fredag 17 december 2010

Ta din säng och gå

Ta din säng och gå,
sa de på socialkontoret,
vi har inte tid för dig,
vi har inte råd med dig,
ville du verkligen ha hjälp
så borde du ha kommit för länge sen
nu när du är vräkt
är det alldeles för sent!


Ta din säng och gå,
sa man på kristna härbärget,
kön är lång och platserna få,
den som inte tränger sig fram
kommer inte in vårt himmelrike,
du skulle ha varit här före klockan fem
- och betydligt nyktrare än nu!


Ta din säng och gå,
sa man på flotta sjukhuset,
här är fullbelagt som du ser,
ta en nummerlapp,
ställ dig sist i vårdkön
och när du väl kommer fram -
ställ dig då sist igen,
såna som du prioriteras inte här
vi kan tyvärr inte hjälpa dig.


Och Jesus tar sin säng och går...

Samma stjärna lyser än som över krubbans strå.

Inte heller nu finns det något husrum på vår jord.


En till.

Read more...

"God jul" i kalla Sverige...

Jag hungrade efter gemenskap
och medmänsklighet,
men ni lämnade mig svältande.

Jag törstade efter rättvisa
och jämlikhet för alla
men ni skickade mig till helvetet.

Jag frös i det kalla Sverige
för ni gjorde mig hemlös
och lät mig gå i trasiga kläder.

Jag var sjuk men ni utförsäkrade mig
och gjorde mig ännu mycket sjukare.

Jag var arbetslös
och ni tvingade in mig i Fas 3
som livstidsslav utan lön.

Jag trodde att jag hade vänner och en familj
men plötsligt fanns ingen kvar.

Jag var ensam och isolerad
men ni låtsades inte se mig.

Jag förtärdes av ångest och smärta
och ni hänvisade mig till vårdens kränkningar.

Jag behövde hjälp att lösa den yttre situationen
men ni ville droga ner mig med mediciner.

Jag förlorade tron på livet,
ville till sist inte finnas kvar mer,
och ni sa: "Gud är god..."


En till.

Read more...

tisdag 14 december 2010

Vädjan till riksdagsledamöter i Allianspartierna

Fick tips om en artikel som jag gärna förmedlar vidare!

"Allianspolitiker går samman med patientorganisationer, vårdpersonal och forskare i en vädjan till Alliansens riksdagsledamöter: rösta bort utförsäkringarna i sjukförsäkringen den 16 december!"

Läs artikeln här.

Uppdatering:

En kd-politiker uppmanar sina kollegor att rösta rödgrönt.

"
Vi måste stå på de svagas och utsattas sida och som Kristdemokrat måste man stå upp för det. Det är orättfärdigt det som har hänt."

Read more...

onsdag 24 november 2010

Catholic priest speaks out about women priests

"GREG Reynolds is grateful that heretics are no longer burnt at the stake. But the Catholic parish priest at Western Port knows that he will be dismissed after this article because Melbourne Archbishop Denis Hart has told him so.

Father Reynolds, 57, delivered a homily in his three parish churches two months ago saying it was God's will for the church to have women priests and that, by refusing them, the church was obstructing the work of the Holy Spirit.

So none of his congregation would feel the need to report him, he sent his homily to Archbishop Hart.

''I am convinced in my heart that it is God's will that we should have women priests … I feel prompted by the Holy Spirit to share my position publicly, and yet very reluctantly,'' the sermon said.

''I believe certain women are being called by God to the ministerial priesthood, and our official church is obstructing the work of the Holy Spirit. I feel I can no longer sit back and remain silent.''"

Read the whole article here.

Read more...

onsdag 20 oktober 2010

Matteuseffekten - sociala nätverk påverkar oss!

Har just läst två intressanta artiklar i ämnet!

Saxat ur dem:

"Ur ett nätverksperspektiv är vi människor ”noder”, kontaktpunkter, som har olika förenande band – länkar – med andra. Forskaren tittar på nätverkets struktur och vår plats i nätverket. Har vi många eller få band? Av vilken karaktär är de? Är de starka eller svaga? Befinner vi oss centralt eller perifert i nätverket?

Beroende på svaren på dessa frågor kan man säga en hel del om vilka vi är och varför. Utan vårt nätverk – vare sig vi är uteliggare, linjearbetare, framgångsrika konsulter eller stjärnor – skulle vi inte vara där vi är eller dem vi är.

Nätverk kan höja medlemmarnas intelligens, få dem att prestera bättre än någonsin. Men det kan också bli tvärtom. Vi kan börja bete oss destruktivt på ett sätt som vi aldrig skulle ha gjort om vi stått utanför ett visst nätverk."

"Det finns ingen begränsning för vad som kan flöda genom nätverken: förmågan att sluta röka, tendensen att äta på ett sätt så att du blir överviktig, lusten att bli mer altruistisk, känslan av ensamhet."

"Ibland kan en person från den anonyma massan stiga upp och bli känd och påverka många under en tid. Förutom att internet har gjort detta mer möjligt än tidigare finns det en annan förklaring. Den går under benämningen Matteuseffekten: Den som har skall vara givet.

Man kanske inte har så mycket från början, men på något sätt har man hittat något ”smittsamt” som sprids till många, exempelvis åsikter i en blogg. En smitta kan spridas från person till person, men det blir frågan om en epidemi om varje smittad sprider smittan till fler än en person.

Och om många tycker något, gillar eller ogillar något, har vi en tendens att tycka likadant, säger den socialpsykologiska forskningen. Påverkan blir starkare om källan är en auktoritet av något slag, och om många tar till sig detta. Massans effekt är enorm."

Read more...

måndag 27 september 2010

Fler och fler katolska kvinnor prästvigs

"Alta Jacko is the mother of eight children. She is also an ordained priest in the Roman Catholic Church. Jacko, 81, who earned her master's degree in pastoral studies from Loyola University, a Jesuit Catholic school, says that being a priest is what she was called to do."

Läs hela artikeln här.

Särskilt intressant är hur hennes manliga vän och kollega agerar för att hjälpa henne, trots att han själv är tveksam:

"I feel compelled to help, out of respect and love. If God called me, why wouldn't God call a woman?"

"Jacko adds, "There are a lot of Catholic priests who are helping the women priests. You'd be surprised."

Read more...

torsdag 16 september 2010

Varför ska sjuka finansiera det nya skatteparadiset Sverige?

Finns det verkligen någon som på fullt allvar tror att människor väljer att vara sjuka om de istället kan vara friska? Eller att de som är friska väljer arbetslöshet och isolering om det finns arbete att få?

Det är en skrämmande människosyn som ligger bakom den pågående politiken.

En individualisering och privatisering på bekostnad av det gemensamma bästa.

Den som är sjuk blir inte friskare av att bli av med sin inkomst. Och en försäkring är och förblir en försäkring som den som uppfyller villkoren, i detta fall genom att vara sjuk, har rätt till. Det är fel att, som allianspolitikerna gör, tala om bidrag i det sammanhanget.

Och det är inte sant att det erbjuds någon rehabilitering annat än till de friskaste av de sjuka. De flesta lämnas fortfarande åt sitt öde, sysselsätts en liten tid för att försköna statistiken, och hamnar sedan mellan arbetsförmedlingens och försäkringskassans stolar, eller tvingas till sociala myndigheter. Och de som inte orkar med eländet längre väljer en annan väg.

Politikerna verkar kallt räkna med att det ”måste” vara så. En del, ja, ganska många (det handlar om tiotusentals), måste offras för att ett fåtal miljonärer och miljardärer ska få det ännu mycket bättre, och för att de som är friska och arbetar ska kunna få en liten jobbskattemorot som gör att de även i fortsättningen subventionerar segregationspolitiken. Det har förstås lindats in i finare ord, men kontentan tycks vara den.

Jag undrar vilka det är som är bidragsberoende. De som har delat på de 100 miljarderna som var öronmärkta för de sjuka - och kommer från en försäkringskassa som gick med vinst - vill de inte ha mer och mer hela tiden? Kommer de inte att behöva mer rentav, för att ha råd med sina privata sjukförsäkringar och sin gräddfilssjukvård där bara den som kan betala riktigt mycket får god vård snabbt?
Sockertoppsgräddan har verkligen ordnat det väl för sig, de har fått ett eget litet skatteparadis i den allmänna välfärdsmisären Sverige.

Men vanligt folk får nu vänta upp till ett halvår på vård om de inte har en remiss, och besked från försäkringskassan, som enligt uppgift ska komma inom 30 dagar, kan dröja lika länge. Bara ett fåtal svårt sjuka får permanent sjukersättning beviljad. Fler sjuka får rätt till ny sjukpenning, men långt ifrån alla som med stora högar av läkarintyg söker det. Ska det sen överklagas kan åren gå innan det är klart. År utan inkomst. Den som har blivit av med sin SGI kan inte ens komma tillbaka in i systemet.

Media svämmar över av skräckhistorier ur verkligheten. Det är inte bara några få undantagsfall det handlar om. Media svämmar också över av tröttsamma lögner från ansvariga ministrar som påstår sig ha förbättrat situationen. När sanningen är att sjuka aldrig har haft det så illa som nu.

Vinner alliansen valet så kommer utrensningen av de svagaste i samhället att fortsätta i rask takt. Vinner de rödgröna så blir det marginellt bättre efter en längre tid.

Men det som skulle behövas är en snabb och rejäl reform. Som inget parti dessvärre tycks vara intresserat av att genomföra...

Read more...

onsdag 15 september 2010

Om alliansens fantastiska reform

"Jag har gråtit. Ja, jag har bölat som ett barn. Jag har traskat varv efter varv runt lägenheten som en rastlös hund. För det finns ingenting annat att göra. Det svek som Alliansen visat de allra svagaste lämnar mig alldeles uppgiven och oförstående.

Idag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet. Nu ska jag berätta om de senaste fem åren av hennes liv."

LÄS om det!

Och rösta sedan bort de politiker som tycker att det är så här som sjuka människor ska behandlas! Det rör sig tyvärr inte om ett enstaka undantag, utan är helt enligt de nya sjukreglerna. Som alliansen inte tänker ändra eftersom de är väldigt nöjda med den här reformen.

Read more...

Intressant brev till politikerna

"Vi vet inte vad vi ska rösta på för vi vill se:

  • ett samhälle som styrs av våra folkvalda representanter, inte av anonyma företagsledningar med vinstmaximering som främsta mål.
  • att människors frihet och rättigheter, över hela jorden, ska sättas i främsta rummet, inte företagsledningars och aktieägares kortsiktiga krav på maximal utdelning.
  • ett samhälle som alltid sätter människan – individen - främst, som ser myndigheter som ett redskap för oss medborgare att skapa en bättre värld för alla.
  • ledare som tror på rättvisa för alla, som själva lever efter samma regler som de ålägger andra att följa.
  • att representanter och ledare ska ta ansvar för sju generationer framåt. Varken mer eller mindre. Vi kan inte förstå hur det kan göras genom en ökad produktion och konsumtion."
Läs hela brevet här.

Read more...

tisdag 14 september 2010

Lästips inför valet

Pressmeddelande: "Kristdemokraternas väljare grundluras" http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/resurs/pressrelease/view/kristdemokraternas-vaeljare-grundluras-469313 "Kristdemokraterna har efter de senaste fyra åren visat att de driver en människofientlig politik som inte överensstämmer med det kristna budskapet. Svårt sjuka har kastats ut från sjukförsäkringen, personer med arbetsförmågenedsättningar har fått gå från sin anpassade deltidsarbeten och klyftorna i samhället har ökat markant. Många sjuka och utsatta tvingas idag vända sig till kyrkan för stöd och mat och Sverige har också fått en stor ökning av hemlösa. Bland Diakoner pratas det om "Det nya fattigsverige"."

Debatt i Aftonbladet: "Kristna, byt block!" http://www.aftonbladet.se/debatt/article7776405.ab "Kyrkobesökare röstar traditionellt borgerligt – nu vädjar kristna debattörer sina medtroende att byta sida: ”Alliansen har försämrat för de utsatta.” "Vi uppmanar därför alla kristna som traditionellt röstat borgerligt, eller som lutar åt att göra det i år: Tänk efter och pröva i ditt hjärta – är stöd till denna politik förenligt med att bejaka Jesus som sin mästare och vilja följa honom?"

Pressmeddelande: "KD kommer inte få syndernas förlåtelse av oss" http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/per-kvist-associates/pressrelease/view/kd-kommer-inte-faa-syndernas-foerlaatelse-av-oss-456512 "Vi har alltid lärt oss att Jesus står på de godas sida, så han kan knappast vara särskilt glad när det är så illa att folk tar sina liv på grund av en gigantisk utsortering! Kom nu inte och säg att det inte sker för det har vi själva erfarenhet av, förutom alla reportage i media. Och inga av varningarna vad reformen skulle leda till togs på allvar. I dag sker det man försökte påtala för regeringen innan reformen röstades igenom, trots detta görs inget för att ändra besluten"

Diakoner: "Vi kan inte längre tiga om det nya Fattigsverige" http://svt.se/2.35188/1.1720576/ "Sociala myndigheter skickar unga, fattiga föräldrar till kyrkan för att de ska få mat och blöjor. Socialtjänsten slarvar så att hyresgäster blir vräkta.
Diakoner vid Hässelby församling vittnar om en ny grupp unga vuxna i fattigdom, och menar att det handlar om ett politiskt systemfel"
Kristen och politiskt högerinriktad - hur går det ihop? http://katolskakyrkan.blogspot.com/2010/07/kristen-och-politiskt-hogerinriktad-hur.html "Hur kan man som kristen rösta på partier som förbättrar för de friska och starka, men försämrar för de sjuka och svaga, som tar från de fattigaste och ger till de rikaste?"

"Tydligt samband mellan de nya sjukreglerna och socialbidragen" http://www.utredarna.nu/kjellrautio/2010/09/08/tydligt-samband-mellan-de-nya-sjukreglerna-och-socialbidragen/ "Nästan 70 procent av de tillfrågade kommunerna uppgav att de fått fler socialbidragstagare på grund av de nya sjukreglerna. Dessutom uppgav 75 procent av kommunerna att socialbidragskostnanderna ökat på grund av de nya reglerna i arbetslöhetsförsäkringen"

"Kyrkans diakoner i uppror" http://www.socialpolitik.com/kyrkans-diakoner-i-uppror/ "Sjuka drivs ut i arbetslöshet. Barn växer upp i fattigdom. Diakoner samlas nu i upprop till regeringen: Vi kan inte vara tysta när man sparkar på dem som redan ligger"

"Diakoner protesterar mot hårdare sjukregler" http://www.dn.se/insidan/insidannotiser/diakoner-protesterar-mot-hardare-sjukregler-1.942375 ”Vi som diakoner ifrågasätter regeringens mål med sjukförsäkringsreformen om att minska antalet sjukskrivna i riket med 60 000 personer, när dess konsekvenser blir att slå på den som redan ligger. Det är högst orättfärdigt!”, skriver diakonerna i uppropet.

"Diakon varnar för ett nytt klassamhälle" http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=196245 - "Jag hoppas att frågan blir så brännande att regeringen måste backa.Det säger Marie Larsson, diakon i Visby domkyrkoförsamling, angående de nya reglerna för sjukskrivna som regeringen beslutar om i morgon. Till henne vänder det sig fler än någonsin med behov av hjälp med ekonomin."

"Tvingas till kyrkan för att få mat tack vare alliansen i det nya fattig Sverige" http://claeskrantz.se/arkivet/4436 "Det är värt att påpekas att det är alliansen som är ansvarig för a-kassans villkor och utformning. Det är alliansens som är ansvarig för försäkringskassans organisation och utformning. Det är den moderatledda alliansen som bestämt att det ska vara svårare för folk att ‘leva på bidrag’"

"Många vänder sig till kyrkan" http://svt.se/2.33782/1.1823151/manga_vander_sig_till_kyrkan?lid=senasteNytt_363929&lpos=rubrik_1823151 "Under året har vi hört mycket om finanskrisen och om människor som varslats från sina jobb. Nu kommer effekterna hos myndigheter som försäkringskassan och socialtjänsten. Fler söker hjälp och handläggningstiderna ökar. Resultat för dem som inte har några ekonomiska marginaler blir direkt och de hamnar snabbt i ett utsatt läge"

"Ny stor grupp ber kyrkan om ekonomisk hjälp" http://www.sydostran.se/index.84368---1.html "Arbetslösa, sjuka, barnfamiljer, folkpensionärer i akut behov av tandvård... Dagligen möter diakonerna i Svenska kyrkan i Blekinge människor som behöver ekonomisk hjälp till det allra nödvändigaste"

Read more...

måndag 13 september 2010

Varför lurar kristdemokraterna väljarna?

"Kristdemokraterna har efter de senaste fyra åren visat att de driver en människofientlig politik som inte överensstämmer med det kristna budskapet. Svårt sjuka har kastats ut från sjukförsäkringen, personer med arbetsförmågenedsättningar har fått gå från sin anpassade deltidsarbeten och klyftorna i samhället har ökat markant. Många sjuka och utsatta tvingas idag vända sig till kyrkan för stöd och mat och Sverige har också fått en stor ökning av hemlösa. Bland Diakoner pratas det om "Det nya fattigsverige"."

/.../

Vi vill rekommendera alla att läsa debatten "Kristen och politiskt högerinriktad - hur går det ihop". I debatten kan vi läsa: "Men då undrar jag: hur kan ni som kallar er kristna vara positiva till en politik som öppet går ut på att ta från de mest utsatta: sjuka och arbetslösa, och ge till de friska och rika? Kan ni föreställa er att Jesus skulle vara positiv till det? Är det verkligen evangeliets budskap?"

Läs också debatten "Vi kan inte längre tiga om det nya Fattigsverige" av diakonen Karin Österby.
http://svt.se/2.35188/1.1720576/

Här finns hela artikeln.

Uppdatering:

Som av ett gudomligt ingripande skriver några kristna debattörer samtidigt det här.

VAKNA UPP NU OCH SE VAD SOM PÅGÅR, ALLA KRISTNA!!!!

Read more...

onsdag 8 september 2010

Har Du fått nog av nedskärningarna i vår gemensamma välfärd?

Kom då till en välfärdsmanifestation, den 18 september, på Mynttorget i Stockholm, klockan 12–15.

Där kommer Margareta Winberg (S), Johan Ehrenberg (ETC), Stig-Björn Ljunggren, Jenny Fjell (RESURS), Therese Rajaniemi, Linnea (FI), Lars Sjöblom, med flera, att närvara för att försvara vår VÄLFÄRD.

Men, vi behöver också Din röst och närvaro! Det är viktigt att vi blir så många som möjligt. Så, kom du med!

Som medborgare och aktiva i ideella nätverk ser vi dagligen de tragiska konsekvenserna av en cynisk och iskall politik:

* Sjuka som kränks och förnedras av försäkringskassa och politiker. Som blir ställda utanför försäkringssystemen och utan reell möjlighet att försörja sig. Som tvingas söka jobb eller delta i oavlönad praktik fast de inte orkar.
* Arbetslösa som tvingas arbeta gratis i JUG / FAS 3.
* Unga som aldrig får möjlighet att ens komma i närheten av anställning, sociala trygghetssystem eller egen bostad.
* Hemlösa som förvägras stöd och vård och en rimlig möjlighet att hitta tillbaka till jobb och bostad.
* Barn som till följd av föräldrars utsatthet tvingas växa upp i fattigdom.

Det räcker nu!!

Ska vi fortsätta att klaga och titta på utan att göra något? Klyftorna växer! Dags att visa RÄTTVISA, HUMANISM och EMPATI!

Nu höjer vi rösten och kräver respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället!!!

Arrangör: Välfärdsmanifest 2010 (Paraply för flera medverkande nätverk bl.a. RESURS, Sociala medborgargardet, m.fl.)

Stoppa alliansens iskalla politik! Rösta för ett varmare Sverige!!

Read more...

tisdag 7 september 2010

Frågor till statsministern

Jag läste just ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt som innehåller många av de frågor jag själv har efter att ha satt mig in i sjukförsäkringsreformen och dess förödande konsekvenser på individnivå.

"Nätverket Resurs (Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället) har dagligen kontakt med långvarigt sjuka som kämpar för att överleva då deras sjukersättning eller sjukpenning upphör då de blivit ”friskförkarade” eller ”omförsäkrade” efter alliansens omdaning av sjukförsäkringssystemet.

Under två års tid har vi i Nätverket Resurs försökt påtala några av de skrämmande konsekvenserna av utförsäkringarna. Vi ser att många av de sjukas försämras kraftigt i samband med hot om utförsäkring med tillkomst av ångest, depressioner, förvärrade symtom och till och med självmord. När självmord nämns i media uppges de gärna vara enskilda tragiska fall. I stark kontrast med denna uppfattning antyder vår eget material att 4,8% gjort självmordsförsök i samband med utförsäkringen från sjukförsäkringen. En handfull av dessa har vi lyckats rädda till livet genom kontakter med polis, sjukvård och jurister.

Att utifrån denna dramatiska vardag bemötas med lögner, myter och vinklad statistik tär på krafterna. Vi skulle därför vilja be statsministern om ett ärligt och eftertänksamt svar på våra frågor.

Med tanke på att statsministern uppgivit att han är mycket nöjd med förändringen i sjukförsäkringen och att denna utan tvivel är alliansregeringens mest omfattande reform under den gångna mandatperioden förväntar vi oss som ett kortfattad, snabbt och öppet svar."

Läs hela brevet och frågorna här.

Hoppas att han svarar!

Read more...

torsdag 2 september 2010

Inlägg hos Brännbergs Blandningar

Conny Brännberg står för en typisk kd-filtrerad verklighet i sitt inlägg om arbetslinjen.

Så här svarade jag honom där:

"Med alliansens politik tvingas även svårt sjuka till arbete, och kan de inte arbeta lämnas de helt
åt sitt öde eftersom både försäkringskassa och sociala myndigheter allt oftare nekar till hjälp.

På vilket sätt är det en mänsklig politik?

Er reform är något av det mest inhumana som har skett i Sverige under de senaste tusen åren eller så.

Lyssna till vad de sjuka faktiskt säger, ni har inte frågat dem om de vill bli utförsäkrade, förlora inkomsten och hamna helt utanför samhället, i värsta fall bli vräkta, bo på gatan... Många utförsäkrade riskerar att frysa ihjäl nu i vinter.

Vem blir friskare av att bli utfattig?

Och du, sjukförsäkringen har aldrig varit ett bidrag, utan just en försäkring som alla har varit med och betalat. Just för att inte riskera att hamna i den situation ni har placerat dem i nu.

Sjukförsäkringen gick med vinst. Varför monterade ni ner välfärdssystemet och kastade ut sjuka i ingenmansland, utanför den fina statistiken, där man bara syns om man har arbete eller är i åtgärder eller får pengar nånstans ifrån?

Har ni som kallar er kristna inget samvete?"


http://katolskakyrkan.blogspot.com/2010/08/vilket-sverige-vill-vi-ha.html

http://katolskakyrkan.blogspot.com/2010/08/behovs-det-ett-kristet-vansterparti.html

http://katolskakyrkan.blogspot.com/2010/07/kristen-och-politiskt-hogerinriktad-hur.html

https://docs.google.com/Doc?docid=0ATrBafj6kOlaZGdobXNwNnFfMTl4Zm5tY2hq&hl=sv

http://resurs.ning.com/

Read more...

fredag 27 augusti 2010

Vilket Sverige vill vi ha?

Vill vi ha ett land som präglas av medmänsklighet och värme, trots att klimatet är ganska frostigt temperaturmässigt? Eller ett land vars invånare främst ser till sina egna intressen och struntar i hur andra har det?

Under de senaste åren har vi sett ett mycket snabbt nedmonterande av det välfärdssystem som tidigare gjorde att Sverige betraktades som ett idealiskt föregångsland internationellt sett.

Förra regeringen lade grunden för det som den nuvarande regeringen har fullföljt. Inget tyder i nuläget på att några större förbättringar är på gång oavsett vilka som vinner valet i höst. Inte mycket tyder på att politikerna ens tycker att det här är en särskilt viktig fråga.

Det finns heller ingen stark opinion för förändring bland folkrörelser och trossamfund - de som annars brukar stå på de utsattas sida och protestera högljutt när något går för långt.

Jag vet att det finns enskilda som ser vad som pågår och upprörs, även bland anställda på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Men det råder ändå en ganska otäck tystnad, samtidigt som det går utför för allt fler personer i vårt land.

Den som är frisk, arbetar heltid och tjänar bra har fått det ännu bättre. Men den som är svårt sjuk eller långtidsarbetslös har hamnat i en mer utsatt position än någonsin genom de nya utförsäkringsreglerna, och en form av åtgärdsarbete (Fas 3/JUG) för en lön under existensminimum, utan möjlighet att ta sig ur det och utan de rättigheter som gäller för andra som arbetar.

Den som har ett anpassat deltidsarbete kan tvingas säga upp sig för att söka heltidsarbete fast detta går emot läkares rekommendationer och kan leda till förvärrande av sjukdom samt ironiskt nog till heltidsarbetslöshet.

Läkare som känner patienten väl upplever att de ifrågasätts av försäkringsläkare som aldrig har träffat personen det gäller.

Den tidsbegränsade sjukersättningen är borttagen, och stadigvarande sjukersättning är i princip omöjligt att få godkänd efter regeländringarna.

Återstår: utanförskap för allt fler.

Många utförsäkrade tvingas söka försörjningsstöd, men nekas detta om de inte gör sig av med den eventuella bilen, huset och allt annat av värde. De förväntas klara sig på en tillfällig aktivitetsersättning som kan hamna under 4.000 kr/månad om de inte har varit medlemmar i en a-kassa minst tolv månader.

De sjuka som inte kan återfå sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst), och därmed inte har möjlighet att få förnyad sjukpenning, hamnar helt utanför systemet och riskerar att aldrig kunna ta sig tillbaka in i det igen. De som är för sjuka för att arbeta men bedöms som för friska för att få ersättning utgör en osynlig grupp som lever av sparade medel tills dessa tar slut, eller av släktingar och vänner.

Alla dessa hamnar utanför sjuk- och arbetslöshetsstatistiken och tynger den alltså inte inför valet. Det ser kanske bra ut på ytan, men under den sjuder det av förtvivlan...

Det tycks inte vara många som inser att svår sjukdom eller arbetslöshet kan drabba vem som helst utan förvarning, och då är det dessa regler som gäller. Det finns inga försäkringar som kan garantera livslång hälsa eller anställning, det säger sig självt, men de som har haft oturen att drabbas behandlas närmast som brottslingar som förväntas ertappas med att snylta på systemet, när de i själva verket ofta kämpar för livet. Bokstavligen.

Men vill vi verkligen "i denna ljuva sommartid" läsa om alla fruktansvärda situationer och t.o.m. självmord som är orsakade av reglerna? En snabb sökning på internet ger många träffar. Och det är en mycket sorglig läsning som döljer sig bakom varje länk. Detta är bara toppen på ett växande isberg. Här är bara ett exempel som jag fick tips om.

En sak är säker: det hjälper inte att blunda för problemen. Det gör inte att de försvinner. Det gör tvärtom att de ökar!

Ett samhälle av 100% heltidsfriska och heltidsarbetande medborgare är en utopisk omöjlighet. Den hårda press de nya reglerna utsätter många för motverkar just det som de var tänkta att åstadkomma. Det går inte att stressa sig frisk. Alla klarar inte att heltidsarbeta. Därför måste reglerna anpassas efter individen och inte tvärtom.

Jag undrar nu, mitt i den brinnande valrörelsen, vad politikerna i båda blocken rent konkret tänker göra åt den här situationen om de vinner valet. Från varje parti skulle jag vilja se en klar och tydlig, väl genomtänkt sammanställning, och en tidsplan för genomförandet. (En tröttsam pajkastning gentemot det andra blocket, eller intetsägande mantran till standardsvar undanbedes.)

Och jag vill att alla som tänker rösta i valet i höst verkligen tänker efter, lyssnar till vad politikerna säger i dessa frågor, och ser lite längre än till hur den egna plånboken kan fyllas bäst just nu. Nästa gång kan det vara din tur att drabbas. Vad vill du då mötas av?

För att detta ska bli en högt prioriterad fråga för politikerna skulle jag också vilja uppmana ALLA som bryr sig, eller som själva är drabbade, att ta varje tillfälle som ges att protestera mot dessa sjuka regler innan de ställer ännu fler utanför vad som måste anses vara grundläggande mänskliga rättigheter! Inte minst i ett land som vårt, som har de resurser som behövs, men där fördelningen av dem tyvärr lämnar mycket att önska...

Read more...

onsdag 18 augusti 2010

Behövs det ett kristet vänsterparti?

När alliansens, inklusive kd's, politik går rakt emot den kristna värdegrunden som tar parti för de mest utsatta, behövs det då ett nytt kristet parti åt vänsterhållet?

Jag skrev för en tid sen om hur högerpolitik och kristen tro tycks vara mycket svårförenliga. I alla fall så får jag inte alls ihop det.

Den politik som för närvarande förs från högerpartierna, inklusive kristdemokraterna, är rakt motsatt evangeliet, som värnar särskilt mycket om fattiga, sjuka och svaga. Jag kan inte föreställa mig en Jesus som gör de sjuka sjukare genom att ta ifrån dem det sista de äger, eller tvingar dem att gå igenom ständigt upprepade ångestfyllda åtgärder och utredningar, som respektlöst kränker dem, och driver dem till ruinens brant, till hemlöshet och värre än så.

Kd har steg för steg lämnat den kristna grunden för att försöka hålla sig kvar i regeringsposition. Man har sålt sin själ och offrat sjuka och svaga på paragrafernas glödande kol. Som rökelse stiger deras rop nu mot skyn, de som inte redan har tystnat och avslutat sina liv. Hur många självmord har alliansens inhumana politik drivit förtvivlade sjuka till? Hur länge ska det få fortsätta innan allmänheten vaknar upp till det som faktiskt pågår? Hur är det möjligt att inte fler kristna redan har genomskådat kd's ekande brons och tomt klingande cymbal?

Det konservativa familjemantrat, som sannolikt lockar en del kristna väljare, faller platt till marken när man så tydligt visar att man i praktiken inte alls bryr sig om människorna.

Är det inte rentav ett missbruk av Jesu Kristi namn att uppkalla ett parti efter honom när man inte alls följer honom?

Det paradoxala är att vänsterpartiet tycks vara det enda parti som verkligen betonar omsorgen om de mest utsatta. V som vanligen förknippas med ateism, kommunism och jag vet inte allt... Hur kommer det sig då att de, förmodligen utan att alls veta om det, samtidigt står för trons allra vackraste ideal?

Jag funderar från och till på om det skulle behövas ett kristet vänsterparti, som inte har något politiskt bagage att släpa på som kan leda till de tråkiga missförstånd och det motstånd som v ofta väcker, särskilt hos kristna. Något nytt och fräscht som kan fara fram som en frisk vind genom riksdagshuset och komma med nya perspektiv på ingrodd politik. Det behöver inte vara ett stort parti, men det behöver vara ett genuint kristet parti.

Egentligen är det förstås fel att alls kalla ett parti "kristet", men jag gör det i medvetenhet om den haltande beteckningen. Partier i sig är inte mer kristna än kyrkobyggnader är det. Det är människornas värderingar och inställning till livet som är avgörande. Jag tror att en kristet grundad sakpolitik skulle kunna tillföra mycket gott...

Det finns omkring en miljon aktiva kristna i landet, så potentialen för ett nytt parti på kristen grund att ta sig över riksdagsspärrarna är hyfsat god.

Lösningen tror jag i alla fall inte är ett nytt kristet värdekonservativt parti åt högerhållet.

Vi behöver inte mer trångsynthet i politiken. Vi behöver en vidsynthet som inte känner av någon prestige, utan ser till alla människors bästa och utformar samhällets regler så att de inte skadar någon. Vi behöver en medmänsklig politik där allas lika värde respekteras i praktiken. Vi behöver en politik som ger stor individuell frihet och samtidigt en stadig grund som håller ihop helheten, gemenskapen som samhället är. Vi behöver ingen politikerelit utan politiker som är som vanligt folk.

Jag tror djupast sett inte ens att det vi behöver egentligen är blockpolitik eller enskilda partier som strider mot varann ideologiskt, utan en samling kloka människor som inte har förlorat empatin, och som inte vill göra politisk karriär för att tjäna en massa pengar, utan som verkligen vill förändra det som är fel.

En fin bild som brukar användas för synen på kyrkan är att se den som en kropp där varje del behövs för helheten. Så ser jag på samhället och individerna. Var och en är oerhört värdefull och viktig. Var och en förtjänar att bemötas väl, och ska ha rätt att verka på det sätt han/hon kan. Det blir fel när man tänker på samhället enbart eller främst i ekonomiska termer där målet är att vara vinstdrivande. Människor är inga produkter, inga utbytbara kuggar i en maskin, vi är levande varelser med unika talanger. Och vårt land har alldeles otroliga möjligheter att bli det allra bästa landet i världen. Men tar vi vara på möjligheterna?

Jag tänker ibland på allt jag skulle vilja göra om jag fick vikariera som statsminister ett år...

Men mycket av det som skulle behöva åtgärdas går tyvärr inte att förändra snabbt, p.g.a. lagar och förordningar som styr hur politiken ska föras. Men jag sätter det nu på pränt, dessa tankar, som en vision för framtiden...

Och jag hoppas att media hänger på och tar upp åtminstone en av de viktiga trådarna här och skapar en rejäl debatt om välfärdsfrågorna, ställer politikerna mot väggen och tvingar dem att svara på vad de har tänkt göra för dem som är utanför samhället nu om de vinner valet. Det är alltför mycket som står på spel, alltför många människoliv som är i fara, för att detta ska få gå obemärkt förbi, eller lindas in i tjusig lugnande retorik och falsk statistik.

Read more...

måndag 9 augusti 2010

Sandahl vänder på kappan för att kunna bli biskop?

Vindarna blåser och kappor vänds. Ibland åt oväntat håll. Med avigsidan ut.

Den envetne (forne?) kvinnoprästmotståndaren förklarar sig nu plötsligt beredd att viga kvinnor, med anledning av att han vill ha chansen att bli biskop i Växjö. Visserligen ett av de stift där motståndet mot kvinnliga präster är som störst. Desto större utmaning då för modiga kvinnor.

Vad har hänt? Är det bara skicklig retorik han kör med?


"Du skulle som biskop alltså även viga kvinnor?

– Jag har skrivit under att jag är beredd att viga både män och kvinnor till präster och diakoner. Vad skulle jag annars viga, tuppar och hönor, säger Dag Sandahl.

Vad har då skett med din åsikt i ämbetsfrågan?

– Min vetenskapliga insikt står kvar, den som jag blev docent på.

Vad tycker du då om att du går emot din övertygelse om du viger en kvinna till präst?

– Jag går aldrig emot min övertygelse. Men som biskop ska man pröva folks kallelse, och jag tar allvarligt på kallelsen. Det är olyckligt att Svenska kyrkan har varit ointresserad av att pröva kallelsen.

Den verkliga prövningen kommer alltså den dag du som biskop har en kvinna framför dig som säger att hon har en kallelse att bli präst?

– Ja, och den prövningen skulle jag ta ohyggligt allvarligt, säger Dag Sandahl."

Läs mer.

Menar han att han skulle ta kallelsen så ohyggligt allvarligt att han systematiskt och in i det sista kommer att betvivla och bekämpa den varje gång en kvinna står framför honom?

En ulv brukar förbli en ulv även i omvänt fårskinn. Men undantag finns säkert. Jag väntar med spänning på att se hur det går för första kvinnliga prästkandidaten i Växjö stift om Dag Sandahl vinner biskopsvalet.

Att bli biskop är också en kallelse. Jag tillåter mig att se den på ett ohyggligt allvarligt vis i detta fall.

Read more...

söndag 8 augusti 2010

Post-#ek10

En vecka har gått sen Europakonferensen (kallad #ek10 på twitter).

Det känns som att jag nu så smått börjar återhämta mig från den kraftiga sömnbristen under LO-veckan, och har fått lagom avstånd till Hinn-upplevelsen. Jag ödslar inte längre särskilt många tankar på honom och hans märkliga teologi. Skönt. Då kan man ägna sig åt viktigare saker istället...

Som politik, konst, teologi, ekumenik och att blogga om intressanta ämnen som dyker upp.

Ska försöka skriva lite mer regelbundet här igen, har inte hunnit det på ett tag. Lägg gärna till bloggen i ditt RSS-flöde om du inte vill missa något.

P.S. Idag återinvigdes min nyrenoverade församlingskyrka, och vi fick en ny präst (som har varit i församlingen tidigare under studietiden). Trevligt!

Read more...

söndag 1 augusti 2010

Vad ska man egentligen tro om Benny Hinn?



- Pappa, varför händer det inga mirakel på dina möten?

Det måste vara en ganska jobbig fråga att få från sina barn, i alla fall om man heter Benny Hinn, och liksom har mirakel som en av huvudpunkterna på sin agenda.

Fick han verkligen den frågan? Ja, enligt den källa som berättade det för mig i alla fall. Formuleringen kanske inte var exakt så, men kontentan av det.

Minnesbilderna av förra helgens Hinn-möten på Livets Ords Europakonferens dyker upp på näthinnan igen. Jag tänker på personerna som drogs upp på scenen och golvades om och om igen (av Anden eller av Hinn?), som för att visa att det minsann hade ägt rum ett par helanden. Några stycken åtminstone, bland tusentals samlade.

Det har påpekats att andra, däribland Jesus, gjorde tvärtom. Han sa att de som hade blivit botade skulle hålla tyst om det. Det brukar exegetiskt motiveras som att ”Messiashemligheten” behövde bevaras än ett tag. Folk fick inte veta vem han var innan hans stund var inne.

Men är det verkligen meningen att helandegudstjänster ska göras till ett showande?

Och har Hinn något slags behov av att skaffa ett par vittnen i varje möte, vittnen på att han verkligen är vad han utger sig för att vara? Är han kanske rentav så pass desperat att han inte drar sig för att avtala med några personer i förväg om att de ska medverka på mötet? Får de i så fall betalt för det? Man kan undra… Jag tänker på de tre nästan trillinglika pojkarna med vita skjortor och bibliska namn som figurerade i första mötet. Jag såg dem i kyrkan en stund innan de gick fram och la verkligen märke till dem, de stack ut ur mängden, och var liksom klädda för att uppträda. Jag blev sen förvånad över att plötsligt se dem på scenen, undrade när och hur just de hade valts ut att gå upp. Dagen efter sa Hinn att han hade träffat deras mamma för flera decennier sen. Hade han kanske även träffat familjen innan mötet och då även fått tillfälle att lära känna pojkarna lite?

De tankarna är bara spekulationer förstås. Det vill jag understryka.

Men lägger jag ihop mina egna intryck med andras: Carl-Henric Jaktlunds blogginlägg, Ulf Ekmans blogginlägg, Anders Gerdmars blogginlägg, Bengt Malmgrens blogginägg, Samuel Varg Thunbergs blogginlägg (särskilt det andra), Emanuel Karlstens blogginlägg m.fl. samt ett antal artiklar i Dagen, så blir resultatet ett tveksamt pussel i stil med det här som träder fram. Det kan kanske vara värt att fundera över?

Om det skedde verkliga helanden så är det förstås alldeles underbart. Men jag önskar att det gick att fråga personerna om det nu efteråt. Är de fortfarande friska? Blev de nånsin botade?

Från ett annat av hans möten någon annanstans:

"I watched one lady in particular who was up on the stage, Benny put his hand up towards her forhead, and bam, there she is lying on the floor convulsing and moaning. She claimed that her foot was healed, but still she limped off the stage, while being escorted by two large men! Now if she were healed, wouldn't she not be limping. Wouldn't she be jumping for joy on TWO feet!"

En sak han sa som riktigt etsade sig fast var att "helandena" kunde försvinna om folk inte genast gick ut i mittgången och visade att de hade blivit friska. Som om han försökte lägga över skulden på eventuella tillbakabildade helanden på de sjuka själva.

Av samma person som berättade om Benny Hinns barns fråga, fick jag också uppgiften att Hinn tjänar en miljon i månaden. Kronor eller dollar? Han lär själv ha sagt det - kanske för att skryta? Varför behöver han då samla in pengar för egen räkning på sina möten? Är det de pengarna som utgör den månatliga miljonen? Vad gör man med så mycket pengar? För inte betalade han väl sin egen dyra räkning på Grand Hôtel i Stockholm? Och privatjetflygplanet, flög han till Sverige med det, och fick reseersättning? För han hade enligt uppgift egentligen inte råd att åka till Sverige. Hur kan man predika om fattigdom, om att lämna allt för Jesus, i samma andetag som man drar in alla dessa ofattbart stora pengar?

Den märkliga teologi han verkar stå för innehåller saker som är ännu konstigare än de han valde att ta upp i lördags. Det är inte de gnosticerande inslagen som är det värsta. Treenigheten lär enligt Hinn bestå av nio personer och det lär också ha varit meningen att kvinnor skulle föda barn genom sidan, Jesus skulle ha fötts så.

"About Jesus being born from the side of Mary, it is not a just Benny Hinn's invention, but I believe it was also believed in the earlier traditions of the Church, maybe for several reasons. Personally, I will cite two of which I know: 1) Just like first Woman was taken from the side first Adam, the second (humbler) Adam now is now taken the second Woman's side (restoring the dignity of woman that was lost in the garden of Eden); 2) That Mary's perpetual virginity be total and absolute even physically, and untampered even by childbirth."

Det är inte djupt, bara oerhört dumt, oavsett var han har hämtat det ifrån.

En del av sina teologiska ”insikter” har han hämtat ur Finis Jennings Dake’s bibel.

Och det där med hans påstått nära relationer till Vatikanen, vad ska man egentligen tro om det? Att han skulle ses på tv av många av kardinalerna, och att de menar att han har vad kyrkan behöver - Guds kraft - låter mer än otroligt. Kyrkan är fylld av Guds kraft Hinn förutan. Och den katolska kanalen EWTN sänder inte Hinns program, vilket han felaktigt påstod.

Har han verkligen träffat förre påven och pratat om vad han vill bidra med i katolska kyrkan? Jag har inte lyckats få det bekräftat, men jag fick tips om en video på nätet där han figurerar i en nyhetssändning från Rom dagen innan påvens begravning och där han kort nämner mötet som han ska ha deltagit i som ende protestant (tror inte att han säger det på videon, men det sades under hans rekordlånga kollekttal på konferensen). Det foto som syns i videon där han skakar hand med förre påven ser ut som de bilder som brukar tas under en sedvanlig onsdagsaudiens med påven, då många blir fotograferade på samma sätt och efteråt får köpa, eller får, bilden som ett minne. Om han nu anser sig ha stått förre påven så nära att det är betydelsefullt för honom att få vara med på ett möte innan begravningen, om han nu var det, varför deltog han i så fall inte på själva begravningen? Han säger i inslaget att han skulle vara kvar i Rom den dagen, men ändå inte närvara.

Om han var inbjuden till en samling innan förre påvens begravning så är det i och för sig inte märkligt. Många personer bjuds in till diverse möten hela tiden utan att det betyder något. Allra minst innebär det en officiell katolsk bekräftelse av Hinn som person eller hans teologi. Men om han var inbjuden så borde väl Vatikanens presstalesman Lombardi känna till det? Och denne tycks inte heller känna till något möte (som ägt rum, eller som planerats framöver) med den nuvarande påven, som Benny Hinn skulle ha varit i Rom för att träfffa i våras, när han istället sågs vandra hand i hand med Paula White.

"Orsaken till Rombesöket var, enligt dementin, en inbjudan från Vatikanen för att diskutera möjligheterna till framtida arbete där.

Fader Federico Lombardi, officiell talesman för Vatikanen, uppger för Dagen att Benny Hinn inte har varit inbjuden på något officiellt besök under våren.

Däremot var Hinn där 2008.

- Det var några besökare som ville sitta på främsta raden vid en påveaudiens. De skulle eventuellt donera pengar till en stor restaurering av en orgel. En av dem var Hinn. Huruvida han donerat eller inte är oklart, hälsar Lombardi till Dagen via ombud."

Hinn verkar vara väldigt känslig för beröring, förutom detta att han är överkänslig för barn som kan tänkas störa Anden, eller störa vuxna som berörs av Anden under helandemötena.

Jag fick en intressant kommentar från Sofia när jag skrev om Hinns första framträdande i Europakonferensbloggen:

"jag o en engelsk vaninna deltog i ett Benny Hinn Moete i London for nagra veckor sen och samma irrlara re. avlelsen presenterades da; gardagens mote i Uppsala var nastintill bokstaven en exakt kopia av motet i London. Det luktar irrlara lang vag och jag kan inte tro att Ulf Ekman haller med; gnosticism; uppdelningen i andligt och kroppsligt, att blodet kom direkt fran himlen och inte fran Maria etc ar val en irrlara kyrkan gjorde sig av med redan pa 300-talet. Haller med om att BH endast skall syssla med healing och enkel forkunnelse. - I London sparade han ur totalt och jamforde sig med Jesus nar nagon rorde vid honom uppe pa scenen sa han: ror inte vid mig nar jag ar smord, det ar som med Jesus'"

Hittade även det här i ett foruminlägg:

"Once I saw him ask a very elderly man (just because he was quite old) to pray for him so that he may have a long life while on the stage, but as the man placed his hands on his specially groomed white head, he gave a start and said something like, "Don't touch my hair!!!..you can never change me..I am gonna remain the same...," etc. I don't know what that mean't. I hope he did not mean that he is unchanging like God."

Jag hoppas att det inte var en demon som talade ur Hinns mun som en reaktion på bönen...de brukar enligt vad jag har läst uttala sig ungefär så där när Gud kommer för nära och hotar deras bekväma tillvaro. Kontroversiell tanke? Ja, absolut, oerhört, men den måste ändå få tänkas.

Det må vara hur som helst med den saken, jag avhåller mig från att dra några slutsatser, kastar bara ut tankar här.

Men visst har en hel del i hans liv förändrat sig. Frun har begärt skilsmässa, rykten florerar om hans eventuella förhållande med tv-evangelisten. Och miraklen tycks i det närmaste utebli...

Jag får intrycket av att Benny Hinn sitter som ett oskyddat stort barn i en bräcklig såpbubbla som är mycket nära att spricka. Jag tror att han är i stort behov av förbön.

Och det är inte för att klandra honom som jag skriver det här inlägget, utan det är för att försöka sortera mina egna högst motstridiga intryck av honom. För jag vidhåller det jag skrev i ett av konferensblogginläggen om detta på Dagen, Andens närvaro var mycket påtaglig på söndagskvällens möte. Starkare än under något annat av de möten jag deltog i under veckan. Jag får inte ihop det med de övriga intrycken. Om det nu inte är så att Gud använder sig av vem som helst oavsett hur personen lever…?

Read more...

lördag 24 juli 2010

Bloggar från Europakonferensen

Kommer tillsammans med Carl-Henric Jaktlund och Maria Vethe att blogga för Dagen från LO den följande veckan, med start ikväll... :-)

En bredare ekumenisk täckning än så är väl svårt att få till...?

Ska bli spännande att se hur lika/olika vi uppfattar det hela.

Och upptakten inför det kunde väl inte gärna vara mer dramatisk än den är, med anledning av Benny Hinns närvaro.

Ni hittar Europakonferensbloggen här.

Kommentera gärna det vi skriver där!

Sannolikt tar jag upp mitt inslumrade twitterglitter tillfälligt under veckan också för att förmedla kortare intryck direkt. Så lägg gärna till mig där också om ni har twitter.

Mer info om Europakonferensen.

Hör gärna av er om ni har vägarna förbi så kanske vi ses.

Read more...

onsdag 21 juli 2010

Slutreplik i kvinnopräst-/pedofildebatten

Den debatt som initierades i SvD förra helgen med anledning av Vatikanens justeringar av de normer som gäller vid pedofilbrott och "överträdelsen" att prästviga kvinnor, fick ett svar av Bitte Assarmo.

Idag svarar jag på det hon skrev.

Read more...

lördag 17 juli 2010

Kvinnliga präster kan vara del av lösningen på pedofilproblemet

"Hur kan man i ett dokument på detta sätt bunta ihop fruktansvärda pedofilbrott begångna av präster mot barn - med prästvigning av kvinnor som upplever sig vara kallade av Gud att tjäna kyrkan? Hur kan det vara kriminellt att som katolsk kvinna följa Gud - av kärlek till kyrkan?"

"Tänk om välkomnandet av såväl prästvigda kvinnor som gifta präster (det senare som en valfrihet även inom den romerska riten), faktiskt är en del av lösningen på problemet med att olämpliga prästkandidater söker sig till katolska kyrkan? Kanske man kan få fortsätta hoppas på en välsignad förändring tillbaka till ursprunget i fråga om detta?"

Läs hela artikeln här.

Läs mer.

Read more...

lördag 10 juli 2010

Prästvigning av kvinnor - ett av de värsta brotten i katolska kyrkan?

Ja, i alla fall om man väljer att tro på vatikanherrarna mer än på Gud.

Artikeln handlar mest om hur man ska skärpa hanteringen av katolska präster som begår sexbrott gentemot barn.

Men jag klippte ut de bitar som handlar om det här, se nedan.

Minst sagt märkligt att kvinnor som följer Guds kallelse ses som kriminella...

***

"The Vatican is preparing to update the 2001 norms that deal with priestly sex abuse of minors, in effect codifying practices that have been in place for several years.

At the same time, it will include the "attempted ordination of women" among the
list of most serious crimes against church law, or "delicta graviora," sources said.

/.../

Pope John Paul's 2001 document distinguished between two types of "most grave crimes," those committed in the celebration of the sacraments and those committed against morals. Among the sacramental crimes were such things as desecration of the Eucharist and violation of the seal of confession.

Under the new revisions, the "attempted ordination of women" will be listed among those crimes, as a serious violation of the sacrament of holy orders, informed sources said. As such, it will be handled under the procedures set up for investigating "delicta graviora" under the control of the doctrinal congregation.

In 2008, the doctrinal congregation formally decreed that a woman who attempts to be ordained a Catholic priest and the person attempting to ordain her are automatically excommunicated. In 1994, Pope John Paul said the church's ban on women priests is definitive and not open to debate among Catholics."

VATICAN CITY (CNS)

Read more...

söndag 4 juli 2010

Kristen och politiskt högerinriktad - hur går det ihop?



Hur kan man som kristen rösta på partier som förbättrar för de friska och starka, men försämrar för de sjuka och svaga, som tar från de fattigaste och ger till de rikaste?

Det är något jag har funderat över väldigt länge. Men jag får inte ihop det. Hoppas att några av er kan förklara hur ni tänker.

Det är tydligen många kristna som tillhör allianspartier eller som åtminstone röstar på dessa, inte minst kd. Kanske för att partiet verkar ha något med kristna värderingar att göra utifrån sitt namn. Heter det något på Krist- så måste det väl vara ett bra parti, eller...? Ironiskt nog är Göran Hägglund vår socialminister. Det är alltså med kd's tydliga stöd som den nuvarande politiken förs.

Men då undrar jag: hur kan ni som kallar er kristna vara positiva till en politik som öppet går ut på att ta från de mest utsatta: sjuka och arbetslösa, och ge till de friska och rika?

Kan ni föreställa er att Jesus skulle vara positiv till det? Är det verkligen evangeliets budskap?

Kan ni höra honom uttala lite nya saligprisningar:

"Saliga ni som är rika och har arbete nu - ni ska i form av jobbskatteavdrag få också de mest utsattas pengar så att de inte längre kan klara sig på sin förminskade inkomst, utan tvingas sälja allt de äger och sedan söka sig till sociala myndigheter där de får kämpa hårt för att få pengar till hyran i tid så att de inte blir vräkta, men nekas bidrag till en kattmatsburk så att enda sällskapet i livet kanske inte får fortsätta leva."

"Saliga ni som är friska nu - ni ska få de utförsäkrades sjukersättning medan de, trots att de lider av svåra sjukdomar, ska prövas mot hela arbetsmarknaden, under tiden som de lever på aktivitetsstöd på ett par tusenlappar i månaden som inte ens räcker till hyra och mat, därefter på ingenting ifall de fortfarande inte är friska när tidsfristen har gått ut, ny sjukpenning ska bara godkännas i extrema undantagsfall, och med exakt rätt formuleringar från läkarna som numera bör komplettera med en juridisk examen."

Jag får inte ihop det...

Ni lovsjunger med glättiga ord, mässar på latin, skuttar vigt upp och ner i kyrkbänkarna, vrålar ut på tungotal, eller ber stilla och tyst - allt beroende av kyrkotillhörighet och av vad ni tror behagar Gud allra mest. Ni strider inbördes om allt mindre petitesser. Men var i hela friden finns medmänskligheten? Var finns den profetiska röst bland er som ropar: DET ÄR NOG NU!!!!

Var är biskoparnas och andra kyrkoledares gemensamma rungande protest mot den sjuka utrensning som pågår i vårt folk? Är det bara sjuka flyktingar som får ert stöd? Jag tog upp den här frågan tidigare, men fick inget svar från någon kyrkoledare.

Och var är det stora kristna folkupproret? Varför travar ni villigt omkring i diverse "Jesusmanifestationer" för att visa er tro utåt (just precis som hycklarna och fariséerna), men gör inget eller väldigt lite för att hjälpa dem som har det svårt?

Den sorgliga skaran ökar tyvärr, av människor som förtvivlat har gett upp och avslutat sina liv i förtid efter att ha hamnat allra längst ner på botten, tack vare den nuvarande regeringens politik.

Många är de som lider något fruktansvärt och inte kan ta sig ur den situation de har försatts i.

Många är de nya slavar (mestadels äldre och sjuka) som har tvingats in i Fas 3 - arbeten utan rättigheter och utan skälig lön. Medan friska ungdomar inte släpps in på arbetsmarknaden och till sist tappar hoppet om att nånsin få jobb. En hel generation håller på att gå förlorad.

Hur kan ni bara blunda för det ni ser? Eller är det verkligen så illa att ni inte ser det så länge det inte drabbar er personligen eller era allra närmaste?

Vet ni om att regeringen ljuger om statistiken för att få den att se bättre ut inför valet? För att få det att se ut som att de har gjort något bra. När det de har gjort tvärtom är att montera ner hela välfärdssamhället som om det vore en IKEA-möbel. Flera skruvar tycks fattas i de hjärnor som kan åstadkomma något sådant, och kanske även hos dem som har samvete att rösta på dem som gör det och sen skryter om att de tycker sig ha gjort något riktigt bra. Eller går ni alla verkligen på de genomskinliga myterna? Den nya politiken har inte skapat fler jobb, den har lett till en ännu högre arbetslöshet än vad vi hade innan förra valet. Den har försatt tiotusentals fler i utanförskap.

Jag säger inte att de rödgröna har de bästa alternativen rakt igenom. Också av dem glöms de mest utsatta ofta bort i retoriken. De små förbättringar som erbjuds som valkarameller är inte tillräckliga. Men åtminstone inte lika omänskliga som de hårda regler som råder i nuläget.

Fattar ni hur allvarligt läget är?

Kan ni med gott samvete rösta på alliansen i höst?

Jag kan det då rakt inte efter allt jag har bevittnat i form av fruktansvärda mänskliga tragedier.

Själv vill jag se en politik som sätter individen i fokus. Som skyddar människovärdet. Som skyddar mänskliga rättigheter.

Jag hör Jesus säga till alla som lider idag:

"Saliga är ni som är fattiga, er tillhör Guds rike.
Saliga är ni som nu hungrar, ni skall bli mättade.
Saliga är ni som nu gråter, ni skall skratta.
Saliga är ni, när människor hatar er och stöter bort er, när de hånar och smutskastar er, allt för Människosonens skull.
Gläd er på den dagen, ja, hoppa av glädje! Ty se, er lön blir stor i himlen.
På samma sätt gjorde deras fäder med profeterna. Men ve er, ni rika! Ni har fått ut er lön."

Och inte minst det här:

"Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, de skall bli mättade."

Jag hör till dem som är extremt hungriga efter rättfärdighet... Hoppas att det finns många fler bland de kristna väljarna som känner så, och som tänker till en extra gång vid valurnorna!

Read more...

lördag 12 juni 2010

Katolska "prästfruar" skriver till påven

"ROME — Pope Benedict XVI, still struggling to repair the damage wrought by a wave of paedophile scandals, now faces a fresh challenge, from women loved -- and often abandoned -- by Catholic priests.

About a dozen women have written an open letter to the pope challenging the Church's position that priestly celibacy is a sacred commitment.

"As far as I'm concerned, celibacy is completely useless," said one of the signatories, Stefania Salomone, 42, who had a five-year relationship with a priest.

"It was introduced for financial reasons," she argued, alluding to the fact that clergy without family were less expensive to house.

Pointing to the Church's earlier history, she added: "People forget that there were 39 married popes."

The letter was partly a reaction to recent comments by the pope upholding the nearly 900-year-old requirement of celibacy for priests, calling it "the sign of full devotion" and of an "entire commitment to the Lord".

Salomone said: "We told ourselves it was time to react.""


Och här är en av berättelserna:

"Luisa, 38, said she had a relationship -- and a child -- with a priest who is now 35. They met six years ago when he was the priest in a nearby parish.

"He came to live with me," Luisa said. "He told his family that he was living in his parish, and his parish that he was living with his family."

The people in Luisa's village looked the other way, she said, adding that the couple considered joining the Anglican Communion, which allows its priests to marry, so that they could come out of the closet.

But in the end the priest decided to leave Luisa, even before the birth of the child, now aged 20 months. "It was very hard. His family sent him to an exorcist and accused me of being a witch.

"As for the bishop, he told me to have my child adopted," she said.

Her son is now 20 months old. His purported father saw him for only 10 minutes when he was just two months old: "And that was all," Luisa said, adding that he had refused to acknowledge his paternity.

She said she was disgusted with the attitude of the Catholic Church and decided to have her son baptised in the Anglican Communion."

Läs mer här.


Och här finns brevet.

Nedan ett utdrag:

"What happens, in fact, if a priest falls in love? He can choose:

1. Sacrifice his own needs and feelings, as well as the woman's, for a "greater good" (what?) 2. Live out the relationship in hiding, with the help and complicity of the superiors themselves sometimes; it is sufficient that it does not come to be known and does not leave traces (ie, children) 3. Throw away the cassock, the usual expression that defines the choice of someone who can't take it any more, that is to say, a traitor. Each of these options causes great pain to the people involved who, things going as they do, have much to lose.

And what are the woman's options?

1. Sacrifice her own needs and feelings in favor of "a greater good" (in this case, the good of the priest) 2. Live out the relationship in secret, spending the rest of her life waiting for the priest to be able to spend a pinch of time with her, stolen moments, sacrificing the dream of a relationship with a "normal" man. 3. Bear the burden of being the one who forced the priest to "throw away the cassock", in addition to sharing the burden of his alleged "failure." A priest who leaves is considered to be "the one who failed to go ahead with the great renunciation required," and is therefore somewhat cast aside. And this is a difficult thing to bear, for one who believes he is "a chosen one, someone who received a special call," an Alter Christus, who with only a gesture of consecrated hands, transforms the nature of things ... who forgives, who saves!

Is it possible to give up all that? And for what?

For the normal life of a couple, that sounds like a trivial matter compared to the powers the "staff member of God" can wield through holy orders.

And yet, one of the most recurring statements of priests to their "companions", sums it up in a few words: "I need you in order to be who I am", that is, a priest."

Read more...

tisdag 8 juni 2010

Mer om uppropet om kvinnliga diakoner/präster i Rom idag...

Women's Ordination Advocates Hold Press Conference During Vatican Year for Priests celebration,
Vigil Calling on Pope to Ordain Women

ROME, ITALY – Today, at 11:00 o’clock in the office of redazione di ADISTA, Via Acciaioli 7, 00186 Roma, representatives of Catholic organizations from around the world called for the full and equal participation of women in the Roman Catholic Church, including ordination as deacons, priests and bishops. The remarks came during a press conference held by Women’s Ordination Worldwide and other pro-ordination groups held in Rome to protest the Vatican’s “Year for Priests” celebration, which begins tomorrow. After the press conference, the groups staged a vigil in St. Peter’s Square.

“The absolute hypocrisy of the ‘Year for Priests’ celebration cuts to the core of what is wrong with the hierarchy today,” said Erin Saiz Hanna, executive director of the U.S. based Women’s Ordination Conference. “The Vatican is all too happy to turn a blind eye when men in its ranks destroy the lives of children and families, but jumps at the chance to excommunicate women who, in good conscience, are prophetically answering their call to ordination and responding to needs of their communities.”

On June 19, 2009, Pope Benedict XVI declared a ‘Year for Priests’ to celebrate and honor the male, clerical, priesthood. From June 9-11, 2010, the year-long celebration culminates with an international gathering of priests hosted by Pope Benedict in Rome to pay tribute to their work.

“At the end of a disappointing ‘Year for Priests’ and a disastrous year for the Roman Catholic Church we call for a Decade of the People of God,” stated Angelika Fromm, representative from International Movement We are Church and the Purple Stole Movement in Germany. “The current global crisis within the church demonstrates that the clerical hierarchy alone can’t serve any longer as the foundation of the Catholic church's institutional structure and authority.” Fromm continued, “Our church urgently needs large numbers of male and female pastors to serve our parishes. Charisma should be important, not gender.”
FULL STATEMENT OF ANGELIKA FROMM in English, French, Italian, and German: http://www.we-are-church.org/int/

Therese Koturbash, a Canadian lawyer and International Coordinator of the womenpriests.org campaign, stated, “Thanks to historical research, we now know conclusively that women did receive the sacrament of Holy Orders, at least in the diaconate. And we know that the Council of Trent stated clearly that the diaconate is part of Holy Orders. However, somewhere along the way, the door to women slammed shut.” Koturbash continued, “During this ‘Year for Priests,’ we have asked that women’s historical service in Holy Orders be remembered and that reforms be put in motion to welcome women into priesthood! Women can and should be priests.”

Mary Ann M. Schoettly, ordained through Roman Catholic Womenpriests (RCWP), an international initiative within the Roman Catholic Church that advocates for a new model of priestly ministry, stated, “After years of considerable study and reflection, the women of RCWP are following their well formed consciences and accepting the gift of ordination.”

According to the Vatican Congregation for the Doctrine of Faith, in a statement published on May 29, 2008 published in L'Observatorio Romano, the Vatican’s official newspaper, all Roman Catholic Womenpriests and the bishops who ordain them are automatically excommunicated, known as latae sententiae.

Schoettly continued, “Roman Catholic Womenpriests reject the penalty of excommunication. We are loyal members of the church who stand in the prophetic tradition of holy obedience to the Spirit’s call to change an unjust law that discriminates against us.”

“The discrimination against women in faith communities and in particular by the Catholic Church underpins the violence against women in everyday life,” stated Mary Leslie of Catholic Women's Ordination, UK.

Colette Joyce from New Wine, another UK based group, continued, “It is very difficult for a Catholic woman active in her own parish and community to come forward and say this is her calling because there is nowhere for her to take it. I want to talk to the leaders of my church about women’s ordination – not journalists – but every time I try the door is continually being closed.”

In 1976, the Biblical Commission of Pope Paul VI determined there was no scriptural reason to prohibit women’s ordination. Despite the Commission’s finding, the pope issued a statement later that year declaring the Vatican is not authorized to ordain women. In 1994, Pope John Paul II officially closed discussion of the subject. Today, an overwhelming Catholics support the issue, yet people who work for the church can be fired if they even talk about women priests.

“For far too long, only ordained, male, celibate clergy have dictated -or tried to dictate- how Catholics worship, pray and make decisions,” concluded Hanna. “Canon 1024, which states that only men can validly receive the sacrament of ordination, is unjust and does not value the gospel message of Jesus. It must be changed.”

Read more...

onsdag 2 juni 2010

Kvinnliga diakoner/präster - pressrelease

Commemorating Ordained Women During The Year of the Priest

‘A document that provides the names and biographical details of women who were ordained deacons in the Early Church will be handed to Pope Benedict XVI in Rome on June 8, 2010. The presentation will be made by dignitaries of international Catholic groups. It happens in the context of the Catholic Church’s concluding celebrations for the Year of the Priest. The representatives will ask the Pope to give formal recognition to the women’s historical diaconate and to begin the reforms needed to include women in priesthood.’ A press conference in Rome’s ADISTA news agency will follow at 11 am that day. A demonstration in Saint Peter’s Square to raise awareness about women’s call to priesthood will also be held.

Historical Background

Historical records document the service of tens of thousands of ordained women deacons in parishes during the first millennium of the Church (Romans 16, 1; 1 Tim 3, 8-11). Their service is witnessed in literary records and inscriptions on tombs. Some women deacon saints are commemorated in the current liturgical calendar. Ongoing historical research now makes many of these women known to us by name. Ancient manuscripts preserve the exact rite of their ordination (for more, see: womenpriests.org/deacons/default.asp).

Why is the Vatican is Suppressing the Historical Facts

Analysis of the woman deacons ordination rite shows that it was a true sacrament with a bishop laying hands on the candidate and invoking the Holy Spirit. In all essentials it was identical to the one for men deacons. This means women did receive Holy Orders. This evidence gives further supports to the case which says there is no justification for the exclusion of women from Holy Orders, ie priesthood today. It is known that on July 15, 1563 the Council of Trent defined that the diaconate as much as the priesthood and the episcopacy belongs to the sacrament of Holy Orders. ‘If anyone says that in the Catholic Church there does not exist a hierarchy, established through divine ordination, which consists of bishops, priests and deacons, let him be anathema.’ (Denzinger no 966).

Women as Priests?

In an interview, Therese Koturbash, a Canadian lawyer and International Coordinator of Women Can Be Priests! womenpriests.org confirms: ‘Thanks to historical research, we now know conclusively that women did receive the sacrament of Holy Orders in our faith tradition. But somewhere along the way, the door to women slammed shut. Those ordained women deacons have been forgotten in this year’s celebrations [for the Year of the Priest.] Today the Vatican justifies exclusion of women from priesthood by saying that we don’t look like Christ. This kind of thinking is new to Catholic faith. It is unorthodox theology. Christ teaches that we see His face in every person we meet,’ she said. ‘What has become clear is that ancient unChristlike prejudice against women has crept into the Church and bars women from priesthood today. Little more than one hundred years ago, the Vatican maintained that slavery was willed by God. We don’t want this same kind of mistake to continue about the dignity of women. During this Year of the Priest, we have asked that women’s historical service in Holy Orders be remembered and that reforms be put in motion to welcome women into priesthood! Women can and should be priests!’

The Document Containing the Names of the Ordained Women:

The document to be presented to the Pope is based on historical research and was compiled by a Team working under the direction of Dr. John Wijngaards at womenpriests.org in England. The team is made up of faithful Catholics who believe that women should be ordained. They are working to help make that happen.

International dignitaries who will be present at the function include Therese Koturbash (UK and Canada), International Coordinator womenpriests.org and National Work Group member of Canada’s Catholic Network for Women’s Equality (CNWE), Erin Saiz Hanna (USA), President of Women’s Ordination Conference (WOC), Colette Joyce (UK), New Wine, along with others from countries around the world including Austria, Germany, Netherlands, Japan and other countries.

Read more...

onsdag 19 maj 2010

Nunna exkommunicerad för att hon ville rädda en moders liv

"Sister Margaret McBride, a Catholic nun and a long time administrator at St. Joseph's Hospital and Medical Center in Phoenix, has been excommunicated by her local Phoenix bishop, Thomas J Olmsted, after she agreed with a hospital ethics committee that an 11-week-old fetus had to be aborted in order to save the life of a mother.

Bishop Thomas J. Olmsted stated the Sister of Mercy was "automatically excommunicated" because of the action. She has also been demoted in her job.

The patient concerned had a rare and often fatal condition in which the pregnancy can cause the death of the mother.

In a statement, Suzanne Pfister, a hospital vice president, said while the hospital is a Catholic institution, the directives do not cover all the emergencies that arise.

"In this tragic case, treatment required the termination of an 11-week pregnancy," Pfister said.

The patient's condition, pulmonary hypertension, interferes with the ability of the heart and lungs to function and is often made fatal by pregnancy.

McBride was part of the ethics committee discussion about the surgery, which was described as very urgent and agreed with the abortion to save the life of the mother."

Läs hela artikeln här.

***

Jag undrar varför inte också (den sannolikt katolska) sjukhuspersonalen som ingick i den etiska kommittén, samt de personer som utförde aborten, exkommunicerades av den nitiske biskopen...? Kanske för att en nunna är lättare att straffa utan påföljder?

En präst svarar så här.

Läs också den här artikeln om biskopen i fråga.

Read more...

fredag 7 maj 2010

Oskyldigt anklagade katolska präster

Hur går det för dem som inte har gjort något fel, som anklagas oskyldigt?

Tja, inte så bra, Vatikanen skyndar mycket långsamt i deras fall, och såväl upprättelsen, lönen som möjligheten att officiellt verka som präst igen tycks helt utebli.

Läs t.ex. den här artikeln, här ett utdrag:

"Some priests have sued their bishops in civil courts for defamation, invasion of privacy or intentional affliction of emotional distress after they were removed from ministry. But citing church-state separation, secular judges have been wary of wading into clergy personnel matters.

Other priests, like Selvaraj, have turned to the Vatican for help, only to be frustrated by bureaucratic delays, ambiguous responses, and a lack of transparency about the appeal process."

Read more...

fredag 30 april 2010

Australian bishop speaks up!

And thank God for this bishop...! May he be heard widely around the world...

***

"Groups calling for reform are regularly dismissed as trouble-makers with little love for the Church when in fact their hearts are breaking for the Church which they see as drifting further away from the message of the Jesus. Maybe it has taken this present crisis to bring us all to our senses.

In 1996, I gave a talk in which I expressed my hopes for the Catholic Church. They were that it would be

* a more human Church
* a humbler Church
* a less clerical Church
* a more inclusive Church (and therefore more truly catholic)
* a more open Church
* a Church which finds unity in diversity
* a Church which discovers its whole tradition
* a Church which truly reflects the person and values of Jesus.

/.../

The reform needed by the Church today will involve much more than just “tinkering around the edges”. Issues such as the authoritarian nature of the Church, compulsory celibacy for the clergy, the participation of women in the Church, the teaching on sexuality in all aspects cannot be brushed aside. Listening must be a key component of reform and at times that will involve listening to unpalatable truths. It needs to be recognised that all wisdom does not reside exclusively in the present all male leadership of the Church and that the voices of the faithful must be heard.

At Easter I pointed out that it was largely Jesus’ female disciples who stood by him dying on Calvary, that Mary Magdalene was the first witness to the resurrection and that she could legitimately be called an apostle in that she was sent to bring the good news to the other followers of Jesus. I wondered aloud if the Church would be in its present state of crisis if women had been part of the decision-making in the life of the Church."

Read the whole article by bishop Pat Power here.

Read more...

tisdag 27 april 2010

Bön

Gud...

Jag har en bön i denna mörka tid, som skulle ha varit en ljusets glädjefest.

Men här har du nu din sörjande världsvida kyrka, höljd av aska, inte bara från vulkaner.

En stor brand härjar i vår mitt, en reningens eld, och för den är jag innerligt tacksam, fast den bränner och förtär inifrån och ut.

Det mörka måste fram i ljuset, det onda behöver avslöjas och drivas ut ur alla skrymslen där det ännu gömmer sig.

Efter den välsignade påskelden - kom med ditt svalkande pingstvatten, kom med läkedom på djupet, hela det som är sårat och söndrat, ena det som är splittrat. Kom med upprättelse och försoning.

Hjälp oss till en fördjupad och sann kärlek till varandra. Hjälp oss att skapa trygghet för alla barn. Hjälp oss att vara salt och ljus i världen som med rätta förväntar sig det.

Ge styrka och vishet särskilt åt dem som leder kyrkan, ge oss alla inspiration och kraft att verka för förnyelse.

Ge ny glädje, nytt hopp, ny kärlek i sotiga hjärtan. Ge nytt liv...

Amen

Read more...

söndag 25 april 2010

Vill reseblogga...





Skulle inte ha något emot att resa omkring och blogga från olika platser i världen.

Var hittar man ett sådant jobb...?

Hittade under sökandet efter det en kampanj där man efterlyser någon som gör åtminstone ett sådant reportage.

Hoppas de väljer mig!

Varför?

Jo, för att jag kan erbjuda dem ett resebloggande som blir humoristiskt, intressant, kanske aningens ironiskt, med annorlunda vinklingar och kryddat med fina foton - och för att jag gillar att resa och upptäcka dolda pärlor på nya platser!

Om nu askmolnet bara driver bort snart...

Men man kan ju i värsta fall ta sig med tåg och båt till Grekland, Malta eller Italien - några av de platser jag gärna skulle vilja till. Lite omständligt, men, men...

Read more...

Biskopen är beredd att avgå

Biskopen ber i en artikel än en gång ett av offren för en prästs övergrepp om ursäkt och tar på sig det fulla ansvaret för att övergreppen som skedde på 50-60-talet inte har utretts.

Det är oklart varför han talar om ett offer medan artikeln nämner två systrar, vars mamma prästen, som numera är pensionerad och bor utomlands, även ska ha haft en relation med.

"I en intervju med Ekot på söndagen erkänner biskop Arborelius att han borde ha gått vidare så snart han fick kunskap om fallet 2003.

– Beror det då på mig att det här inte har blivit undersökt är jag beredd att ta konsekvenserna och be påven att få avgå från min tjänst som biskop, säger han till Ekot."

Intervjun finns här.

Och här är biskopens uttalande i sin helhet:

"I vårt stifts namn beklagar jag att vi inte har hanterat detta fall på ett riktigt sätt. Som biskop tar jag på mig hela ansvaret för detta och är beredd att ta konsekvenserna av detta, när man nu skall göra en grundlig undersökning av hela denna tragiska historia.

Svårigheten för mig är att jag har haft en själavårdande kontakt med modern till offret och därför inte själv kan uttala mig. Den utpekade förövaren har inte haft någon anställning i vårt stift sedan mitten av 90-talet.

Jag ber ännu en gång offret om förlåtelse för min försumlighet."

Läs kommentarer här och här.

Själv kan jag tycka att detta har piskats upp till enorma proportioner i lilla Sverige, där de kända fallen är så försvinnande få i katolska kyrkan jämfört med vad som rapporterats i andra länder.

Visst är det bra att det tas upp och granskas av media. Men ska en biskop behöva erbjuda sig att avgå för att hans företrädare (vars ansvar det ursprungligen var), inte gjorde något åt ett enstaka fall av pedofili? För att den rådande policyn var sådan på den tiden. Överallt. Det hymlades och tystades ner. På dagis, på institutioner, inom idrottsföreninger etc. Inte bara i kyrkan.

Nån måtta får det väl ändå vara på vattenglas-stormstyrkan? Särskilt som det sannolikt finns fler journalister i Sverige som är pedofiler än det finns katolska präster som är det... Perspektiv, någon?

Och varför polisanmälde inte offret/offren händelsen när kyrkan inte agerade? Det är inte enbart strukturfel och tystnadspliktsregler i kyrkan som har orsakat det här. Har inte samhället ett ansvar också?

Nåväl, de utredningar som sätts igång nu svarar förhoppningsvis på en del av detta.

Fler artiklar finns här, här och här.

Read more...

onsdag 21 april 2010

Varför kyrkan ser ut som den gör

Läser två artiklar parallellt. Och det gör allt så väldigt tydligt.

Frånvaron av kvinnliga ledare och ett obligatoriskt prästcelibat är receptet på en osund sluten struktur, som upprätthålls närmast krampaktigt. Som om detta hade något med Gud att göra.

***

"It wasn’t inevitable that the Catholic Church would grow so addicted to male domination, celibacy and rigid hierarchies. Jesus himself focused on the needy rather than dogma, and went out of his way to engage women and treat them with respect.

The first-century church was inclusive and democratic, even including a proto-feminist wing and texts.

/.../

Yet over the ensuing centuries, the church reverted to strong patriarchal attitudes, while also becoming increasingly uncomfortable with sexuality. The shift may have come with the move from house churches, where women were naturally accepted, to more public gatherings."

Läs hela artikeln här.

***

"Sex män, mellan 27 och 42 år gamla, utbildas just nu inför en prästvigning vid det katolska prästseminariet i Uppsala. En prästvigning som förutsätter ett livslångt åtagande om att leva i celibat.
– Dessa grabbar kommer in i en tid med stort motstånd mot det celibatära livet. Men det kan vara en utgångspunkt för en äkta kallelse. Kyrkan kommer att mogna av det här, och vi kan få ett förstärkt prästerskap.
Den som vill bli katolsk präst måste ha en realistisk och mogen syn på sina behov och sin sexualitet, säger Göran Degen. Det gäller oavsett sexuell läggning.
– Det finns nog för alla en längtan efter att förenas med sin motpart. Vi väljer att avstå för att visa att Gud ger något mer. Det är också att vara solidarisk med alla dem som lever i en icke självvald ensamhet, säger Göran Degen, som nästa år firar 40 år som präst."

Läs hela artikeln här.

***

Tänk så annorlunda kyrkan skulle kunna vara...

Och tänk om Gud inte alls ger något mer (i betydelsen bättre) till dem som lever ensamma? Jag känner ingen solidaritet, bara sorg, inför dem som väljer ensamheten fast de inte är kallade till det. Det hjälper ju ingen, och det kommer att orsaka dem problem och lidande i onödan.

Read more...

fredag 16 april 2010

Så fel det kan bli...

Läser Expressens ledare idag. Försöker föreställa mig att den har skrivits med god vilja och inte utifrån fördomar.

Rubriken "Låt kvinnor bli präster" får mig att le (har absolut inget emot det, tvärtom, håller med). Men vad är det egentligen för hopkok som serveras i artikeln?

Delar av det skrivna är det lätt att instämma i:

"man kan tänka sig att prästlivets celibatkrav lockar individer som skäms över, eller skräms av, sina sexuella böjelser och hoppas att de kan tygla dem genom bön, lydnad och askes."

Samma analys har gjorts i andra artiklar de senaste dagarna. Förmodligen ligger det mycket i det rent psykologiskt. Och även i att strukturerna har gjort det möjligt att det har kunnat fortgå. Vilket förhoppningsvis har fått ett slut nu i och med att man har vidtagit förändringar i hur det här hanteras. Tycker för övrigt att katolska stiftet i Sverige står för ett mycket bra agerande hittills: genomskinligt, öppet och ödmjukt.

Jag läser vidare...

"Bara män får bli präster. De är alltså mer värda. Vad gäller kvinnor, idoliseras Madonnan medan bristen på empati med verkliga kvinnor och deras livsvillkor är påtaglig."

Visst grundar sig hindret för kvinnor att bli präster på en sekulär romersk (alltså inte kristen) diskriminerande kvinnosyn. Detta har sedan byggts på under århundradena med många lager av usel teologi, istället för att man nånsin har gjort vad som borde ha gjorts för länge sen: gå till botten av problemet och göra upp med den felaktiga inställningen. Tyvärr kommer nog inte mycket att ske på den fronten med anledning av skandalerna, om något alls...

Och visst förekommer en idealisering, inte bara av Madonnan, utan också av Modern. Rent konkret. Den fromma nunnan (representerad av otaliga helgon) och mångbarnsmamman kan ännu ses varligt placerade på en mental katolsk piedestal.

Så långt alltså en ganska hyfsad analys av läget, men sen spårar det väl ur ändå...? Tänkandet blir västerländskt, snävt, och faktiskt - ironiskt nog: kvinnoföraktande.

"Kvinnor får inte skydda sig mot spermier - eller hiv - med preventivmedel. De får inte befria sig från följderna av en våldtäkt, eller ens rädda sina liv, genom abort. Det låter medeltida."

Är det verkligen kvinnor som har ansvaret för att skydda sig från oönskade graviditeter i den stora del av den katolska världen som består av kulturer där män fortfarande har all makt och kontroll över kvinnor? Där de gör precis vad de vill med vem de vill när de vill. Är det inte dessa män som borde lära sig något om sann kärlek och jämställdhet? Så att de respekterar kvinnorna.

En delvis annan sak är frågan om användande av preventivmedel inom äktenskapet, vilket var nära att röstas igenom för flera decennier sen. Nu blev det inte så, men inget hindrar i princip en förändring, eftersom den metod som tillåts (säkra perioder) har samma effekt som användande av preventivmedel. Frågan är förvisso hur många katoliker som bryr sig om förbudet. Så skillnaden skulle nog inte bli så stor jämfört med nu om preventivmedel tilläts inom äktenskapet.

Jag förmodar att preventivmedel inom äktenskapet redan tillämpas pastoralt där ena parten är hiv-smittad, för att skydda den andra. Men, lite drastiskt uttryckt: om männen alltid var trogna sina fruar så skulle ingen av dem få hiv. Svårare än så är det inte, rent logiskt. Men i praktiken tycks det vara väldigt svårt...

Sen blir det riktigt obehagligt. Ska kvinnor verkligen behöva genomlida traumatiska våldtäkter med ursäkten att det går att göra abort om de blir gravida? En abort innebär en svår psykisk påfrestning för de flesta kvinnor, vare sig den föregås av en våldtäkt eller inte, inte minst som hormonerna har ställt in kroppen på att ett barn ska växa inom den. Det verkar också finnas en instinktiv känsla inom de flesta människor att allt oskyldigt och värnlöst liv ska skyddas i möjligaste mån. Så på vilket sätt är tillåtande av abort en bra lösning på problemet att det finns rejält störda män som tycker att det är ok att våldta?

Sen stämmer det inte att det inte är tillåtet med abort i en situation där moderns, och därmed det ofödda barnets, liv är i fara:

"Beträffande medicinskt motiverade ingrepp som genomförs för att rädda moderns liv, men som leder till det ofödda barnets död, anser kyrkan att dessa är moraliskt befogade. I sådana fall genomförs de för att rädda ett liv då både kvinnans och det ofödda barnets liv är i fara. Intentionen är inte att avbryta graviditeten. Det ofödda barnets död är den förutsedda men oönskade konsekvensen av en god handling, som syftar till att rädda kvinnans liv och hälsa." Läs mer här.

Preventivmedel eller abort är inte den bästa lösningen i dessa fall så vitt jag kan se... Tillåt mig citera: "Det låter medeltida." Det låter kvinnoföraktande. Och det verkar även uttrycka synen att barn inte har något egenvärde eller ens människovärde förrän de når en viss utvecklingsgrad eller rentav har fötts.

Det behövs mycket mer djuplodande förändringar för att situationen ska kunna förändras på ett bestående sätt för tusentals (miljontals?) förtryckta kvinnor och barn världen över. Så att de får ett människovärde även i praktiken.

Just människovärdet, från tillkomsten av mänskligt liv till den naturliga döden värderas mycket högt av den katolska kyrkan...

Read more...

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP