onsdag 16 september 2009

Ökenmärkvärdighet och andra andliga fällor

Facebook kan ibland vara riktigt bra som inspirationskälla, en igångsättare av hjärnmaskineriets vilda associationsprocesser.

Så även idag.

Ämnet gled via universums fascinerande expansion till inte mindre fascinerande inre rymder, och landade snart i öknen, med följande välformulerade ord, som jag inte kan låta bli att ta mig friheten att citera (vet inte om den som skrev dem vill återges med namn, men jag lägger till det här senare om så är fallet):

"I ökennatten är himlen bara stjärnor och Jorden slirar till på Vintergatan, faller omkull, kippande. I ökennatten ser man inte handen framför sej, men ALLT annat!"

Det fick mig att dra mig till minnes ett ord jag hörde för första gången igår, lika välformulerat, så jag skrev:

"Öknen är bra - men man får bara akta sig för att bli "ökenmärkvärdig" - ett nytt ord som jag har lärt mig av Emilia Fogelklou igår."

Detta är bara en av de saker som är bra att ha koll på under sin egen ökenvandring. Börjar guldsanden stiga för högt ovan öronen så börjar det bli farligt. Men det finns bot för allt. Ödmjukhet heter mirakelkuren mot ökenmärkvärdighet. Båda börjar på ö... No man is an island, associerar jag då hejvilt. Den ökenmärkvärdige tror annars ofta det.

Spiritualitetsmissbruk, borde det väl nästan kallas, om ökenpiller intas i för höga doser... Andligt vagabonderi kallas ett liknande fenomen, men som är horisontalt snarare än vertikalt. Brer ut sig vitt på ytskummet så att det aldrig når djupet. Där motsvarigheten stiger så högt att ett nålsstick räcker för att få den anemiska ökenballongen att tappa luft och sjunka ända till marken.

Det andliga intas bäst i små doser, så att det aldrig blir till konsumtion eller värre. Men det gäller ju att inte hoppa över doserna heller, börja lida brist... Ack, ja, faror lurar överallt. Medan ökenhundarna skäller i stjärnljuset...

Tänkte att fler kanske kunde ha glädje av dessa tankar...

Återkommer även till Emilia Fogelklou, en spännande kvinna vars skrifter jag just har börjat läsa delar av (nyutgåva på Cordia), och senare kommer att citera några pärlor från, och recensera.

1 kommentarer:

Bitte 18 september 2009 09:31  

Mycket tänkvärt inlägg! Särskilt det du skriver om andlig konsumtion - något vi pratade om mycket under präststudiedagarna i Göteborg för övrigt.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP