lördag 27 mars 2010

Får män ha kjol eller klänning?

Hur långt får "maskulinismen" gå? Finns det ens ett motsvarande manligt ord för feminism? Finns mansfrigörelsen?

Hörde om några män som ville ha kjol till vardags (utan att vara transvestiter) men de stötte på patrull. I en del miljöer går det ju bra, där det ingår i den folkliga klädseln - som den skotska kilten och katolska prästklänningar. Men på kostym-och-slips-arbetsplatsen?

Vad är skillnaden jämfört med när kvinnor började ha byxor? Nu är det accepterat. Men män får inte ha t.ex. en blommig kjol utan att riskera trakasserier... Vare sig kort eller lång. Kvinnor kan ju fortfarande få pikar om kjolarna är "för korta".

Är det mesigt att klä sig som en kvinna och tufft att klä sig som en man? Kan kvinnor lättare överträda mansgränsen? Förutom på de håll i världen där kläder används som symboler för mäns makt över kvinnor.

Nåväl, är ett stycke tyg verkligen så viktigt? Borde inte alla män själva få bestämma vad de vill ha på sig? Även om de vill ha vad som anses vara "kvinnokläder". Vad tycker ni?

Jag väntar på att den förste modige mannen i burka eller åtminstone nunneslöja ska dyka upp...

Kanske skulle män i kjol rentav kunna innebära ett slut på krig?

Möt några män som bär kjol här.

Läs mer här, här och här.

Och vad menar de egentligen här?

5 kommentarer:

LeoH 27 mars 2010 11:06  

Jämställdhet har ofta inneburit att kvinnor tagit sig in i den manliga sfären. Det har upplevts som något positivt. Det manliga har varit normen.

Johanna G 27 mars 2010 14:51  

Ja, jag tror att du har rätt. Kvinnor är mycket friare att ta sig in "på männens område" än vad män är som försöker ta sig in på "kvinnornas traditionella domän". Och det gäller allt i från yrken till kläder - både kjolar/klänningar som du nämner och vad gäller färger. Tjejer får ha mörka färger men en kille som vill ha rosa får skylla sig själv om han blir mobbad. Typ.

Bengt 2 juli 2011 23:08  

Det låter lite gammalmodigt, det jag läser, även kommentarerna. Vadå, män ha rosa kläder? Det går väl bra, fast det är mest skjortor man ser i så fall. Jag har sällan blivit mobbad, varken i kjol eller klänning. Det är mest fråga om att vara sig själv, annars pekar man bara ut sig själv som objekt.

Charlotte Therese 2 juli 2011 23:25  

Det var ett gammalt inlägg du har halkat in på också...

Självfallet ska man få klä sig som man tycker är snyggt och/eller bekvämt, och framför allt få vara sig själv.

Jag vet flera män som har rosa skjortor/jackor. Tycker själv inte att det är konstigt.

Har nog inte sett nån man i klänning annat än på bild, däremot en i ett slags snickarkjol - en kjol med massor av fickor för verktyg. Säkert praktiskt.

P-A 28 september 2011 12:35  

Hej där! Vara sig själv, det är svårt men samtidigt väldigt lätt. Vi är alla den vi är, oavsett om vi visar det utåt eller ej, men jag hoppas på en framtid där ingen behöver gömma sig bakom en mask. För det funkar inte att inte vara den man är, det kanske går ett tag men inte i längden. Jag önskar att jag var unik när jag säger att jag fick ändra på mig för att i så stor utsträckning som möjligt undvika mobbing, men jag tror att de flesta har samma problem som jag haft fast i olika utsträckning och i olika situationer. Så stå på dig och tro på dig själv. För det är en själv som vet vem man är, inte någon annan. Man känner sig själv bäst!

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP