måndag 9 augusti 2010

Sandahl vänder på kappan för att kunna bli biskop?

Vindarna blåser och kappor vänds. Ibland åt oväntat håll. Med avigsidan ut.

Den envetne (forne?) kvinnoprästmotståndaren förklarar sig nu plötsligt beredd att viga kvinnor, med anledning av att han vill ha chansen att bli biskop i Växjö. Visserligen ett av de stift där motståndet mot kvinnliga präster är som störst. Desto större utmaning då för modiga kvinnor.

Vad har hänt? Är det bara skicklig retorik han kör med?


"Du skulle som biskop alltså även viga kvinnor?

– Jag har skrivit under att jag är beredd att viga både män och kvinnor till präster och diakoner. Vad skulle jag annars viga, tuppar och hönor, säger Dag Sandahl.

Vad har då skett med din åsikt i ämbetsfrågan?

– Min vetenskapliga insikt står kvar, den som jag blev docent på.

Vad tycker du då om att du går emot din övertygelse om du viger en kvinna till präst?

– Jag går aldrig emot min övertygelse. Men som biskop ska man pröva folks kallelse, och jag tar allvarligt på kallelsen. Det är olyckligt att Svenska kyrkan har varit ointresserad av att pröva kallelsen.

Den verkliga prövningen kommer alltså den dag du som biskop har en kvinna framför dig som säger att hon har en kallelse att bli präst?

– Ja, och den prövningen skulle jag ta ohyggligt allvarligt, säger Dag Sandahl."

Läs mer.

Menar han att han skulle ta kallelsen så ohyggligt allvarligt att han systematiskt och in i det sista kommer att betvivla och bekämpa den varje gång en kvinna står framför honom?

En ulv brukar förbli en ulv även i omvänt fårskinn. Men undantag finns säkert. Jag väntar med spänning på att se hur det går för första kvinnliga prästkandidaten i Växjö stift om Dag Sandahl vinner biskopsvalet.

Att bli biskop är också en kallelse. Jag tillåter mig att se den på ett ohyggligt allvarligt vis i detta fall.

12 kommentarer:

Alltid Rött Alltid Rätt 10 augusti 2010 06:42  

Det förvånar mig...

Men jag vet att jag hört ngn involverad inom Svenska Kyrkan hävda att Sandahl, utöver kvinnoprästfrågan och att han känns relativt bokstavstroende, står långt till vänster i många frågor.

Jag hade svårt att tro på det när jag fick höra det ärligt talat.

Charlotte Therese 10 augusti 2010 10:43  

Ja, vi är nog många som är förvånade... Över både det ena och det andra.

Har inte hört att han skulle vara åt vänster politiskt. Men det kan man säkert vara på olika sätt. Brinna enbart för vissa vänsterfrågor t.ex. men inte köpa helheten.

Välkommen hit, förresten... :-)

Jenny 10 augusti 2010 13:27  

Nåja, han fick 35 röster i provvalet och "ettan" över 200 så risken att han blir biskop är försvinnande liten. Och genom detta så får han än mer uppmärksamhet och det verkar ju vara det han lever för...

Bengt Malmgren 10 augusti 2010 13:41  

Dag har inte ändrat sig. Det förstår man när man läser hans blogg:

På sitt underfundiga sätt förklarar han: Han har skrivit under en handling som Ansvarsnämnden gjort som ett tillägg till sedvanliga papper som biskopskandidaterna skriver på.

Han försäkrar där att:

"Jag är medveten om att Ansvarsnämnden förstår mitt undertecknande av denna förklaring också som ett tillkännagivande att jag som biskop i Svenska kyrkan avser att utan någon reservation dels personligen viga både män och kvinnor till präster ochdiakoner, dels inte viga någon till präst eller diakon som inte förklarat sig beredd att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till uppdrag inom kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön."

På bloggen konstaterar han att han skrivit under att han är medveten om detta, inget annat. Ingen kan därav dra slutsatsen att han också lovar att viga kvinnor till präster i en eventuell framtid som biskop.

Dag utmanar hela tiden det som han menar byråkratiska systemet.

http://www.ostran.se/bloggar/dagblogg/vi_tar_det_fraan_boerjan

Charlotte Therese 11 augusti 2010 10:49  

Jenny,

Bra!

Bengt,

Det var den känsla jag fick, att det bara är en lek med ord från hans sida. Borde inte en biskopskandidat vara rak och ärlig? Inte försöka ge sken av att han accepterar vad han är emot. Vad vinner man på det? Inte sympati i alla fall.

Annorzzz 12 augusti 2010 18:39  

Charlotte Therese

Frågan är väl snarast, vad vinner SvK att tuffa på i sina extremt PK-åsikter och förvägra de "gammaltroende" att leva kvar innanför dess domän... För det är kontentan av dagens SvK-politik!

Dag är cool, men inte diplomat!

Erik Å 12 augusti 2010 22:51  

"Har inte hört att han skulle vara åt vänster politiskt. Men det kan man säkert vara på olika sätt. Brinna enbart för vissa vänsterfrågor t.ex. men inte köpa helheten."

Dag Sandahl är absolut vänster, politiskt; "gammaldags" socialdemokrat, vad jag vet.

Precis som Bertil Gärtner, som f.ö. stod befrielseteologin nära.

I Sverige är förvisso högkyrklighet ofta förknippad med politisk höger; anglo-katolicismen, däremot - som ju högkyrkligheten inspirerats mycket av - är traditionellt starka i ekonomiskt svaga områden och kopplas snarare till Labour.

Detta dock på ett generellt plan.

Världen är komplex, helt enkelt.

Alltid Rött Alltid Rätt 13 augusti 2010 07:34  

Det du säger Erik Å fascinerar mig en hel del, att katolska kyrkan på många ställen i världen stått relativt långt till vänster, men att det är få troende i Sverige, oavsett tillhörighet, som gör det. För mig som vänsterpartist så är visserligen V ett parti som inte innehåller så många troende, men som brinner för tillräckligt många frågor vad det gäller "mindre bemedlade" osv så att det förvånar mig att man inte kan se behovet av att hjälpa sin nästa som överordnat av allt annat.
(Orföranden i V i kommunen jag är politiker i är f ö troende katolik och själv är jag kyrkvaktmästare :) )

Charlotte T - Tack! :)

Annorzzz 13 augusti 2010 13:50  

Alltid Rött Alltid Rätt

Att så få står till vänster i sverige i svensk kristenhet ska vi vara ytterst tacksamma över... Kommunism och kristen tro - iaf katolsk - är egentligen oförenliga (www.katekesen.se 2423-2425). Att hjälpa sina medmänniskor är inte en vänsterdygd, det är en mänsklig dygd.

Alltid Rött Alltid Rätt 13 augusti 2010 16:27  

Anorzz - Nu tänkte jag inte starta någon politisk-religös propaganda diskussion här egentligen, eftersom det inte var det som inlägget egentligen handlade om.

Men jag kan be dig läsa min gamla insändare: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/2010/03/mangder-av-ar-sen-jag-skrev-en.html

Det var bara vänsterpartister mig veterligen som reagerade på den händelsen i den politiska sfären.

Själv är jag inte mer för kommunism än vad jag utgår från att du är för att frälsa med våld.

Charlotte Therese 14 augusti 2010 16:16  

Erik,

Det komplexa är mest intressant, tycker jag. Skenbara motsatser och sånt.

Jag tror att många katoliker från andra länder är åt vänster, det tänket är ju nära befrielseteologin.

Jerker,

"Själv är jag inte mer för kommunism än vad jag utgår från att du är för att frälsa med våld."

Gillar den meningen skarpt!

Alltid Rött Alltid Rätt 14 augusti 2010 17:19  

Tack tacka :)

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP