onsdag 21 april 2010

Varför kyrkan ser ut som den gör

Läser två artiklar parallellt. Och det gör allt så väldigt tydligt.

Frånvaron av kvinnliga ledare och ett obligatoriskt prästcelibat är receptet på en osund sluten struktur, som upprätthålls närmast krampaktigt. Som om detta hade något med Gud att göra.

***

"It wasn’t inevitable that the Catholic Church would grow so addicted to male domination, celibacy and rigid hierarchies. Jesus himself focused on the needy rather than dogma, and went out of his way to engage women and treat them with respect.

The first-century church was inclusive and democratic, even including a proto-feminist wing and texts.

/.../

Yet over the ensuing centuries, the church reverted to strong patriarchal attitudes, while also becoming increasingly uncomfortable with sexuality. The shift may have come with the move from house churches, where women were naturally accepted, to more public gatherings."

Läs hela artikeln här.

***

"Sex män, mellan 27 och 42 år gamla, utbildas just nu inför en prästvigning vid det katolska prästseminariet i Uppsala. En prästvigning som förutsätter ett livslångt åtagande om att leva i celibat.
– Dessa grabbar kommer in i en tid med stort motstånd mot det celibatära livet. Men det kan vara en utgångspunkt för en äkta kallelse. Kyrkan kommer att mogna av det här, och vi kan få ett förstärkt prästerskap.
Den som vill bli katolsk präst måste ha en realistisk och mogen syn på sina behov och sin sexualitet, säger Göran Degen. Det gäller oavsett sexuell läggning.
– Det finns nog för alla en längtan efter att förenas med sin motpart. Vi väljer att avstå för att visa att Gud ger något mer. Det är också att vara solidarisk med alla dem som lever i en icke självvald ensamhet, säger Göran Degen, som nästa år firar 40 år som präst."

Läs hela artikeln här.

***

Tänk så annorlunda kyrkan skulle kunna vara...

Och tänk om Gud inte alls ger något mer (i betydelsen bättre) till dem som lever ensamma? Jag känner ingen solidaritet, bara sorg, inför dem som väljer ensamheten fast de inte är kallade till det. Det hjälper ju ingen, och det kommer att orsaka dem problem och lidande i onödan.

4 kommentarer:

Anders 21 april 2010 14:37  

Aletheia har en intressant diskussion i ämnet; http://aletheia.se/2010/04/20/katolsk-tro-celibat-och-pedrastri/#more-8524

har tyvärr spårat ut i mitten, men intressant iaf i början och i slutet.

mirakelpojken 23 april 2010 09:20  

Om man får andligt mervärde av att stympa sig kan man väl lika gärna såga av några fingrar eller ta bort ett öga? Jag tror nog en hel del präster hellre skulle få ena lillfingret bortopererat än att mista sitt kärleksliv.

Det är snarare så att ens egen värld blir rikare ju mer erfarenheter man har, och jag ser inte hur man skulle kunna bli en empatisk ledare om man frånsäger sig en fundamental del av sin mänsklighet. Det passar kanske för eremiter och orakel, inte för präster.

Mikael 25 april 2010 01:11  

Hej Charlotte Therese!

Vi analyserar och letar fel och brister, det är av högsta vikt att se vad som inte fungera och vad om rulla på ok!

Det blir inte bättre av att kvinnor tar över styret, det blir bara marginellt bättre om man slutar med celibat!

Det är ju isäg inget fel med celibat, det är ju bara ett problem när man inte är mogen för det.

Vad jag vill säga är att vi måste backa ett steg längre bak i tiden, och ställa oss fråga: VARFÖR, ställ frågan varför drogs kvinnans roll bort ifrån scenen.

Varför framhävdes cilibatet som det end rätta!

På den första frågan vill jag återgå till korstågen, manliga präster och munkar slåss bättre än kvinnliga präster och nunnor.

på den andra tror jag orsaken är utan arvingar inga dyra utlägg för kyrkan.

Jesus hade mycket få dogmer kan väl sammanställas i första budet och gyllene regeln.

Däremot har kyrkan arbetat fram massor av pragmatiskt lämpliga dogmer för att slippa obehagliga sanningar.

/Mikael

En dåre på gatan 26 april 2010 23:02  

Jag håller med dig eftersom jag är en vampyrjägare och jag vill ha kontakt med alla som känner, eller som känner någon som känner en vampyr. Kontakta mig!

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP