fredag 29 augusti 2008

Bibelblogg - att göra Guds vilja

Så var det dags för veckans bibelblogg - för första gången i nya bloggen... Det fick lov att bli två av söndagens läsningar även denna vecka. Ni förstår snart varför.

Vilka texter...! Vilken nystart! De kändes som skrivna just för den här bloggen...!

Fast visst är de samtidigt riktade till oss alla som vill göra Guds vilja på olika sätt...

Tankar...?

***

Jer 20:7-9

"Du förledde mig, Herre, och jag lät mig förledas.
Du blev mig för stark, du fick övertaget.
Jag har blivit till ständigt åtlöje,
alla gör narr av mig.
Ty varje gång jag talar måste jag ropa,
måste jag skrika: "Våld och förtryck!"
Ja, mig har Herrens ord
vållat ständigt spott och spe.
Men tänker jag: "Jag bryr mig inte om honom,
aldrig mer skall jag tala i hans namn",
då blir det i mitt bröst som brann där en eld,
instängd i mitt innersta.
Jag försöker stå emot
men förmår det inte."


***

Rom 12:1-2

"Därför ber jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära er själva som ett levande och heligt offer som behagar Gud. Det skall vara er andliga gudstjänst. Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt."


***

Detta är ett bibelbloggsinlägg.

Tidigare bibelbloggar hittar du här - det går bra att kommentera dem i efterskott.

4 kommentarer:

Ephraim 31 augusti 2008 21:59  

Wow vilka passande texter! Jag avslutade just en diskussion, vilket forovrigt slutatade med att min van sjonk till att tillta narr. Diskussionen var om pacifism. Detta ar ett amne for oandlig diskussion. och de flesta manniskorna, inklusive min van anser forstas att det ar galenskap, att ta Evangeliets ord om detta pa allvar. Intressant nog sa tog de forsta 200 arens kristna dessa ord, detta vittnesmal pa valdigt allvar.

Och varfor talar jag da om detta angaende dessa texter, jo darfor att bada ror pa att Evangeliet ar mycket mer an att anpassa sig till varldens gang. Paulus skriver ju, "Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt." Och JEremaia beklagar sin sits, nar de forfoljer honom for att han inte valjer deras vagar.

Det ar ett sadant aterkommande amne i bade Evangelium, och Epistlarna att kristna inte ska enbart leva i denna varlden, men genomsyra och transcendera denna varlden. Ja, ar det inte just detta vi kommer ihag vid eukaristin, att vi ar kallade att forvandla varlden. transformera denna varlden genom att vara Kristi ljus som far manniskan att prisa Fadern i himmelen. Kyrkan, med dess fel och brister, jag menar saleddes den manskliga delen, ar ju platsen for denna transformation. Endast da vi kan leva inom denna grupp av manniskor sa kan vi bli del utav den himmelska delen av kyrkan. De bada existerar ju samtidigt har och nu. God Bless You All! Xairete!

Charlotte Therese 31 augusti 2008 22:42  

Ja, de här texterna tar verkligen andan ur en! Har därför inte kommenterat så mycket än...

Tyckte att de passade perfekt för bloggen - som ofta går mot strömmen.

>ar det inte just detta vi kommer ihag vid eukaristin, att vi ar kallade att forvandla varlden. transformera denna varlden genom att vara Kristi ljus

Jo...

Må det ske...

Carolina El-Haddad 18 september 2008 22:37  

jag vill bara tillägga att man kan inte göra Guds vilja om man inte är fattig i anden d.v.s. att man har lämnat allt...

att lämna allt ter sig för mig betyda att man inte definierar sig själv och sin identitet såsom man gör vanligtvis i världen, genom yrke, kläder, pengar osv.. utan att man deltar i världen "som alla andra" men man lever samtidigt i en andlig fattigdom där det är Guds hjälp och nåd, hans löfte, min tillit och att leva biblen dagligen som ska vara grunden för själen, identiteten och självbilden..

så jag tycker också att man ska varken höja sig själv eller sänka sig själv för att vara fattig i Anden.. jag tror att det blir lättare om man föreställer sig själv som jorden som man odlar, öppen mot himmlen (Gud), en jord utan ogräs (som är värlsliga bekymmer, ära etc..)när man "säljer" allt som jag sa ovan blir det lättare att avlägsna ogräs för att ngt ska växa på den plana och goda gjorden överhuvudtaget.. och då blir förlåtelsen mycket enklare om man skulle inse vikten av den ovan nämnda hållning (ödmjukheten och fattigdomen i Anden)..

förlåtelsen kan behövas dagligen då det sociala livets spelregler bygger på status, klass, vilket kön man har, vilken "ras" och att man har rätt kropp, rätta kläder och talar på rätt sätt och är hel utan funktionshinder.. för att blir sedd med respekt och talad till med respekt..

Charlotte Therese 19 september 2008 11:19  

Carolina,

Tack - viktigt att minnas!

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP