilken Jesus är det som manifesteras? Kanske det är en Jesus på en stridsvagn ?

Charlotte Therese 29 april 2009 21:14  

Bitte,

Jag undrar verkligen vad de vill.

Vet att det finns de som låter bli att vara med för att de anses ha "fel" åsikter om något eller för att de portats.

Då känns det för min del inte kul att vara med - jag avstår i sympati för alla som inte är med av olika skäl.

Samtidigt fortsätter jag att undra: vad vill de egentligen?

Det vore fint med svar från någon som vet.


Dessa mina minsta bröder,

Som du skriver eller citerar i inlägget är det svårt att tänka sig Jesus på en stridsvagn.

Själv har jag valt att inte välja sida i Israel/Palestina-konflikten - utan solidarisera mig med alla goda initiativ från samtliga håll.

Det är helt enkelt för sorgligt det som skett under så många år redan. Jag vill se fred i Heliga Landet - och att alla som vill ska kunna bo där utan rädsla...

Anonym 29 april 2009 21:54  

Inte för att jag är med eller kan vara med på Jesusmanifestationen men kan ju fundera på frågan om Vilken Jesus som ska manifesteras. Kan inte tänka mig annat än att det är en och samma JESUS som ska manifesteras som en person och en kraft som enar alla kyrkor som i andra frågor inte är eniga. Den Jesus som förändrar och betyder så mycket för så många och är en relation. Då har det ju ingen betydelse alls om man är katolik, ortodox, lutheran eller frikyrklig.

Visst måste det väl vara så man har tänkt det hela. Jesus är kyrkans Herre och Herde och den som står över kyrkliga olikheter och får inte bli ett teologiskt slagträ. Visst måste man väl ha tänkt sig att alla kristna är inbjudna och välkomna att manifestera Jesus. Den som inte råkar vara inbjuden av kyrkan är ju alltid inbjuden av Jesus.
/TOR

Charlotte Therese 29 april 2009 22:14  

Fastnar för det du skriver om teologiskt slagträ.

Är det inte just vad Jesus har blivit?

Den ena kyrkan/personen slår sin uppfattning om Jesus (som förespråkare för konservatism, liberalism, o.s.v.) i huvudet på den andra - för att tala bildspråkligt.

Tycker mig se Jesus vara bortom alla schablonbilder och begrepp.

Suckande...

Dessa mina minsta bröder 30 april 2009 07:42  

Bäste Charlotta, För mej är det naturligt att ta ställning för människorna när jag ser deras lidande inte för dogmer. Läs om mitt möte med den katolske prästen fader Raed som är präst i byn Taybeh på Västbanken

Maja 30 april 2009 08:27  

Det finns ett sådant oförstånd inför 'de andra', eller 'världen', eller 'medierna, från frikyrkohåll. Den som levt hela sitt liv i relationer där man lägger tonvikten på att tycka lika är i grunden, upplever jag, rädd för andra människor. Det yttrar sig i det här dubbla föraktet/rädslan för journalister. Jesusmanifestationens kärna handlar om att frälsa en diametralt annorlunda värld, att ge sig ut bland hedningar som i Apostlagärningarna, och det är därför den här frälsningen som de åsyftar aldrig funkar. Sverige är inte hedniskt. Människor är ganska lika. Det är när man upptäcker sig själv i religionen som bland blir troende. Detta förstår inte sådana som Stanley Sjöberg med sin svartvita världsbild, och det tror jag alltså beror på det sekteristiska draget i frikyrkans tänk. (Observera alltså att jag säger inget om teologin utan om församlingsstrukturen).

Zoltan 30 april 2009 09:54  

CT,

Vår tro är personlig, liksom varje levande relation.

Varje person som deltar har sin egen manifestation av Jesus, liksom varje samfund har någon kollektivt gemensam grund.

Vad är problemet?

Är det så illa att kristna samlas för att visa sig tillsammans i världen, trots våra olikheter?

Alla som vill får vara med.

Det är i övrigt en ganska ful bild du målar upp av den kristna familjen i vårt lilla rike.

Varför inte föregå med gott exempel och "sluta upp med den inom- och mellankristna pajkastningen"?

Charlotte Therese 30 april 2009 13:05  

Dessa mina minsta bröder,

Ska kolla länken!


Maja,

Intressanta reflektioner!


Zoltan,

Jag hittade detta på Åke Bonniers blogg (efter att han lämnade ledningsgruppen för Jesusmanifestationen):

"Stanley Sjöberg [har] skrivit till mig att drivkraften varit just att manifestera Jesus gentemot utställningen Uppenbar(a)t och bildvisningen Ecce Homo samt att frondera mot muslimerna."

En motaktion mot homosexuella och muslimer alltså, snarare än något positivt som sprungit fram i egen kraft.

Det framgår att den olika synen på dessa frågor inom ledningsgruppen har varit problematisk.

När Åke Bonnier lämnade gruppen blev den förmodligen mer enhetlig.

Frågan är om Jesus kommer att stå i centrum - eller om det mest är konservativa krafter i förening som kommer att manifesteras.

Charlotte Therese 30 april 2009 13:07  

P.S.

Det är mycket stor skillnad mellan pajkastning och att peka på situationen som den är. Och det är det senare som är mitt syfte.

Suecae Sounds 30 april 2009 19:20  

Jag tycker det är lite fel att välja just första maj som manifestationsdag. Det känns lite som att man vill knäppa arbetarrörelsen på fingrarna, vilket enbart känns omoget. En liknande känsla som när borgerliga skulle manifestara på första maj, vilket jag nog ändå anser är ännu mer historiskt omoget.

Charlotte Therese 30 april 2009 19:34  

Men - Jesusmanifestationen är väl den 2:a maj? Eller?

Kefas-JDFK 2 maj 2009 15:22  

Det var faktiskt viktiga och bra frågor- om än generaliserade- men inte desto mindre viktiga!

Anonym 3 maj 2009 20:04  

Jag hade möjlighet att vara med på torget igår. Det var starkt, särskilt när vi alla knäböjde. Jesus var där.

Jonas 3 maj 2009 20:47  

Charlotte, Jesusmanifestationen har verkligen inte exkluderat någon utan är det någon som känner sig det så beror det i vart fall inte på Jesusmanifestationen. Åke Bonnier kände sig definitivt inte exkluderad, jag såg honom där personligen och han har tänkt att vara med nästa år och då ska det verkligen bli av att Sv K är med även officiellt. Och inte blir det någon anpassning bara för att han är med. Manifestationen är till för alla som vill hylla Jesus som vår personlige frälsaren, han som ÄR Sanningen, Vägen, och Livet.

Simon 4 maj 2009 00:49  

Småfnissade faktiskt åt din frikyrko-jesus beskrivning. ;)

Jonas 9 maj 2009 00:38  

Vems var frikyrkojesusbeskrivningen?

Charlotte Therese 11 maj 2009 19:01  

Jag tror jag håller mig borta även nästa år.

Liknar det inte hyckleri att gå tillsammans i en parad och låtsas vara eniga - och snart bråka igen i bloggosfären och överallt annars där kristna med olika åsikter konfronteras.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP