måndag 25 januari 2010

Lever vi livet eller twittrar vi det?

Carl-Henric kom just med dagens tankeutmaning: Twittra från gudstjänsten?

Tack för den, behöver hålla igång hjärnan lite! ;-)

Och så här ungefär skrev jag som kommentar:

Får många tankar om det här...

Här är bara några av dem:

Är inte kärnfrågan: varför är vi på gtj? På vilket sätt tjänar vi Gud, om det är poängen? Tjänar vi alls Gud genom gtj, eller är det främst behov hos oss själva som blir uppfyllda? (Njuta av musik, i bästa fall höra häftiga ord som utmanar, träffa vänner?)

Men låt säga att några av oss faktiskt skulle råka vara där för att tjäna eller i alla fall möta Gud på något sätt, hur gör vi då det bäst? Genom att fördela uppmärksamheten på andra saker? Genom att granska varje ord som sägs? Analysera allt?

Håller inte twittrandet på att gå lite för långt - det går ju inte att förmedla allt till alla medan det pågår.

Splittrar inte detta nutidsskval närvaron i nuet - som väl livet trots allt borde präglas mest av?

Lever vi livet eller twittrar vi det?

Jag får lite samma känsla som inför att resa med kamera. Man tar en massa foton för att minnas resan och kunna dela den med andra som inte var där. Men själva minnena består mest i att se allt genom kameralinsen i så bra vinklar som möjligt, i bästa ljuset, med perfekt skärpa... Istället för att verkligen uppleva det. I ivern att förmedla skönhet missar man lätt direktkontakten med den. Paradoxalt nog.

Och jag undrar om det inte är så i gtj också - genom att vilja förmedla något medan det pågår deltar man utifrån, med distans till det som händer.

Jag var med om något liknande vid kyrkkaffet igår. Vid bordet satt flera med mobiltelefoner och knappade på dem istället för att ha ett verkligt samtal med de övriga som satt där. Borde inte de korta möten som sker där kunna fokusera på viktiga saker?

Får väl tillägga att jag själv finns på twitter, och jag ser nya "följare" ansluta sig ganska ofta fast jag inte har uppdaterat på evigheter. Jag vet inte varifrån de kommer eller varför. Eller om de förväntar sig att jag ska twittra på engelska eftersom de flesta finns utomlands. Borde kanske fråga?

Tycker det är en annan sak med facebookuppdateringar där orden inte är begränsade på samma sätt och det därför kan bli lite djupare samtal ibland.

Men kanske har jag bara inte gett twittrandet en riktig chans?

Jag kommer hur som helst aldrig att twittra från vad som i bästa fall är ett möte med Gud.

Twittra under bönen, någon?

See what I mean?

5 kommentarer:

Anonym 25 januari 2010 15:22  

Är det skillnad på twitter och anteckningar på papper?

LeoH 25 januari 2010 16:54  

Har inte riktigt förstått meningen med twitter. Förstår överhuvudtaget inte varför man ska twittra från pågående möten. Känns lite beskäftigt, om jag får vara lite dömande.

Charlotte Therese 25 januari 2010 19:11  

Anonym,

Ja, några skillnader är att anteckningar på papper inte går ut på webben samtidigt som gudstjänsten pågår, samt att twitter bara kan innehålla en kort mening åt gången, medan pappersanteckningar kan bli hur långa som helst... :-)

Leo,

Fattar inte heller vitsen med twitter riktigt.

Det kan säkert vara ett bra forum för att snabbt nå ut till många med något som är viktigt. Men det blir ju ett väldigt kort meddelande.

En del verkar använda det för att chatta och nätverka med vänner. Men det finns bättre forum för det tycker jag.

Vi får kanske helt enkelt ställa den frågan till twitter-fantasterna: vad är meningen med twitter?

Johanna G 25 januari 2010 19:58  

Har som bekant inte twitter själv, men känner igen tankarna som du delar kring fotograferingen. Att bli så totalt uppslukad av att dokumentera ögonblicket så att jag helt glömmer bort att njuta av det...

Susi 27 januari 2010 16:32  

Nä, tycker att Twitter och annat får komma i andra hand... kan nog dock vara ett bra verktyg för att ha kontakt med människor. Jag tycker dock att Twitter är ganska meningslöst...finns bättre sätt att networka med folk.
Intressant tanke det där med att fotografera...

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP