onsdag 18 augusti 2010

Behövs det ett kristet vänsterparti?

När alliansens, inklusive kd's, politik går rakt emot den kristna värdegrunden som tar parti för de mest utsatta, behövs det då ett nytt kristet parti åt vänsterhållet?

Jag skrev för en tid sen om hur högerpolitik och kristen tro tycks vara mycket svårförenliga. I alla fall så får jag inte alls ihop det.

Den politik som för närvarande förs från högerpartierna, inklusive kristdemokraterna, är rakt motsatt evangeliet, som värnar särskilt mycket om fattiga, sjuka och svaga. Jag kan inte föreställa mig en Jesus som gör de sjuka sjukare genom att ta ifrån dem det sista de äger, eller tvingar dem att gå igenom ständigt upprepade ångestfyllda åtgärder och utredningar, som respektlöst kränker dem, och driver dem till ruinens brant, till hemlöshet och värre än så.

Kd har steg för steg lämnat den kristna grunden för att försöka hålla sig kvar i regeringsposition. Man har sålt sin själ och offrat sjuka och svaga på paragrafernas glödande kol. Som rökelse stiger deras rop nu mot skyn, de som inte redan har tystnat och avslutat sina liv. Hur många självmord har alliansens inhumana politik drivit förtvivlade sjuka till? Hur länge ska det få fortsätta innan allmänheten vaknar upp till det som faktiskt pågår? Hur är det möjligt att inte fler kristna redan har genomskådat kd's ekande brons och tomt klingande cymbal?

Det konservativa familjemantrat, som sannolikt lockar en del kristna väljare, faller platt till marken när man så tydligt visar att man i praktiken inte alls bryr sig om människorna.

Är det inte rentav ett missbruk av Jesu Kristi namn att uppkalla ett parti efter honom när man inte alls följer honom?

Det paradoxala är att vänsterpartiet tycks vara det enda parti som verkligen betonar omsorgen om de mest utsatta. V som vanligen förknippas med ateism, kommunism och jag vet inte allt... Hur kommer det sig då att de, förmodligen utan att alls veta om det, samtidigt står för trons allra vackraste ideal?

Jag funderar från och till på om det skulle behövas ett kristet vänsterparti, som inte har något politiskt bagage att släpa på som kan leda till de tråkiga missförstånd och det motstånd som v ofta väcker, särskilt hos kristna. Något nytt och fräscht som kan fara fram som en frisk vind genom riksdagshuset och komma med nya perspektiv på ingrodd politik. Det behöver inte vara ett stort parti, men det behöver vara ett genuint kristet parti.

Egentligen är det förstås fel att alls kalla ett parti "kristet", men jag gör det i medvetenhet om den haltande beteckningen. Partier i sig är inte mer kristna än kyrkobyggnader är det. Det är människornas värderingar och inställning till livet som är avgörande. Jag tror att en kristet grundad sakpolitik skulle kunna tillföra mycket gott...

Det finns omkring en miljon aktiva kristna i landet, så potentialen för ett nytt parti på kristen grund att ta sig över riksdagsspärrarna är hyfsat god.

Lösningen tror jag i alla fall inte är ett nytt kristet värdekonservativt parti åt högerhållet.

Vi behöver inte mer trångsynthet i politiken. Vi behöver en vidsynthet som inte känner av någon prestige, utan ser till alla människors bästa och utformar samhällets regler så att de inte skadar någon. Vi behöver en medmänsklig politik där allas lika värde respekteras i praktiken. Vi behöver en politik som ger stor individuell frihet och samtidigt en stadig grund som håller ihop helheten, gemenskapen som samhället är. Vi behöver ingen politikerelit utan politiker som är som vanligt folk.

Jag tror djupast sett inte ens att det vi behöver egentligen är blockpolitik eller enskilda partier som strider mot varann ideologiskt, utan en samling kloka människor som inte har förlorat empatin, och som inte vill göra politisk karriär för att tjäna en massa pengar, utan som verkligen vill förändra det som är fel.

En fin bild som brukar användas för synen på kyrkan är att se den som en kropp där varje del behövs för helheten. Så ser jag på samhället och individerna. Var och en är oerhört värdefull och viktig. Var och en förtjänar att bemötas väl, och ska ha rätt att verka på det sätt han/hon kan. Det blir fel när man tänker på samhället enbart eller främst i ekonomiska termer där målet är att vara vinstdrivande. Människor är inga produkter, inga utbytbara kuggar i en maskin, vi är levande varelser med unika talanger. Och vårt land har alldeles otroliga möjligheter att bli det allra bästa landet i världen. Men tar vi vara på möjligheterna?

Jag tänker ibland på allt jag skulle vilja göra om jag fick vikariera som statsminister ett år...

Men mycket av det som skulle behöva åtgärdas går tyvärr inte att förändra snabbt, p.g.a. lagar och förordningar som styr hur politiken ska föras. Men jag sätter det nu på pränt, dessa tankar, som en vision för framtiden...

Och jag hoppas att media hänger på och tar upp åtminstone en av de viktiga trådarna här och skapar en rejäl debatt om välfärdsfrågorna, ställer politikerna mot väggen och tvingar dem att svara på vad de har tänkt göra för dem som är utanför samhället nu om de vinner valet. Det är alltför mycket som står på spel, alltför många människoliv som är i fara, för att detta ska få gå obemärkt förbi, eller lindas in i tjusig lugnande retorik och falsk statistik.

16 kommentarer:

Anonym 18 augusti 2010 14:25  

Ja det är ju det här med "genuint kristen" för det finns många olika uppfattningar som gör anspråk på att vara just detta. Liksom i andra religioner... "sanna muslimer" osv
Vill rekommendera Klas Corbelius blogg http://valbloggen.wordpress.com/
och för skillnader höger vänster- kristna så ger dokumentären Jesus Camp, en tankeväckande beskrivning sök på youtube:
jesus camp documentary
eller se http://www.youtube.com/watch?v=LqcVGsofOpE

/Kristin

Alltid Rött Alltid Rätt 18 augusti 2010 17:16  

Bra inlägg!

Sen tror jag däremot inte att det måste vara nödvändigt att definiera ett specifikt kristet parti, vilket jag lite tror är en av anledningarna till att kd fortsätter att vara litet. Inte ens för en hårt troende kristen så är tron den enda frågan att samlas kring, utan många andra intresserar också.

Sen håller jag däremot med dig om det du säger om vänsterpartiet och jag kan ibland reta mig lite på det parti jag själv företräder som vissa gånger kan vara lite njugga mot troende. Men jag tycker å andra sidan att jag ser en viss tendens till förändring.

Det finns, precis som du är inne på, många gemensamma saker att samlas kring.

Både i Sverige och i USA så har jag alltid haft att förstå varför de högerkristna är så totalt emot aborter när de ändå inte vill ta ansvar för de barn som föds till svåra förhållanden i livet. Det är som att lidandet när de väl har fötts är mindre intressant att hantera, bara de överlever.

Maja 18 augusti 2010 18:43  

"Hur kommer det sig då att de, förmodligen utan att alls veta om det, samtidigt står för trons allra vackraste ideal?".

Vilka "de"? Vi kan vä vara bådeoch, kristen och socialist. Det går UTMÄRKT. Låt inte högerpartierna äga din definition av vad en kristen är.

Och nej, det behövs inget kristet vänsterparti. Jesus var inte heller kristen och han gjorde ju rätt bra grejer ändå.

LeoH 19 augusti 2010 01:34  

Jag tror inte det behövs något kristet vänsterparti. Däremot tror jag att de frågor du tar upp är viktiga. Jag upplever att vi kristna och våra kyrkor ofta diskuterar perifera frågor och glömmer Bibelns centrala budskap, som också har bäring i politiken, att värna om änkor, faderlösa och invandraren. Här har vi gemensamt ett jättearbete att utföra, att få våra kyrkor att bli företrädare för en sådan syn.

Här kan vi också bli ett salt i den politiska diskussionen. De block som slåss om makten har inte änkorna, de faderlösa och invandraren i centrum. De slåss om medelklassens gunst.

Anonym 20 augusti 2010 07:05  

Charlotte Therese

Finns på RESURS nu
http://resurs.ning.com/forum/topics/behoevs-det-ett-kristet

Hälsning
Steff dB

Anonym 20 augusti 2010 11:35  

Är riktigt trött på användandet av "kristen" som ett slag varumärke för människor av extra god kvalité, som ett religionens Kravodlat.

Man måste förstå att alla människor har något av extraordinär god kvalité!!
För om ett mångfaldssverige ska ha "kristna" partier så bör vi kanske också ha Svenska-Islam-Partiet, Hindu och Buddhistiska - demokraterna mm.

Viktigast vad gäller (alla) religioner är att se deras konsekvenser åt höger eller vänster. Som exv framgångsteologi är höger och det svenska exemplet är Livets Ord!!
I USA utbildar högerkristna barnsoldater för att rädda landet "till Guds ära"
Och har man inte problem med denna teologi då bör man rimligtvis inte ha problem med KD eller M eller blåa blocket.

Eller tvärtom... är man av annan teologisk åsikt och har solidariska värderingar så är det inget större problem med de vänsterpolitiska röda-gröna ideologierna.
(De är sannerligen Kravodlade partier :)
/K

Karin 20 augusti 2010 16:50  

Tack för en utmärkt blogg! Och tack för ett varmt och klokt inlägg. Jag är själv katolik och skulle helst vilja rösta på V - om de inte hade varit så ensidigt anti-Israel.

Monica 21 augusti 2010 16:30  

Som änka, mor till faderlösa barn och som långtidssjuk och troende känner jag djup respekt för de ord du yttrar.
Jag är dessutom socialist och vill ha ett samhälle där alla kan få plats.

Annorzzz 24 augusti 2010 09:28  

Kristen vänster? Ja, hur långt vänster då? Att vara kristen och sosse går väl kanske bra, men kommunism är oförenlig med katolsk tro. Det visade vår förre påve med all önskvärd tydlighet; eller hur?

Charlotte Therese 24 augusti 2010 12:10  

Kristin,

Jag såg Jesus Camp när den sändes förut, tror jag skrev ett inlägg om det också - skrämmande att man indoktrinerar barn på det sättet!

Jerker,

Håller med om att andra frågor är viktiga, men tron färgar nånstans alla frågor...

Vad gäller aborter så är det väl bättre att se till att såna inte behöver ske. Vad finns det för ursäkt i ett land som vårt, att ha så vansinnigt höga aborttal? Det är faktiskt människoliv det handlar om. Och ingen kan gärna skylla på okunskap om hur det inte behöver gå så långt. Dessutom behöver många fler barn födas än vad som nu sker... Och politiken behöver underlätta för blivande föräldrar att kunna skaffa barn tidigt utan att det sinkar studier/karriärmöjligheter för dem som är intresserade av sånt.

Maja,

Socialist är inte detsamma som vänster, det är mer i mitten numera.

Leo,

Och än mer: sjuka och arbetslösa och andra i samhällets bottendrägg. (Ja, sån är ju synen på "fuskarna" - dödligt sjuka ska ut i arbete, som inte finns annat än i teorin, alltså hamnar de förr eller senare på gatan.)

K,

Ja, om det nu inte fanns ett motstånd mot det kristna inom V.

Karin,

Det finns inget parti som stämmer överens med någons tankar helt tror jag, man får prioritera vad som är viktigast.

Monica,

Tack... Jag vill också ha ett samhälle som är för alla.

Annorzzz,

Tror Lars Ohly har markerat mot kommunismen ganska nyligen. Om inte ens partiledaren står för det, står partiet då för det längre? Man får se till utvecklingen av ett parti, se vad det står för nu, inte låta gamla fördomar gro.

Undrar om inte katolska kyrkan är emot den utrotning och förnedring av människor som alliansen utsätter sjuka för idag...? Känner påven inte till det så borde man kanske skriva till honom om det. Tror säkert han skulle uttala sig skarpt emot den svenska "sjuk-nazismen". (Hittar inget ord som bättre beskriver vad som sker, tyvärr.)

Kristina 24 augusti 2010 12:20  

Tja, jag har röstat på v i alla år, och har aldrig upplevt deras motstånd mot kristendomen som ett större problem. Hellre ett uppriktigt ogillande av min tro än ett kyrkkramande som handlar om urvattnade versioner av kristendom ('man ska vara snäll mot barn och djur') och snälla kristna som sitter still i båten och inte har åsikter.

Alma Mater 27 augusti 2010 20:51  

Jag tycker det behövs kristna som lever Jesu budskap. Det vore radikalt. Det är verkligen inte lätt att rösta i valet, men ännu svåprare är det att leva bekymmerslöst enligt bergspredikan. Vi är så fast i Mammon.

Miljöpartiet ligger närmast till hands i valet för mig. Däremot har aldrig någonsin ett högerparti varit ett alternativ för mig eftersom jag tror på Jesus.

Jakten på arbetslösa och sjuka är verkligen rakt emot kristen tro.Men egentligen har högern alltid stått emot kristendomens kärna. Kristdemokraterna som titulerar sig värdekonservativa borde snarast ta bort "krist" i sitt namn. Jesus vill inte konservera utan göra något nytt.

Det där läskiga familjemantrat klingar falskare och falskare i mina öron. Vilken familj? Den som mördade Bobby? Den som blir ställd på gatan när mamman blir av med jobbet och hon inte kan ta korttidsvik 150 mil bort i Sverige?

Jag håller med om att V inte är ett alternativ när de så enögt hatar Israel och stöder vilka palestinska organisationer och våldsbrott som helst.

Så det är inte lätt att välja. Men fler kristna behövs i politiken det är helt klart. Då menar jag kristna som kan sin Bibel och inte hoppat över profeterna och bergspredikan.

Anonym 28 augusti 2010 10:53  

Alma Mater:
Jag förstår verkligen dina synpunkter, och har själv snarast lutat åt MP. Men trots allt lutar det nog åt V; om de har katoliker som företräder dem så borde det ju finnas plats även för kristna vänner till Israel där. Solidarieten och välfärden väger tyngst. /Karin

Alltid Rött Alltid Rätt 28 augusti 2010 17:44  

Karin - Nu bor du säkert inte i Älmhult men där är vår partiordförande aktiv katolik så känner han sig hemma i Vänsterpartiet så tror jag du också gör det :)

Kristen som röstar vänster 14 september 2010 00:18  

Jag är kristen (inte aktivt kristen, men jag tror på Gud och är medlem i Svenska kyrkan) och jag har alltid röstat på Vänsterpartiet. Jag brukar tänka precis som du skriver och känner flera stycken som tänker likadant, att högerpolitik inte alls går ihop med kristna värderingar. Så jag tror visst att det finns dem i Vänsterpartiet är medvetna om just det. ;)

Kristen som röstar vänster 14 september 2010 14:20  

En artikel som berör ämnet:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7776405.ab

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP