torsdag 25 mars 2010

Har man rätt att dö?

Är det en mänsklig rättighet att säga nej till livsuppehållande behandling? Har den som är gravt handikappad eller svårt sjuk och inte vill leva längre, men inte har möjlighet att ta sitt eget liv, rätt att få sjukvårdens hjälp att avsluta det?

Socialstyrelsen uppmanas i ett brev att besluta om fallet nedan före sommaren.

Vad anser du?

***

"Fallet sätter fokus på frågan om patientens rätt att själv besluta om han eller hon vill fortsätta en livsuppehållande behandling eller inte.

Upprinnelsen är ett brev till Socialstyrelsen där kvinnan ifråga beskriver sin situation och varför hon inte vill leva längre.

Kvinnan lider av en medfödd allvarlig neurologisk sjukdom som gör att hennes tillstånd gradvist försämras.

– Jag kan inte andas själv. Inte ens ett enda andetag. Jag kan ej heller röra mig någonting, skriver hon i brevet som dikterats för två kuratorer vid Danderyds sjukhus.

Kvinnan vårdas i respirator men bor i eget boende med ständig assistenthjälp.

Hon säger att vill avsluta sitt liv på ett värdigt sätt "så länge jag ännu har kropp och hjärna i behåll", som hon uttrycker det.

Eftersom hon inte vill kvävas kräver hon att bli nedsövd innan respiratorn stängs av."

Läs hela artikeln här.

0 kommentarer:

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP