tisdag 28 juli 2009

Medjugorje-präst avkragad

Jag orkar inte ens längre höja på ögonbrynen över sånt här.

"Father Tomislav Vlasic, the former ‘‘spiritual director’’ to six visionaries who claim that the Virgin Mary visited them nearly 40,000 times over 28 years, has been defrocked by Pope Benedict XVI.

Last year he was investigated over claims that he exaggerated the visions and had sexual relations with a nun."

Läs mer här.

9 kommentarer:

Bitte 28 juli 2009 20:32  

Håller med dig, det finns ju ingen anledning att förvånas. Människor är trots allt bara människor. Känner inte till den här prästen, men han verkar onekligen vara väl överdramatisk!

Skönt att det finns så många präster som tar sitt kall på allvar och inte skapar sensationer!

minutz3 29 juli 2009 18:12  

Jag är dock förvånad.
Att inte nunnan också har blivit utkickad eller den före-detta prästen har blivit ställd inför rätta för våldtäkt. Prästen ifråga tycks ha låtit känslorna styra han helt, och följt och trott varenda ingivelse han har fått. Detta är inte mänskligt och motsvarar inte det som förväntas av oss, såsom civiliserade varelser.

Charlotte Therese 31 juli 2009 20:34  

Jag är inte förvånad eftersom det här tycks hända på löpande band i katolska kyrkan.

Till slut blir det bara tjatigt.

Tycker det liknar symptom på att något behöver göras åt prästcelibatet så det blir frivilligt.

Och lite mer skepsis kan nog behövas inför privatuppenbarelser.

Bitte 31 juli 2009 22:25  

Ja, uppenbarelser måste definitivt bemötas med en hel del skepsis! Däremot upplever jag inte alls att sånt här händer på löpande band i katolska kyrkan - tvärtom.

Jag tror heller inte att det har speciellt mycket med celibatet att göra. Det finns faktiskt ingen forskning som påvisar celibatärer är särskilt benägna att begå såna här "snedsteg" om man får kalla det så. Det råder t ex ingen skillnad mellan den katolska kyrkan och den ortodoxa, om man får tro statistiken.

Dessutom är det ju frivilligt att bli präst från första början. Var och en som kallas till prästyrket vet att celibatet är en del av kallet så något tvång är det ju inte frågan om. Däremot kommer det troligen att ändras med tiden, eftersom det inte är Guds påbud.

Charlotte Therese 31 juli 2009 22:41  

Tycker närmast att det är högfrekvent att sånt här händer - det skrivs i alla fall ofta om det.

Och en hel del mörkades ju innan media fick upp ögonen för katolska skandaler.

Har du läst om irländska prästers systematiska övergrepp på barn - det problem som exporterades till USA? Jag har den oangenäma uppgiften att ta mig igenom det materialet för en recension... Gissa om jag har skjutit upp det?

I ortodoxa kyrkan förekommer väl det knappast - menar nu inte brottsliga handlingar utan att en präst som lovat att leva i celibat inte gör det? Har själv inte hört talas om ett enda fall där faktiskt - medan katolska kyrkan visar upp tusentals och åter tusentals. Många har lämnat prästämbetet p.g.a. det sen Andra Vatikankonciliet.

Så vad har du för uppgifter om ortodoxa skandaler?

Bitte 31 juli 2009 23:08  

När jag talade om snedsteg menade jag givetvis alla former av sexuella snedsteg - inte just brott mot celibatet. Där har du ju helt rätt; om man väljer att leva i celibat fast man kan gifta sig lär man inte bli frestad särskilt lätt! Men tusentals och åter tusentals katolska präster som bryter mot celibatet verkar lite väl mycket på antalet katolska präster i hela världen - den siffran köper jag inte helt och fullt.

Det finns för övrigt många uppgifter om skandaler inom ortodoxa kyrkan, men vi får ju sällan läsa om dem här. Grekland har exempelvis skakats hårt av kyrkans sexuella snedsteg och ekonomiska korruption under många år. Inom den ryska ortodoxa kyrkan (utanför Ryssland) har man länge haft problem med anklagelser om sexuella övergrepp. Den syriska-ortodoxa kyrkan på USA:s västkust och den ortodoxa kyrkan i Rumänien har åtskilliga gånger utretts p g a ekonomiska oegentligheter.

Jag har naturligtvis läst och hört om övergreppen på Irland. Övergrepp inom kyrkan är tyvärr alltför vanligt - om än inte fullt så vanligt som ibland påstås. Det talas ibland om att 10% av USA:s katolska präster är pedofiler, vilket naturligtvis är helt befängt. En betydligt rimligare gissning är att det finns ungefär lika många pedofiler bland präster som bland alla andra vuxna män. Inte 10% utan om någonstans kring 1-2%.ILLA NOG!!! Men tyvärr lika vanligt bland gifta män som celibatärer.

minutz3 2 augusti 2009 17:32  

Bitte: vad menar du med att det inte är Guds påbud med celibatet?

...då är du verkligen ute på djupt vatten när du påstår detta.

I Bibeln så är det mycket tydligt att celibatet är det högsta.
Som någon gjorde en liknelse, äktenskapet är för de meniga, medan celibatet är för generalen.

Celibatet är förstås dock övernaturligt, till skillnad från äktenskapet som är naturligt. Men också själva prästkallelsen och prästlivet är övernaturligt.
För att förvandlas till Jesus Kristus är inte något helt naturligt, utan övernaturligt.

Christelle Maryam Strand 16 oktober 2017 08:45  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Christelle Maryam Strand 16 oktober 2017 08:46  

Ibland finns det bara en del av sanningen i tidningar. Denna präst har bestämt själv att abdikera...Det ser ut som han har fallit, men man pratar mycket i nyheterna när en träd faller men inte när många fina blommar växer bredvid!
Personligen har min tro på Gud och mitt praktiserande fått ett starkt uppsving efter mitt första besök i medjugorje 1996. Då fick jag framför allt lära känna Guds Kärlek och jag blev utom mig av glädje. Jag omvände mig till ”den glädje som inte vilar på flyktiga känslor eller nöjen utan den glädje som Jesus genom sin uppståndelse har gett oss del av”. Medjugorje är en kallelse till ett djupare liv med Jesus med hjälp av hans Mor. Sju gånger har jag besökt denna böneplats. Mitt senaste besök var i juli 2016.
Jag är inte den enda personen vars liv har förändrats efter en pilgrimsfärd dit. Medjugorjes församlingsliv bär rikligt med frukt, vilket bland annat betonas av kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop i Wien och medlem i Troskongregationen. Han reste till Medjugorje på nyåret 2010. Efter sitt besök intervjuades han av den katolska tyska tidningen Die Tagespost (DT) den 2 februari 2010 (Artikel på tyska:”Die ”Gospa” auf dem Prüfstand?”).
DT.: ”Ers Eminens, varför firade Ni nyår i Medjugorje?”
Kardinal Schönborn: ”Det är ganska ovanligt att en kardinal gör en pilgrimsfärd till Medjugorje. Jag var inte medveten om det, men jag insåg det efteråt. Jag har hört att flera kardinaler och biskopar begav sig dit, men i allmänhet i privat regi. Mitt besök hade ett mycket personligt mål: att göra en pilgrimsfärd till en plats (med ett församlingsliv) som i 28 år burit rikligt med frukt, vilket jag har konstaterat.”
Vatikanens representant ärkebiskop Henryk Hoser av Warszawa-Praga har också förklarat den 5:de april 2017 att Medjugorjes församlingsliv är ”en fruktbar jord”, att minst 610 kallelser till präst- eller ordensliv har sitt ursprung i Medjugorje. Christelle S

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP