söndag 31 augusti 2008

Frigiven gisslan möter påven

Råkade få syn på en intressant blänkare i Dagen.

Idag tar påven i sitt sommarresidens emot Ingrid Betancourt, som nyligen blev fri, efter att ha varit gisslan hos den colombianska Farc-gerillan i över sex år:

"Ingrid Betancourt uttryckte som ett av sina första önskemål som fri att få möta påven. När hon klev av planet efter sin frigivning sade hon:

- Det som ni nu ska göra är att förena er med mig och tacka Gud för min frigivning, som är ett mirakel av Maria, efter alla mina böner.

Ingrid Betancourt har berättat att hon varje dag kommunicerade med Gud under de svåra åren i fångenskap."



Då undrar jag:

Varför vill hon möta just påven? Och varför tar han emot henne?

Hade jag suttit som gisslan hos gerillan så är det många andra som skulle stå mycket högre upp på första-mötes-önskelistan.
Och det låter inte särskilt troligt att man skulle få en audiens med påven bara så där.

Har hon månne fått ett gäng häftiga uppenbarelser av betydelse för katolska kyrkan som hon vill berätta om privat för honom?

Hon nämner frigivningen som ett mirakel av Maria.... Hmmm.... Maria kanske har meddelat ett och annat i övrigt till henne under dessa år?

Men kan det verkligen kallas mirakel att äntligen bli släppt efter att ha bett om det i över 6 x 365 dagar? Härligt - absolut - men mirakel? Den termen brukar annars användas om plötsliga ingripanden som direkt svar på bön.

Fast visst, Ingrid, jag tackar gärna Gud med dig....! Inget finns som är bättre än frihet!!

Read more...

Katolsk ex-präst i hetluften

Får ofta beklämmande nyheter om personer som borde ha föregått med gott exempel - men som inte gjorde det.

Här är ännu ett tragiskt sådant fall. En tidigare katolsk präst, nu gift fyrabarnsfar, gripen för att ha laddat ner och distribuerat barnporr i förhållandevis liten skala (bara till en person?) - upp till nio års fängelse väntar. Han skyller på alkoholmissbruk som fick en journalistisk undersökning att spåra ur. Familjen är förkrossad.

Frågorna inställer sig genast - bl.a. dessa:

* Varför haffar man inte de egentliga skurkarna - de som har utsatt barn för vidrigheter - och fotograferat det dessutom? Det borde ju inte vara så svårt för polisen att spåra ägarna till såna sajter.

* Är fängelse, och särskilt ett så långt straff, verkligen bästa lösningen i ett sånt här fall (förutsatt att hans egna barn inte har utsatts för något och behöver skyddas från honom)? Man kan hur som helst hoppas att han får behandling under fängelsetiden.

* Får han ett extra strängt straff för att han var en "kändis" (både som tidigare präst och som radiopratare)?

Beklämmande, som sagt...

Read more...

lördag 30 augusti 2008

I blogglimbo - behöver er hjälp!

Min nya blogg befinner sig i ett märkligt vakuum där den inte indexeras av sökmotorer - den största påstår att bloggadressen inte ens finns. Eh...?

Bloggen går helt enkelt inte att hitta - om man inte känner till adressen genom att man har fått ett mail om den - eller råkar titta in på A Catholic Renewal's sista inlägg.

Så om ni gillar den här bloggen och vill se den komma ut ur sitt blogglimbo så skulle ni kunna hjälpa mig med det genom att länka hit - både i länklistor och i ett inlägg.

Då borde den till sist ta sig ur det. Vilket är en förutsättning för att det ska vara någon mening med att fortsätta blogga på nya stället...

Hmmm... Eller kanske det här inte är så illa som ett blogglimbo utan mer en bloggskärseld - innan man kommer in i det saliga synliga skrivandets bloggosfär....?

Hur som helst - vill ni hjälpa till lite så här i starten så vore det fint!

Fotnot: limbo är en numera avskaffad katolsk slutdestination för stackars odöpta barn och andra som inte lyckats ta sig vare sig till himmel eller helvete. Typ. Ytterst förenklad förklaring.... :-)

Read more...

Ha, ha...så var det bevisat... :-)

Tack till Z och Orsakverkan för inspiration till hjärncellsgymnastik!

Tänkte först att de hade gjort fel på näst sista frågan - men om man räknar in W så stämmer det....




You Are Incredibly Logical



Move over Spock - you're the new master of logic

You think rationally, clearly, and quickly.

A seasoned problem solver, your mind is like a computer!

Read more...

Nyanserad kvinnoprästdebatt efterlyses...

Jag läser artikel efter artikel om ämnet.... Dagligen. Men väldigt sällan stöter jag på någon artikel som balanserar det hela bra, så att säga - undantag finns, som jag har publicerat tidigare i andra bloggen.

Har själv brustit i nyansrikedomen i debatten - så jag vet ju hur svårt det kan vara. Ändå vill jag inte ge upp....

Vad jag menar är att det borde gå att undvika att smutskasta "motståndarna" (vilken sida man än står på) - och hålla sig till ämnet.

Även när detta misslyckas så är det bra att båda sidor får komma till tals. Här är ett exempel på det.

En svartvit artikel publicerades i Wall Street Journal för ett tag sen - som det nu har kommit in reaktioner på.

Här är ett av breven, skrivet av Bridget Mary Meehan:

"As a longtime supporter of women's ordination in the Roman Catholic Church, I feel Ms. Lopez's article reveals the shallowness of the arguments of those who oppose women's ordination and who support continued discrimination against more than 50% of the Church's population. It reminds me of those in the Church who went along with the evil of slavery prior to the Civil War, or who, in the 1920s, maintained that women's suffrage would destroy the family.

We who support women's ordination are working hard but joyfully to move our Church forward to be inclusive, and we are dedicated to living the gospel values of peace, equality and justice. The supporters of Roman Catholic Womenpriests proclaim their Catholicity. We are Catholics, we are Church, we are called to ministry, both ordained and otherwise. We are women and men, rich and poor, young and old. We are willing to take the abuse of the male hierarchy, as have many reformers of the past. We are not going away.

Someday people will look back at this controversy and wonder what the fuss was all about. By then the Roman Catholic priesthood, which is presently dwindling dramatically, will have its ranks filled, blessed by both women and men."

Read more...

fredag 29 augusti 2008

Internet Explorer visar sidan fel

Tråkigt nog... Åtminstone i min dator... Tänkte inte på att kolla det förrän nu när allt var klart - eftersom Firefox visar sidan perfekt, och eftersom mallen enligt uppgift skulle funka OK i alla webbläsare. Tydligen inte.

Skulle behöva höra från er som använder olika webbläsare hur ni ser sidan.

Den ska ha tre spalter - blogginläggen i mitten - och en länkspalt på vardera sidan. Ni kan kolla i Firefox hur det ska se ut. Åtminstone Firefox 2. och 3 Är det nån som har en tidigare version som kan berätta hur det ser ut?

I IE 6 (kan inte uppgradera till högre eftersom det inte funkar med operativsystemet - kollade just) hoppar högerspalten av någon oförklarlig anledning ner under vänsterspalten och alla blogginläggen, så man inte ser den förrän man bläddrar längst ner. Den spalten börjar med en enkät och följs av senaste kommentarer - och ska alltså synas uppe i högra hörnet när det är som det ska.

Nån som kan berätta hur det ser ut i IE 7 samt i tidigare versioner?

Nån som använder Opera eller andra webbläsare och kan meddela läget?

Inte för att jag kan göra något åt det - men kan åtminstone tala om det för dem som gjort mallskelettet så att säga, så kanske de fixar det i kommande versioner om inte annat.

Read more...

Ny blogg - nytt namn....

Så har den brännande frågan kommit till namnet. Vad ska nya bloggen kallas...?

Jag är lite kluven inför att behålla det nuvarande namnet - tror inte att jag vill det. Möjligen kan "A Catholic Renewal" finnas med i det - som ett illustrerande undertitel. Men jag funderar på något nytt "förnamn".

Har tänkt på ett tjugotal olika varianter under natten, men redan glömt de flesta (ett litmustest - de var förmodligen inte tillräckligt bra om man inte minns dem ens ett par timmar!) - lägger in de bästa jag kommer på här allt eftersom - kom gärna med fler förslag!

Lutar åt något på latin eller grekiska. Var ganska säker på att jag hade fyndat ett latinlexikon på någon basar - men när jag letade i hyllorna i morse så hittade jag inget - så antingen hade jag inget eller så försvann det i flytten. Men grekiska lexikon har jag gott om... ;-)

Det får gärna vara vackert - eller humoristiskt (helst både och!).

Håll i er - och kommentera gärna förslagen:

Allegro (musikalisk term, samt ett gott vin) - ett av mina absoluta favoritförslag hittills - ja, allra högst i listan just nu faktiskt, inte bara alfabetiskt.

adv. & adj. (Abbr. allo)

In a quick, lively tempo, usually considered to be faster than allegretto but slower than presto. Used chiefly as a direction. n., pl. -gros.

An allegro passage or movement.

[Italian, from Latin alacer, lively.]

***

Uppdaterat:



A brisk, lively musical tempo. Allegro is Italian for “cheerful.”

allegro (It., merry). General term to describe a quick and lively tempo, it also refers specifically to any combination of fast steps (as opposed to adagio) as well as to the section in a ballet class which follows adagio. Here dancers perform steps that are designed to improve their speed and attack, plus their ability to jump and turn.

Kvick, livlig och gladlynt alltså - i god takt - en anvisning/riktning... Lite intressant dansbeskrivning... :-)

Sen finns det visst en pjäs med namnet - med en lika intressant koppling till en motsatspjäs. Två vägar till Gud...?!

Och så finns det ett stort polskt företag, och nånting med dataspel, och en massa annat...

Hur står sig ett bloggnamn i den tuffa konkurrensen?

***

Alleluia
- (nej, skratta inte) - varför inte?

Anima Christi eller Nous Christou (Kristi sinne).

Apostola
- senaste tillägget i listan. Gillar det skarpt.

(Alternativt Apostola Apostolorum - apostlarnas apostel - inspirerat av Maria Magdalena).

De Profundis (ur djupet) - namnet talar för sig självt.

Doxa Theou eller Gloria Dei (Guds härlighet). Osäker på om grammatiken är korrekt där. Kanske bara Gloria eller Doxa.

Ex Cathedra
- klart roligast hittills - särskilt med den här webbadressen... Kanske för provocerande...? ;-)

Sensus Fidelii - kyrkfolkets känsla för vad som är sant katolskt.

Read more...

Bibelblogg - att göra Guds vilja

Så var det dags för veckans bibelblogg - för första gången i nya bloggen... Det fick lov att bli två av söndagens läsningar även denna vecka. Ni förstår snart varför.

Vilka texter...! Vilken nystart! De kändes som skrivna just för den här bloggen...!

Fast visst är de samtidigt riktade till oss alla som vill göra Guds vilja på olika sätt...

Tankar...?

***

Jer 20:7-9

"Du förledde mig, Herre, och jag lät mig förledas.
Du blev mig för stark, du fick övertaget.
Jag har blivit till ständigt åtlöje,
alla gör narr av mig.
Ty varje gång jag talar måste jag ropa,
måste jag skrika: "Våld och förtryck!"
Ja, mig har Herrens ord
vållat ständigt spott och spe.
Men tänker jag: "Jag bryr mig inte om honom,
aldrig mer skall jag tala i hans namn",
då blir det i mitt bröst som brann där en eld,
instängd i mitt innersta.
Jag försöker stå emot
men förmår det inte."


***

Rom 12:1-2

"Därför ber jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära er själva som ett levande och heligt offer som behagar Gud. Det skall vara er andliga gudstjänst. Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt."


***

Detta är ett bibelbloggsinlägg.

Tidigare bibelbloggar hittar du här - det går bra att kommentera dem i efterskott.

Read more...

Tyck till...


Nu har ni chansen att tycka till inför nystarten av bloggen... :-)

Vad vill ni se mer av här - eller helst slippa - jämfört med min första blogg?

Rösta i enkäten i ena spalten!

Har ni mer utförliga svar så kommentera gärna här!

Read more...

torsdag 28 augusti 2008

Fråga

Vad tycker ni om designen i den här bloggen?

***

Uppdatering:

Jag tror jag är här för att stanna.... Trivs så bra med den här designen... Vill inte byta tillbaka... Förnyelse friskar upp! :-)

(Men gamla bloggen blir kvar - kanske mest som arkiv, vi får väl se...)

Länka alltså gärna även hit, samt uppdatera era bloggläsarprogram...

Och varmt välkomna att kommentera - nya och "gamla" läsare!

Read more...

Tistou - får vara med på ett hörn här med...


Miau på er!

Ja, så där ja... Då har man startat eget!

Eller rättare sagt fått en del av kattvärdinnans hemsida - som är uppdaterad och klar nu.

Min alldeles egna sida hittar ni här.

Där finns det hela tre fotoalbum i ett (länk vidare till nästa album finns under albumen). Där finns det massor av bilder av mig som inte fick plats i bloggen... Hmmm... De hade nog fått plats om det inte hade stått så mycket annat här, så att jag hade kunnat ta över bloggandet i en ännu högre grad. Kanske det blir ett fjärde album nån gång - för det finns fler bilder... :-)

Just nu är jag i fjällen på vilda äventyr med matte och husse och storekattsyrran.... Och sen ska vi flytta till en annan stad... Tillfälligt för några månader först, sen får vi se... Men det går ju bra att kattblogga även på distans...

Read more...

Bloggregister

bloggping Bloggtoppen.se Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory Top Religion bloggar Blog Flux Directory Religion Blogglista.se Add to Technorati Favorites Reggad på Commo.se Filosofi/Religion
eXTReMe Tracker
Creeper

Bloggheader

Copyright, bild: Charlotte Thérèse

Senaste inlägg

Kristen webbring

  © Blogger template Fishing by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP