torsdag 21 januari 2010

The Priests - Harmony


De irländska prästerna har gjort det igen!! Sjungit in ett nytt album alltså - vad trodde ni?

På det nya albumet Harmony (utgivet av Sony Music) sjunger trion, förutom på engelska och latin, även på gaeliska och tyska(!).

Två år i rad, i god tid före jul, släpptes skivorna som togs emot med storm av publiken. Trots att en stor del av musiken är traditionell - eller kanske just därför?

How great thou art
(O, store Gud - med svenskt ursprung!), Amazing grace (Oändlig nåd) och Silent night (Stilla natt) är psalmklassiker.

Benedictus
, Laudamus te, och förstås The Lord's prayer (Fader vår) sjungs i varje katolsk mässa. Ave Verum Corpus hör också till den andliga repertoaren.

Men prästernas tappning sticker ändå ut genom deras sätt att framföra sångerna. De inte bara sjunger, utan menar verkligen varje ord från djupet av sitt väsen. Det hörs. Äktheten är det som framför allt gör skivan till vad den är. Det skadar inte heller att rösterna tål att lyssnas på. Många gånger.

Jag har nog aldrig hört ett mer dynamiskt och energiskt Te Deum förut, eller ett sorgligare Stabat Mater. Bäst är det annars inte minst när det hörs att de har roligt. På förra albumet fanns en riktigt humoristisk låt. Jag saknar det lite här. Men det kompenseras av skönheten i det övriga.

Några otippade jokrar bland allt det välkända på plattan är King of Kings och Lift thine eyes. För att inte tala om "fotbollsnationalsången" You'll never walk alone, som till skillnad från det övriga inte har något direkt religiöst budskap.

Men blandningen funkar. Harmoniskt och medryckande. Särskilt om man spelar skivan på hög volym (ytterligare en bonus är att grannens enformiga dunkadunka genom väggen då dränks av det för en stund).

Nu skulle det vara roligt med påskmusik sjungen av The Priests - kanske redan till nästa år...? Eller blir det ännu ett julalbum? Vad det än blir så väcker de två första albumen mersmak.

En recension av debutskivan finns här.

0 kommentarer:

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP