onsdag 25 februari 2009

Nödrop ur halvfabrikatsträsket!

Ett otäckt klart ljus gick upp för en liten stund sen...

Börjar nästan må lite illa, för jag inser - efter att ha läst Séra Jónatans kommentar i en matutmaning jag skickade ut, vad för slags saker jag förmodligen har stoppat i mig genom åren - i form av närmast dagligt halvfabrikat.

Nu behöver jag tips på mat lagad från grunden (som helst inte tar väldigt lång tid att laga) - för imorgon ska jag storhandla!

Lite oväntat tillägg till fastan, som lär vara mer än 40 dar. Typ för alltid.

Fisk är väl inte preparerat med en massa läskigheter åtminstone? Inte ens den panerade? Fiskpinnar? Och fiskgratäng? Kycklingdelarna borde väl kunna passera obemärkt?

Vårrullar?? (Säkrast med vegetariska?)

Men färdigstekta köttbullar är det nog slut med. Och korv förstås. Pyttipanna? Aldrig mera oxpytt? Frysta färdigrätter av olika slag (microvärmda, ni vet)? Och det mesta övriga som jag levt på...

Hjälp!!!

15 kommentarer:

Anonym 26 februari 2009 kl. 00:03  

Hey - frukta inte! Att laga mat från grunden är lätt. Husmanskost är sällan speciellt knepigt och tillagningen är ofta tämligen enkel.

Skippa fiskpinnar - paneringen kan innehålla både det ena och det andra. Om du gu ÄLSKAR fiskpinnar kan du lätt göra egna (skär "torskblock" (eller hoki, eller pangasus, eller vad de nu har i frysdisken)) i lagoma "pinnar", medan blocket fortfarande är fruset. Panera genom att rulla i ett vispat ägg och sedan i ströbröd.

De behöver inte tinas först och tillagningen tar samma tid som vid vanliga fiskpinnar. Så tillredningen tar totalt - vad? 2 minuter till mot färdiga? (knäck ägg, vispa, ta fram strödbröd på en tallrik)

Om du vill ha tjockare panering så rör ihop pankakssmet och doppa i, innan du rullar dem i ströbröd. Men det är överkurs.

Pytt är tokenkelt. Jag sparar alltid rester (köttbullar, korv, bacon...) Om du har kokt potatis från lunchen igår, skär i bitar och stek. Medan potatisen får lite färg, hacka en gul lök och släng i pannan. När löken blivit mjuk och genomskinlig, släng i de köttrester du har, hackade (småskuret).

Du kan till och med använda påläggskorv eller vad du nu har hemma. Enkelt och billigt. Krydda (men var sparsam med salt - både rökt fläsk (bacon, korv, påläggsskinka) och exempelvis fryst kyckling innehåller en massa salt(-vatten) från början.

--

Klassikern fläskpannkaka är ingen fasterätt, men är något du ska göra när du har ägg hemma (i påsk, exempelvis). Det är också jätteenkelt. (Pannkakssmet, sidfläsk, långpanna - grädda tills färdigt.)

--

Skippa färdiga köttbullar. Gör köttfärslimpa i stället. (Så slipper du dutta med att rulla bullar och sånt, som tar tid annars).

Till ett halvkilo köttfärs använder jag två ägg och två dl ströbröd. Har jag färdigkokt ris hemma (fryser i fryspåsar om jag får över - tar ingen plats i frysen och går utmärkt att tina) så blandar jag i det i smeten också för att dryga ut.

Vill man lyxa till det kan man ha 3-4 msk sirap i smeten, men det är mest till jul för mig. Och vill man göra det "Italienskt-amerikanskt" så har man några paket bacon hemma.

I så fall - klä insidan av ett par brödformar med bacon. Häll i smeten. Grädda på omkring 200 grader tills det blir färdigt (20-30 minuter? Jag brukar koka potatis samtidigt och det blir färdigt typ samtidigt).

Olyxigt - utan bacon, men smörj formarna i stället.

Krydda gärna smeten med örtkryddor som timjan och (om du gillar det) basilika och oregano. Som alltid - salt och peppar.

Blandfärs är fetare och tar lite längre tid. Nötfärs kan upplevas som lite torrt om det får stå för länge i ugnen. Lammfärs likaså. (Lammfärs är kanongott! Krydda med klassiska lammkryddor).

Charlotte Thérèse 26 februari 2009 kl. 00:32  

Vilken ljuvlig fasteläsning... :-)

Ska absolut testa!

Förutom det där med korven - den är minst sagt känslig - för det var med den det startade - det där att de stoppar i precis vad som helst i korv.

Det är en sak att veta det nånstans i bakhuvudet och en annan sak att ha livlig fantasi och se det framför sig. Allt de kan tänkas ha stoppat i korven.

Det avgjorde saken.

Men först, innan det är över, måste jag trycka i mig en halv falukorv. Känns lite jobbigt.

Och ska det bli köttbullar här igen så får det bli egna.

För köttfärsen grejar de väl inte med? Det är väl bara rent kött? Eller...?

Anonym 26 februari 2009 kl. 16:34  

Köttfärs; köp gärna eko och absolut malen i butik om du inte vill att råvaran ska vara blandad med fryst dito.

Kyckling; köp bara svenskt och kolla innehållsförteckningen. De kan ha sprutat in både salter och andra ämnen i köttet.

Korv; (helst inte) men det finns bra lammkorv och oxfalu i butikerna som har minimalt med tillsats- och smakämnen.

Köp oxstek av fransyska, dela i bitar och stek upp. BLanda i morötter och lök samt vatten och låt koka någon timme. Ren fin mat!
Alt. lägg in den i ugnen ung 1 timme per kilo.

Bröd; sorry men här är det baka själv som gäller...

Ägg; eko eller möjligen från frigående. Ägg är billigt och mättande även om man köper de dyraste alternativen.

Konserver; återigen - kolla innehållsförteckningen. Lite slater eller saltlag är helt ok men något annat ska inte finnas i.

För övrigt frukt, nötter, grönsaker och baljväxter. Rena och fina produkter som är lätta att äta utan större tillagning.

Anonym 26 februari 2009 kl. 20:44  

Vårrullar innehåller glutamat som är direkt skadligt för kroppen. Ät det väldigt sällan (svensk kinamat överhuvudtaget är b).

Mitt snabbtips är baljväxter på tetra eller konserv - Änglamarks eller Zetas ekologiska kikärter eller svarta bönor i sallad med rödlök, avokado, majs, fetaost kanske, citronsaft, olja och örtkryddor. Behövs bara bröd till så har man en fullvärdig måltid, snabbare än fiskpinnar.

Anonym 26 februari 2009 kl. 22:09  

Vårrullar är faktiskt helt ok, speciellt de vegetariska. De från Daloon innehåller heller inte några E-ämnen...

Charlotte Thérèse 26 februari 2009 kl. 22:37  

"Mat"-Hosanna, Maja, alla,

Tack snälla ni för tipsen!

Kom gärna med fler - och även recept om ni har något särskilt gott sådant - gjort från grunden.

Här hemma finns nu i princip inga halvfabrikat kvar - känns som att ro ut på havet i en liten flotte.

Har tidigare alltid haft något i reserv. Som går snabbt och lätt.

Hur ska man hinna laga mat när det inte finns något som går att värma upp på en minut eller två? Och kommer den att smaka bättre än den brukar? Hm... Blir till att planera mer, helt klart. Och söka inspiration till nya rätter.

Vårrullar har jag nog hur som helst förätit mig på, särskilt de vegetariska. Just för att de går så snabbt att tina och steka.

Anonym 27 februari 2009 kl. 18:36  

Hemligheten är som alltid PLANERING, tyvärr.

Fast jag tror att vi alal mår bra av att komma ifrån plikten att laga mat. Allt behöver faktiskt inte kokas och stekas, blandas och förångas.

Ett kokt ägg eller baljväxter samt nötter som proteinkälla, en citrusfrukt, en banan, avokado och några skivor finn crisp med ost är ordentligt mättande och helt ren mat.
Bra för både kropp och miljö.

Annars är soppor min favorit.
Koka blomkål och vitlök. Mixa och tillsätt salt och en skvätt grädde. Mättande och gott och billigt om man håller sig tilla tt äta det under rätt säsong.

Tomatsoppa med fetaoströra.
Koka ekokonserverade passerade tomater med färsk eller frusen basilika och vitlök efter tycke och smak.

Blanda under tiden en röra av creme fraiche, ytterligare vitlök och mosad fetaost. Klicka i den färdiga soppan som du med fördel kan slänga i gårdagens pastarest i.

Anonym 27 februari 2009 kl. 18:37  

Gör egna klyftpotatis eller hassselbackspotatis. Tar 45 minuter i ugnen.
Gör under tiden pannbiffar med bara nötfärs, kryddor och ägg. Superenkelt och gott.

Anonym 27 februari 2009 kl. 19:46  

Grytor är tokenkelt, för de sköter sig själva...

Har du morötter och lök hemma (jag har det ALLTID) är det i princip bara att välja ut vilket kött du vill ha (eller, om du inte vill ha kött - kör med de grönsaker du gillar och kör lite kortare).

Förstek om det är rött kött. Är det kyckling behövs inte det.

Tärna rubbet grovt. Häll över vatten så att det täcker allt. Koka på medelvärme tills allt har den konsistens du vill, men typ 45 minuter till ett par timmar. Salt + peppar. Servera med ris, exempelvis.

Har du typ krossade tomater eller färsk chili eller lite soya eller vad som helst - testa och märk skillnaden på smaken. Du kommer hitta egna favoriter.

Om du vill kan du ha lite grädde i, i slutet. Om du vill köra fettfritt låter du bli :)

(Själv använder jag ofta Ajvar eller Sweet Chili i mina grytor, men smaken är olika...)

-

Oh - och ägg, som någon sa - kanonkäk. Lättlagat, bra proteinkälla. B-vitamin.

Charlotte Thérèse 27 februari 2009 kl. 19:54  

Vad gott det låter med era tips - ska testa när jag har de ingredienserna hemma!

Steker just nu dagens middag: två ägg. Åt nötter medan hungern satte in som värst. Får fylla på med frukt...

Drar mig liksom för att gå till köket innan det är akut. Det är nog största problemet. Så mycket annat måste göras vid skrivbordet hela tiden...

Charlotte Thérèse 27 februari 2009 kl. 19:56  

Mackan - glömde - ska kycklingen vara i små eller stora bitar för grytan - och ska den verkligen inte stekas innan?

Blandas med grönsaker rå???

Sorry för alla dumma frågor... Men bättre att fråga än att göra fel...

Har sopskyffeln full av nudlar - ett paket åkte ut ur skåpet igår och spred sig över golvet.

Och idag till lunchen hittade jag tinade grönsaker i micron. De luktade. Hade nog stått där sen gårdagens lunch - när jag skulle vara nyttig... Bara att kasta. Inte kul... Men sånt händer väl alla?

Nu fräser ägget oroväckande - dags att rusa till dess undsättning.

Charlotte Thérèse 27 februari 2009 kl. 19:59  

Hosanna - är det bara att skiva potatisen och sätta in i ugnen - med olja - eller?

Som sagt - ni har att göra med en köksnovis som bara kan göra några rätter riktigt bra.

Anonym 27 februari 2009 kl. 20:58  

Det finns inga dumma frågor...

Jag kokar gärna kyckling INNAN jag steker den - även när jag gör typ kycklingklubbor och sånt. Köttet blir mörare. På 45 minuter är det klart, men mitt tips är att inte lägga i kycklingbitarna i grytan innan det har börjat koka...

Men man kan göra tvärtom också, om man vill... Stek först, ner i grytan sedan.

Om du gör det sistnämnda - börja med att bara hetta upp stekfettet i botten på grytan, stek kycklingen och sedan, när den verkar klar, på med grönsakerna och vatten och koka vidare... Så sparar du på disken.

(Har man jobbat i restaurangkök är man inte orolig för disk, men däremot för antalet samtidigt använda plattor på spisen...)

Storleken på bitarna bestämmer du själv. Kyckling - mindre bitar, känns det som, spontant, för mig. Men som sagt - det är du som ska äta det :)

-

Om du får ingredienser över från grytan och vill göra något annat - "Fried rice".

Stek lök och morötter ("mjuka upp", yada, yada...) först, sedan i med de proteiner du vill (kött, kyckling...) och sist i med det-som-blev-över-av-det-kokta-riset-igår. Blanda. En sydostasiatisk "pyttipanna".

Det här är typisk "Man tager vad man haver"-mat. :) Bra sätt att göra åt rester. Och nästan alla combos blir gott, faktiskt.

Om man vill, kan man använda lite soya här, också, men jag brukar undvika det pga sältan. Lite curry, om man gillar det (jag använder gärna Pakistansk, röd curry).

Men du behöver inte ha kyckling, utan som sagt, allt du kan göra gryta på kan du också göra fried rice på :)

---

Potatisklyftor? Skala och klyfta potatisen. Lägg på långpanna som du smort med lite olja, ringla LITE olja över. Salta. Gärna grovt ("fling"-) salt.

Testa rosmarin om du inte gjort det.

Och du kan göra det tillsammans med lök (klyftor), morötter (stavar), och i princip vilka rotfrukter som helst. Gärna tillsammans. Jättegott!

Charlotte Thérèse 27 februari 2009 kl. 21:56  

Tack för denna bloggmatlagningskurs i miniatyr... :-)

De där risrätterna lät goda!

Och allt annat också...

>Har man jobbat i restaurangkök är man inte orolig för disk, men däremot för antalet samtidigt använda plattor på spisen...

Varför?

Jag är mer orolig för disk än plattanvändning (har visserligen bara tre - men hur ofta använder man samtliga på en gång)?

Anonym 27 februari 2009 kl. 22:43  

Hemma spar vi hellre på disk. Men i ett restaurangkök HATAR du när det kommer ett bord som beställer 4 olika rätter, som alla ska lagas à la minute, på din station (vilket är fallet på mindre ställen).

Tar plattorna slut måste man rotera grejerna så att allt blir klart samtidigt ändå.

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP