söndag 25 april 2010

Biskopen är beredd att avgå

Biskopen ber i en artikel än en gång ett av offren för en prästs övergrepp om ursäkt och tar på sig det fulla ansvaret för att övergreppen som skedde på 50-60-talet inte har utretts.

Det är oklart varför han talar om ett offer medan artikeln nämner två systrar, vars mamma prästen, som numera är pensionerad och bor utomlands, även ska ha haft en relation med.

"I en intervju med Ekot på söndagen erkänner biskop Arborelius att han borde ha gått vidare så snart han fick kunskap om fallet 2003.

– Beror det då på mig att det här inte har blivit undersökt är jag beredd att ta konsekvenserna och be påven att få avgå från min tjänst som biskop, säger han till Ekot."

Intervjun finns här.

Och här är biskopens uttalande i sin helhet:

"I vårt stifts namn beklagar jag att vi inte har hanterat detta fall på ett riktigt sätt. Som biskop tar jag på mig hela ansvaret för detta och är beredd att ta konsekvenserna av detta, när man nu skall göra en grundlig undersökning av hela denna tragiska historia.

Svårigheten för mig är att jag har haft en själavårdande kontakt med modern till offret och därför inte själv kan uttala mig. Den utpekade förövaren har inte haft någon anställning i vårt stift sedan mitten av 90-talet.

Jag ber ännu en gång offret om förlåtelse för min försumlighet."

Läs kommentarer här och här.

Själv kan jag tycka att detta har piskats upp till enorma proportioner i lilla Sverige, där de kända fallen är så försvinnande få i katolska kyrkan jämfört med vad som rapporterats i andra länder.

Visst är det bra att det tas upp och granskas av media. Men ska en biskop behöva erbjuda sig att avgå för att hans företrädare (vars ansvar det ursprungligen var), inte gjorde något åt ett enstaka fall av pedofili? För att den rådande policyn var sådan på den tiden. Överallt. Det hymlades och tystades ner. På dagis, på institutioner, inom idrottsföreninger etc. Inte bara i kyrkan.

Nån måtta får det väl ändå vara på vattenglas-stormstyrkan? Särskilt som det sannolikt finns fler journalister i Sverige som är pedofiler än det finns katolska präster som är det... Perspektiv, någon?

Och varför polisanmälde inte offret/offren händelsen när kyrkan inte agerade? Det är inte enbart strukturfel och tystnadspliktsregler i kyrkan som har orsakat det här. Har inte samhället ett ansvar också?

Nåväl, de utredningar som sätts igång nu svarar förhoppningsvis på en del av detta.

Fler artiklar finns här, här och här.

7 kommentarer:

Z 25 april 2010 18:27  

De två systrarna ska ha utnyttjats sexuellt av prästen, det är därför ordet offer nämns.

mvh
/Cecilia

Charlotte Therese 25 april 2010 18:55  

Frågan var snarare varför biskopen talar om "offret" i singularis, medan media pratar om dem i pluralis.

Det verkar ju vara två systrar. Men kanske det förklaras av om det är så att bara den ena har anmält?

Det var kanske lite otydligt?

Charlotte Therese 25 april 2010 18:58  

Jag kursiverade "ett", så blir det mer tydligt hur jag menade...

Tack för hjälpen att se det!

mirakelpojken 26 april 2010 20:38  

Det var väl inte bara den förre biskopen som underlät att göra något? Arborelius fick ju också veta det utan att han agerade på flera år. Jämfört med andra länder är det dock inte en lika allvarlig situation i Sverige.

Utan att frånta RKK-ledningen sitt ansvar kan man fråga sig hur vanligt det är att andra kyrkor eller föreningar/verksamheter håller tyst och flyttar runt förgriparna. Det lär nog finnas sånt på andra ställen, men jag har svårt att tro att det sker på dagis t.ex. Att sätta allt ljus på katolska kyrkan riskerar ta bort det från andra liknande sammanhang. Å andra sidan lär nog RKK med sin gigantiska hierarki vara en av de värsta. Och nu pratar jag alltså inte om andelen förgripare som vad jag vet inte skiljer sig från andra sammanhang.

Charlotte Therese 27 april 2010 14:24  

Mirakelpojken,

Skillnaden är att nuvarande biskopen var bunden av tystnadsplikten, eftersom modern i fråga hade honom som själasörjare (innan hans tid som biskop). Han kunde inte agera utan att bryta den. En präst är bunden av tystnadsplikten. Det gör såna här saker väldigt kniviga.

Förre biskopen var inte bunden på så sätt, han kunde agera fritt. Men på den tiden hanterades sånt här på annat sätt än nu. Så han gjorde väl bara vad som förväntades av honom.

Så, vems är felet?

Kanske det snarast är ett systemfel.

Det får väl den pågående utredningen visa - det är ju ännu också oklart hur det hela har anmälts, om det är en officiell anmälan, eller om det har tagits upp enbart i en själavårdande situation.

Charlotte Therese 27 april 2010 14:26  

P.S. Även svenska kyrkan har flyttat runt förgripare, så det är inte unikt för katolska kyrkan.

Mikael 29 april 2010 04:59  

Hej Charlotte Therese!

Den Svenska kyrkan, har haft anmälningar och utredningar i alla tider med en större genomslagskraft sedan år 2000 då Svenska Kyrkan blev en frikyrka detta förändrar inte felaktigheter men!

Det är inte Gudomliga Präster som styr den kyrkan utan människor!


/Mikael

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP