fredag 16 september 2011

När tänker ni göra något åt det största systemfelet, regeringen?

Sjukförsäkringens debattvågor har gått höga i flera år sedan de nya inhumana förändringarna trädde i kraft, protesterna har avlöst varandra. Regeringen har tvingats backa steg för steg. Myrsteg visserligen, men dock.

Nu utlovas ytterligare några små förbättringar och undantag i höstbudgeten. Varje liten förbättring är förstås bra. Problemet är att man fortfarande behöver ett mycket starkt förstoringsglas för att hitta dem. Språket är dessutom luddigt, och utförsäkringsministern vill inte förtydliga vad han menar. Som vanligt.

Men jag fortsätter att tala klarspråk...

Ni silar sjukförsäkringsmygg men sväljer utförsäkringskameler!!

Ni täpper till småhål men låter det stora systemfelet - utförsäkringarna vid en fast tidsgräns, trots sjukdom - bestå. Och inte bara det, ni berömmer det största felet och upphöjer det trots de katastrofala konsekvenserna det medför för de svårast sjuka!

Ni inser tydligen inte att den nuvarande sjukförsäkringen bara fungerar för åkommor som kräver lätta eller inga vård- och rehabiliteringsinsatser alls, små skador som självläker på ett par veckor. Den fungerar för sjukdomar som passar perfekt in i socialstyrelsens nya strikta riktlinjer, men som tyvärr inte passar in på många av alla de där "enskilda fallen" som spränger tidsgränserna och så tydligt visar på det fyrkantiga systemfelet...

Ni inser visst inte heller att det är för sent att sätta in "tidiga" insatser nu för dem som redan har varit sjuka i många år... Kraftfulla stressande åtgärder i ett sent skede förvärrar sjukdomarna ytterligare istället för att leda till ett tillfrisknande.

Svårt sjuka har heller inte längre någon rimlig chans att få förtidspension eftersom reglerna har blivit så extremt hårda för det (trots att inte heller den ersättningsformen numera varar längre än max tre år innan den omprövas). Därför hänvisas även dessa till den så kallade "rehabiliteringskedjan" med utförsäkring och arbetslivsintroduktion, som om dessa, som i de flesta fall har arbetat större delen av livet, inte känner till arbetslivet!?!

Att de svårast sjuka upprepade gånger ska åka in och ut på AF i onödan efter 2 1/2 år - vad är vitsen med det? De blir ju sjukare av stressen, ekonomiförlusten och meningslösa AF-åtgärder, och samtidigt används samhällets resurser fel, så att de friska som skulle kunna arbeta inte får tillräcklig hjälp, ungdomsarbetslösheten är nu uppe i rekordhöga 25%!!

Tänk om sjuka fick den tid som behövs för att bli friska, med rätt vård och rehabilitering, istället för att skickas till fel plats vid fel tidpunkt. Särskilda undantag för enstaka fall hjälper inte, utan blir diskriminerande för dem som inte får del av undantagen men som behöver det.

När tänker ni ta till er detta, som ni har fått höra gång på gång under flera års tid nu utan att det har medfört någon förändring? När kommer ni att inse vad som hjälper och sätta in sådana insatser, istället för att förvärra situationen?

8 kommentarer:

Anonym 16 september 2011 kl. 12:30  

Så klokt skrivet! Och så sant! I dag är en glädjens dag för mig. en lättnadens dag1 för nyss fick jag ett samtal från FK och min handläggare. Jag är beviljad sjukpenning fram till årskiftet.! Jag har sedan början på juni väntat på besked... En tid utan pengar och med tre tonårsdöttrar att måna om... men nu är lättnaden helt otrolig! Samtidigt skär det i mig att veta att många, många förut och i dag och framöver får avslag och går en fruktansvärd tid till mötes. Man mår ju liksom inte bättre av att gå igenom allt det här... Man mår sämre av att inte bli trodd och behöva kämpa för något man inte skulle behöva kämpa för utan kunna få lägga sin energi på att må bra istället. Oron gnager i en... ständigt...

Veronica F

Lippe 16 september 2011 kl. 13:05  

Hear, hear!!!
Kram

Anonym 16 september 2011 kl. 20:19  

Jag lider av 3st diagnoser, kroniska sjukdomar. Jag orkar halvtid på jobbet, varför räcker inte det? Varför krävs det av mig som sjuk att jag ska orka heltid som en frisk? Varför är deltidssjuka så bortglömda i debatten om sjukförsäkringen?

Anonym 16 september 2011 kl. 22:09  

Mycket bra skrivet !Tack !

Annbw 17 september 2011 kl. 00:58  

Mycket bra skrivit! Och bra att du orkar räta ut alla frågetecken (läs lögner) de kommer med bara för att lura den stora allmänheten att tro att nu får alla den hjälp de behöver.

Anonym 17 september 2011 kl. 12:05  

Tack för en mycket bra artikel som visar på hur genomskinliga de förslag som ligger är. Det är som jag uppfattar det, endast et sätt att få människor att tro att det ska bli bättre. Genom att bl a använda begrepp som aldrig funnits, t ex tidsbegränsad förtidspension(jag tror att de avser det som först kallades sjukbidrag, och sedan bytte namn till tidsbegränsad sjukersättning) anser jag att de lurar läsarna/väljarna.Min tanke blir återigen att det är ett försök att få någonting att verka mycket bättre än vad det är.
Själv kom jag igenom nålsögat till stadigvarande sjukersättning pga en mycket bra läkare samt att jag själv i princip skrev ett utredningsmaterial ang min sjukdom. Detta är i mitt tycke fel. Man sak inte behöva skriva sin egen utredning, och läkarna ska inte heller behöva skriv intyg aå detaljerade att det som FKassan kräver inte ens ryms inom de "rutor" som finns på intyget. Samtliga intyg + LOH har varit så detaljerade.
Jag hoppas på en reell förändring och inte bara lite "fernissa2 där det syns att det är skavt!
MVH Piia-Liisa

JonasE 18 september 2011 kl. 02:28  

Bara Opposionen får igenom återgången till "normalt förekommande arbete", så kommer mycket av problemen att lösa sig, då FK måste bedömma arbetsfömåga mot de jobb som verkligen finns !!.

Då blir det inte så lätt att "hitta" en arbetsfömåga för de sjuka, som i Alliansens "prövas mot hela arbetsmarknaden", som i princip innebär att "om du kan röra ett finger kan du arbeta med att trycka på en knapp".

"Normalt förekommande arbete", söger enligt prejudicerande dom att man kan inte bedömma en arbetsfömåga mot ett visst arbete, om man faktiskt inte erbjuder just det arbete också !!.

Dommen säger också att ett normalt förekommande arbete är ett arbete som den sjuke kan ta här och nu, utan anpassningar osov...

Så får bara Opposionen igenom "normalt förekommande arbete" så kommer mycket att lösa sig, och i praktiken så är det stopp med urförsäkringarna per automatik i och med detta också !!.

Charlotte Thérèse 18 september 2011 kl. 11:08  

Tack, alla,

Hoppas det går bra för dig även efter årsskiftet, Veronica! Det är orimligt att behöva vänta i så många månader på besked.

Anonym, jag brukar nämna just detta med deltidsarbete i artiklar och tal. Det är viktigt att det satsas på det, och att de som inte klarar mer inte heller ska tvingas till mer!

Piia-Liisa, då är du en av väldigt få... Det ska självfallet inte vara så att det krävs sån enorm bevisning som nu, när det ändå inte gäller för mer än tre år åt gången.
Och sjuka ska inte behöva skriva utredningar!

Jonas, bra synpunkter! Det är det enda rimliga, att arbetsförmåga prövas mot verkligheten och inte mot fiktiva arbeten. Men det stoppar inte utförsäkringarna även om det införs, sjuka kommer fortfarande att om och om igen skickas till AF på tre månaders karens där arbetsförmågan ska synas i sömmarna, många är då utan tillräcklig ekonomi för mat och hyra under den tiden, och i ovisshet om de släpps tillbaka in i systemet igen. Så utförsäkringarna måste fortfarande stoppas. Man kan ha tidsgränser som sätter press på myndigheter och rehabiliteringsåtgärder istället för kontraproduktiva åtgärder som gör sjuka sjukare.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP